Anton Olaj, generalni direktor policije. Foto: BoBo
Anton Olaj, generalni direktor policije. Foto: BoBo

V pogovoru za Večer je generalni direktor policije Anton Olaj med drugim zavrnil namige o politizaciji policije. Trdi, da je stanje v policiji bistveno boljše, kot lahko kdo dobi občutek glede na objave v medijih.

Kadrovske menjave v policiji v zadnjih mesecih niso politične narave, trdi Olaj. "Odločno zavračam vse namige o politizaciji policije. Gre za sprejetje nekaterih kadrovskih odločitev, da rezultate izboljšamo oziroma jih usmerjamo v želeno smer," je povedal za Večerovo sobotno prilogo ter dodal, da ni nikogar zamenjal mimo njegove volje, "povsod je bilo soglasje ali pa celo želja posameznika".

Na vprašanje, ali držijo informacije, da išče zamenjavo za direktorja Uprave kriminalistične policije Vojka Urbasa, pa je odgovoril, da je to dezinformacija.

Olaja naj bi potem, ko je že zamenjal svojega namestnika Tomaža Pečjaka, zapuščal tudi njegov drugi namestnik Stanislav Vrečar. Olaj pravi, da sta imela z Vrečarjem "pogovor in dogovor, da bo še razmislil, tako da ni nujno, da odhaja, in ni nujno, da ostaja". Vrečar mu je tudi zagotovil, da bo dal vse od sebe, dokler ne pride neka ustrezna zamenjava.

Generalni direktor policije navaja, da je spor z Darkom Muženičem, ki je bil za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) imenovan junija 2019, a ga je maja lani razrešil takratni v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner, še odprt. Ko bo odločeno, se bo Olaj odločil glede prihodnjega vodenja NPU-ja. Kot je poudaril, je z v. d. direktorice NPU-ja Petro Grah Lazar in njenim delom zelo zadovoljen – "očitno se ji poznata akademska širina, ženska odločnost, več kot prepričljivo dosega pričakovanja". "To, da notranjevarnostni postopek še ni zaključen, pomeni, da nimamo argumentov, da bi trdili, ali je storila kaj narobe ali ni, smo v nekem sivem območju, ki pa lahko nekoga zelo bremeni," je še dejal.

Pojasnil je tudi, da na policiji ne vodijo evidence glede cepljenih oz. prebolevnikov covida-19. Trenutno razčiščujemo, na katerih delovnih mestih je mogoče delati od doma zaradi samoizolacije ali odrejene karantene. "To je v teku in se dela hitro. V nadaljevanju pričakujem, da se bo pomemben delež policistov odločil za cepljenje," je dejal.

Ne glede na to, da nima podatka o cepljenih oz. prebolevnikih v policiji, pa zagotavlja, da bo kljub upoštevanju pogoja PC kakovost interveniranja policije ostala nespremenjena.

 Foto: MNZ
Foto: MNZ

Brez komentarja Hojsovih izjav

Olaj ni želel komentirati nekaterih izjav ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa na račun policistov, ki jih je označil za 'lenuhe' in 'mevže'. "Mislim, da minister ve, kaj pove, ve s premislekom, kaj pove. In za to tudi sprejema vso odgovornost. Takšen je njegov pristop, sam o tem ne morem soditi, verjetno tudi drugi ne," je dejal.

Sicer pa je, kot pravi, ganjen nad ravnanjem policistov na protestih prejšnjo sredo pred DZ-jem, ki so se sprevrgli v nasilje. "Policisti so se odzvali na povabilo, branili so parlament, ukrepali so brez nekih pomislekov. Bil sem prav, uporabil bom besedo, ki je nekoliko čudna, ganjen," je dejal.

Ob tem je poudaril, da pred omenjenim shodom niso imeli informacij, da se pričakujejo nasilni izgredi, niti da bo tako množičen. "Na protest smo se pripravili. Ko se je zadeva začela številčno krepiti, smo takoj vpoklicali dodatne policiste. Varnostno oceno smo spremenili glede na trenutno stanje," je še pojasnil.