Dom Danice Vogrinec. Foto: BoBo
Dom Danice Vogrinec. Foto: BoBo

Zaposleni iz različnih delovnih enot tega javnega zavoda, ki je v državni lasti, so se danes v velikem številu zbrali pred osrednjo enoto na Pobrežju in izražali ogorčenje nad po njihovih trditvah nepreverjenimi in netočnimi navedbami v reviji Jana o domnevnih nepravilnostih v poslovanju in nasilju nad oskrbovanci v Domu Danice Vogrinec.

"Zelo sem žalostna, da se tako piše o nas. To delo opravljam že 30 let pošteno in iz srca, rada imam varovance in oni imajo radi mene. Vsi se kljub zahtevnim razmeram trudimo po najboljših močeh, potem pa nas nekdo kar tako popljuva. In to anonimno! Če govoriš resnico, potem povej svoje ime in priimek," je dejala strežnica Lidija Milanovič.

Tudi njeni sodelavci in sodelavke so izražali razočaranje nad takšnim "blatenjem", zaradi česar trpijo tudi njihovi svojci. "Anonimnež je povsem izničil ves naš trud in delo," je dejala Nevenka Krajnc.

Priznavajo sicer, da se lahko kdaj zgodi tudi kakšen neljubi dogodek, a da so ga vedno poskušali rešiti v dobro stanovalcev doma. Da bi se dogajale takšne nepravilnosti, kakršne opisuje članek v Jani, pa odločno zanikajo.

Zlatko Kauran, ki ima v tem domu mamo, je povedal, da so z oskrbo zelo zadovoljni. "Ne dopuščam, da nekdo govori grdo o teh ljudeh, ki postorijo vse, da so naši svojci na lepem. Na lepem v času, ko odhajajo," je dejal.

"Dobro poznam ljudi, ki delajo tu. Zelo srčni so."

Drago Naberšnik je povedal, da je njegova mati bivala v Domu Danice Vogrinec 12 let. "Dobro poznam ljudi, ki delajo tu. Zelo srčni so, predano in kakovostno opravljajo svoje delo. Čeprav moje mame ni več, se čutim dolžnega, da jih podprem v tem neprijetnem trenutku, ki se je, kako zanimivo, zgodil tik pred izborom direktorja za prihodnje mandatno obdobje," je dejal.

Nad "medijskim pogromom" nad Domom Danice Vogrinec je razočaran tudi direktor doma Marko Slavič. "V domu nimamo nobene prijave o grdem ravnanju zaposlenih s stanovalci, kaj šele o nasilništvu. Kvečjemu prejemamo le pohvale. Zato smo zgroženi in si takšnih manipulacij ne bomo dovolili," je dejal v izjavi za medije.

Meni, da bo dogodek še dodatno združil zaposlene. "Mi bomo še boljši, pa če je to komu všeč ali ne. Ne bomo popustili. Je pa skrajno neodgovorno, da zaposleni po težko opravljenem delu nosijo domov še breme tako krivičnih obtožb," je dejal.

Potrdil je, da se je prijavil na razpis za nov mandat direktorja. Rok za oddajo kandidatur se je iztekel v soboto.

Lažne obtožbe v Domu Danice Vogrinec?

Odziv ministra Maljevca

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je v odzivu na članek v Jani v torek pozval Dom Danice Vogrinec, da se opredeli do očitkov. K pojasnilu in opredelitvi je ministrstvo pozvalo tudi socialno inšpekcijo, častno razsodišče pri Socialni zbornici Slovenije in ministrstvo za zdravje.

Slavič je povedal, da so imeli pred nekaj meseci v domu primer nasilnega svojca, v povezavi s katerim so že bili opravljeni vsi nadzori, ki so po njegovih besedah pokazali ustrezno ravnanje doma.

Revija Jana je zapisala, da se je nanje obrnila skupina zaposlenih v Domu Danice Vogrinec, od tam pa so prejeli tudi anonimno pismo z očitki o številnih nepravilnostih v domu. Ti opozarjajo na domnevno poniževanje, ustrahovanje in neukrepanje vodstva, kar naj bi privedlo do apatičnosti in obupa med zaposlenimi. Žrtve slabih razmer naj bi bili tudi oskrbovanci, navedbe zaposlenih povzema revija.