Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Sodišče je avgusta otrokom po šestih mesecih dodelilo pravico do mame, vendar so jo ti v zadnjem mesecu videli le dvakrat, je poročala Televizija Slovenija. To je kršitev otrokovih pravic, je prepričan odvetnik. Vložil je predlog za izvršbo, ki pa ga je ljubljansko okrajno sodišče takoj zavrnilo.

"Del obrazložitve je mogoče razumeti tudi na način, da sodišča v pravnem prometu s svojimi odločitvami ne prevzemajo obveznosti za pravna razmerja. Tudi ta odločitev bo nesporno presojana na instančnih sodiščih, vendar je to z vidika varstva pravic otrok v tem trenutku bistveno premalo. Otroci so visoko ogroženi, ker jim je brez stvarnega razloga odvzeta pravica do mame, zdaj že skoraj pol leta. Pozivam vse pristojne državne organe, da v okviru svojih pristojnosti delujejo hitro," je v izjavi za medije dejal odvetnik Blaž Žibret.

Odziv odvetnika mame odvzetih otrok

Omenjeni primer je prišel v javnost pred meseci, ko so mediji objavili posnetke odvzema otrok mami, na katerih sta bili videti kričanje in upiranje otrok. Po njihovem poročanju naj bi odvzem v navzočnosti socialnega izvršitelja, policistov in socialnih delavk trajal več ur. Izvršitelj naj bi postopek celo želel prekiniti, a je sodnica v telefonskem klicu vztrajala, da izvršbo konča.

Zaradi tega je bil pozneje odrejen nadzor poslovanja sodišča, ki pa v ravnanju in odločitvah sodišča ni pokazal nepravilnosti.