Odvetniška zbornica letno obravnava od 50 do 60 primerov očitkov kršitev kodeksa odvetniške etike. Foto: BoBo
Odvetniška zbornica letno obravnava od 50 do 60 primerov očitkov kršitev kodeksa odvetniške etike. Foto: BoBo

Odvetnica Lucija Šikovec Ušaj je septembra lani na Twitterju objavila zapis, ki je v javnosti sprožil val ogorčenja, pod drobnogled ga je vzela odvetniška zbornica. Kršitev se jim ni zdela tako huda, da bi jo obravnavala disciplinska komisija, odstopili so jo komisiji za etična vprašanja. "Ne podpiramo pa in ne moremo odobravati načina in besed, ki jih je kolegica odvetnica pri tem izbrala. Tudi če imaš skrajno ali pa tudi stališče, ki je tvoje lastno, in prav je, da ga imaš, ga moraš znati povedati, napisati in ga izraziti, na način, da je spoštljiv, predvsem do vseh, ki so naslovniki," je ob tem dejal podpredsednik odvetniške zbornice Janez Starman.

Šlo je zgolj za odziv na videoposnetek zlorabe neke arabske ženske, pravi odvetnica: "Vedno moraš šokirati, če hočeš pritegniti pozornost. Jaz sem želela, da ljudje vidijo videoposnetek, ne mojega tvita. Tudi dejstvo, da ni nobene sankcije, kaže na to, da je šlo bolj za zadovoljitev javnega mnenja kot pa neko kaznovanje."

Za kršenje odvetniškega kodeksa sankcij ni. Kar ne pomeni, da jih nikoli ne bo. "Naslednjič, ko bi prišla prijava zoper odvetnico, bi disciplinski tožilec ugotovil ali pa pogledal, preveril, ali je bila ta ista odvetnica ali isti odvetnik že kdaj obravnavan in za kakšne kršitve," pojasnjuje Starman.

Disciplinska in etična komisija odvetniške zbornice na leto obravnavata od 50 do 60 primerov, v zadnjih treh letih so iz zbornice izključili 16 odvetnikov.

Odvetniška zbornica: Šikovec Ušajeva je kršila kodeks