Afera s patriami se od izbire oklepnika in cene preusmerja na oborožitvene sisteme vozila. Foto: MMC RTV SLO
Afera s patriami se od izbire oklepnika in cene preusmerja na oborožitvene sisteme vozila. Foto: MMC RTV SLO
Milan M. Cvikl
Cvikl pozive po razrešitvi, ki jih je na Cukjatija naslovil SNS, razume kot odvračanje pozornosti. Foto: MMC RTV SLO
Tokrat težave z oborožitvijo patrie

Radio Slovenija poroča, da Elbitova oborožitvena postaja omogoča le upravljanje mitraljeza, kar ne ustreza zahtevi slovenske vojske. Veliko pogostejša je oborožitvena postaja podjetja Rafael, ki je bila vgrajena na osemkolesnik krpan, saj upravlja top 30 mm, mitraljez in vodljive protioklepne rakete Spike, kakršne že ima slovenska vojska v obliki prenosnih protioklepnih sistemov. Prodanih naj bi bilo že 1260 takšnih sistemov, kupili pa naj bi jih Čehi, Hrvati, Izraelci, Britanci, tik pred odločitvijo so tudi Portugalci.

Slovenska vojska je tako kupila sistem, ki zaenkrat še ne obstaja in ne zna krmiliti raket Spike.

SNS zahteva razrešitev Cvikla
Zapleti s patriami se tako nadaljujejo. SNS zahteva razrešitev predsednika komisije, ki pregleduje nakup vozil, Milana M. Cvikla. Vodja poslanske skupine Zmago Jelinčič je pojasnil, da bi morala ta komisija med drugim zaslišati tudi Cvikla, zato po zakonu ne bi smel biti član komisije. Projekt nakupa oklepnikov naj bi bil po njegovih besedah star že 22 let, volitve leta 2004 pa so bile hladen tuš za načrte LDS-a, ki je v isti sestavi vodil projekt nakupa vozil vse od njegovih začetkov.

V SNS-u so tako prepričani, da bi morali zaslišati tudi nekdanjega premierja Antona Ropa in zdajšnega predsednika parlamentarne komisije Milana M. Cvikla, ki naj bi bil prisoten pri zaključnih dogovorih prejšnje vlade.

Predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija zato stranka poziva, da naj uvrsti zahtevo za razrešitev Cvikla na jutrijšnjo sejo kolegija in tako omogoči zaslišanje. Cvikl pa Jelinčičev predlog razume kot odvračanje pozornosti od temeljnega problema.

Krkovič: Pavček obtožuje le še Njavra
Brigadir Tone Krkovič pa se je ponovno odzval na izjave predsednika uprave Viator & Vektorja Zdenka Pavčka pred Cvikolvo komisijo in povedal, da je Pavček "iz dvojine prešel na ednino", ko govori o vizitkah. Pavček je namreč pred komisijo dejal, da naj bi ga obiskala Krkovič in Darko Njavro ter mu dala vizitki s pojasnilom, koga naj pokliče, če želi dobiti posel z oklepniki. Zdaj pa po Krkovičevih besedah Pavček obtožuje le še Njavra.

Tokrat težave z oborožitvijo patrie