Odvetniki bodo nudili pravne nasvete vsem, ki si pravne pomoči sicer ne bi mogli privoščiti. Foto: MMC RTV SLO
Odvetniki bodo nudili pravne nasvete vsem, ki si pravne pomoči sicer ne bi mogli privoščiti. Foto: MMC RTV SLO
500 odvetnikov bo brezplačno svetovalo

Z omenjeno akcijo odvetniki po besedah predsednika Odvetniške zbornice Slovenije Romana Završka izražajo svoj socialni čut do tistih, ki so se znašli v težkem finančnem položaju in potrebujejo brezplačen pravni nasvet.

Odvetniki bodo pravno pomoč nudili večinoma ustno, bodisi v pisarni bodisi po telefonu, potrebna je le predhodna najava, in sicer vsaj do srede, 17. decembra. Pri tem bodo odvetniki ljudem predstavili predvsem splošne informacije o njihovi težavi in pojasnili pravne možnosti, ki jih imajo.

Završek vsem tistim, ki bodo želeli brezplačen nasvet, svetuje, da si izberejo odvetnika, ki deluje v njihovi bližini.

Seznam odvetnikov, ki bodo 19. decembra nudili brezplačne pravne nasvete, je objavljen na spletnih straneh odvetniške zbornice. Ta bo podatke o takšnih odvetnikih dajala tudi po telefonu.


Dosedanje izkušnje po besedah podpredsednika zbornice Janeza Starmana kažejo, da ljudje dan za brezplačen pravni nasvet izkoristijo predvsem za to, da preverijo, ali so njihovi zahtevki utemeljeni. Tako so tovrstni dnevi koristni tudi za to, da na sodišča pride čim manj neutemeljenih zahtevkov, ki zavirajo delo sodišč. Lani je za brezplačen pravni nasvet zaprosilo 2.700 ljudi, največ vprašanj se je nanašalo na delovno in socialno pravo, sledilo pa je civilno pravo.

Mladi pravniki bodo pomagali v Mariboru
Tudi v soboto, 20. decembra, bodo v Mariboru na voljo pravniški nasveti. Humanitarno društvo Pravo za VSE na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru od 10. ure dalje organizira svetovanje absolventov in mladih diplomantov prava, ki želijo z brezplačnim pravnim svetovanjem pomagati tistim, ki si zaradi pomanjkanja denarja plačljivega pravnega nasveta ne morejo privoščiti.
500 odvetnikov bo brezplačno svetovalo