Nadzorna skupina je ugotovila, da zakonske podlage za ukrepanje zoper zgolj eno skupine na kraju ni bilo, zaradi česar je bi na kraju izkazan sum v načelo enake obravnave. Foto: BoBo/Borut Živulović
Nadzorna skupina je ugotovila, da zakonske podlage za ukrepanje zoper zgolj eno skupine na kraju ni bilo, zaradi česar je bi na kraju izkazan sum v načelo enake obravnave. Foto: BoBo/Borut Živulović

Policisti so 25. junija v Ljubljani pridržali 13 pripadnikov t. i. rumenih jopičev, ki so s transparentom zasedli Prešernov spomenik, na katerem je imela govorniški oder v okviru alternativne proslave ob dnevu državnosti pripravljena protestna ljudska skupščina. Olaj je v uvodu poudaril, da je šlo pri varovanju shoda za dogodek visokega tveganja. "PU Ljubljana je z izvedbo varovanja zagotovil stanje, v katerem ni prišlo do hujših in množičnih kršitev javnega reda, kar je uspeh in kar je tudi omogočilo normalno izvedbo osrednje državne proslave ob dnevu državnosti, ki je skoraj sočasno potekala na Trgu republike," je na novinarski konferenci dejal generalni direktor policije Anton Olaj, ki je policistkam in policistom, ki so sodelovali pri varovanju dogodka, za obsežno opravljeno delo izrekel pohvalo.

Po dogodku so se v javnosti sicer pojavili dvomi in ugibanja, ali je policija svoje delo opravila nepristransko, strokovno in zakonito in ali je vsem udeležencem neprijavljenega javnega shoda omogočila enako udejanjanje ustavnih pravic. Pojavilo se je tudi vprašanje, ali so policisti zoper rumene jopiče ukrepali na poziv govorca iz skupine Protestne ljudske skupščine Jaše Jenulla, ki je po ozvočenju po prihodu pripadnikov rumenih jopičev dejal: "Odstranite to neonacistično sodrgo, če ne, jo bomo mi."

Izražen dvom v javnosti, da je policija sprejela odločitev o ukrepanju zoper skupino rumenih jopičev zaradi govorca protestne ljudske skupščine, je s kronološkimi prikazom časa prepričljivo ovržena, je dejal Olaj. Nadzorniki so pregledali videoposnetke policijskih kamer, videoposnetke na spletnih omrežjih, policijsko telefonsko komunikacijo in radijske zveze. Ugotovili so, da je odredbo o ukrepanju policijsko vodstvo varovanja sprejelo 16 sekund pred tem, ko je govorec protestne ljudske skupščine začel s pozivanjem policije k ukrepanju.

Kršitev udeležencev alternativne proslave policisti na kraju niso obravnavali

Čeprav je bilo ugotovljeno, da je PU Ljubljana naloge izvedel zakonito in v skladu z načelom sorazmernost, je bilo po ogledu videoposnetkov dogajanja ob tem ugotovljeno, da so javni red kršili vsaj še štirje udeleženci protestne ljudske skupščine, ki so se prerivali s pripadniki rumenih jopičev in med drugim vlekli za njihov transparent. A z njimi policisti na kraju niso izvedli policijskih postopkov. "Za tako razlikovanje v ukrepanju policija nima pravne podlage," je ob tem dejal Olaj.

"Kdor dela, tudi greši," je policijsko posredovanje na Prešernovem trgu 25. junija komentiral Anton Olaj. To, da ni prišlo do hujših in množičnih kršitev javnega reda, kar je sicer označil za uspeh. Foto: STA/(YouTube, zajem zaslona)

Nadzorniki so ugotovili, da so nekateri policisti bili v neposredni bližini kršitev pripadnikov udeležencev alternativne proslave. "Obstaja možnost, da policisti v zelo napetih varnostnih razmerah dejansko niso zaznali vseh kršitev. Prav tako je z verjetno možnostjo mogoče oceniti, da so nekateri policisti videli te kršitve, vendar zoper kršilce niso ukrepali zato, ker niso prejeli takšnega ukaza," je dejal Olaj.

Ugotovljeno pa je bilo tudi, da so bile pri izvedbi ukrepov storjene nekatere nepravilnosti v zvezi z časovno dinamiko odrejanja ukrepov takoj na kraju, v zvezi z enakostjo obravnave, v zvezi z ugotavljanjem obstoja elementov kaznivih dejanj pri vodenju prekrškovnega postopka in pri izrekanju opozoril in ukazov ter glede snemanja policijskih postopkov. Nadzorniki so opisali kršitve in predlagali, da se pristopi k ugotavljanju odgovornosti, s čimer se generalni direktor strinja.

Kot je pojasnil Marko Podlesnik iz Sektorja za policijska pooblastila in preventivo na Generalni policijski upravi, je nadzorna skupina na podlagi ugotovitev predlagala tudi izvedbo nekaterih dejavnosti, da v prihodnje ne bi več prišlo do tovrstnih nepravilnosti. "GPU-ju smo naročili, da mora policijskim enotam posredovati prenovljene usmeritve oz. navodila o taktiki in metodiki delovanja policistov za primere, ko bi lahko prišlo do konfrontacije dveh ali več skupin na ožjem prostoru, zaradi česar obstaja možnost hujših in množičnih kršitev javnega reda in miru," je dejal. PU-ju Ljubljana je bila naložena obravnava tovrstnih nepravilnosti in ugotovljenih ukrepov policije, odprava ugotovljenih nepravilnosti in poročanje o realizaciji GPU-ju.

Izdanih 13 plačilnih nalogov, zasežen nevaren predmet

Policija je po navedbah vodje oddelka za javni red in mir na upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Borisa Rojsa pripadnikom t. i. rumenih jopičev izdala 13 plačilnih nalogov zaradi nedostojnega vedenja na javnem kraju in zaradi neupoštevanja zakonitih ukazov. "Prejeli smo 13 zahtev za sodno varstvo. Prekrškovni organ jih proučuje in bo odločil v skladu z določbami zakona o prekrških," je dodal Rojs.

Policisti so prav tako zasegli predmet, za katerega menijo, da je bil nevaren in ga po določbah zakona o javnih zbiranjih na javni shod ni dovoljeno prinašati – šlo je za svetilko s prikrito vgrajenim električnim paralizatorjem. "Obravnavali so tudi tatvino transparenta. Policija izvaja dejavnosti v predkazenskem postopku," je še dodal Rojs.

Olaj zadovoljen z delom direktorice NPU-ja

Generalni direktor policije Anton Olaj je na novinarski konferenci dejal tudi, da je zadovoljen z delom v.d. direktorice Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petre Grah Lazar in da NPU dela dobro. Pojasnil je, da se o kadrovskih menjavah na NPU-ju niso pogovarjali in da je zadeva zdaj dobro zastavljena.

Olaj je povedal, da so bile v preteklosti v zvezi z organizacijo dela in pričakovanimi rezultati NPU izrečene številne kritike, ki so znane in tudi pojasnjene. Danes pa NPU "aktivno pomaga pri odpravljanju zaostankov gospodarskih kaznivih dejanj, ki so se nakopičili, in sodeluje v vseh najzahtevnejših kriminalističnih primerih". S tem se je Olaj odzval na ugotovitve nadzora ministrstva za notranje zadeve nad izvajanjem policijskih nalog in pooblastil v NPU-ju, ki je pokazal več pomanjkljivosti. Minister Aleš Hojs je ob tem na novinarski konferenci v sredo dejal, da bi bilo treba narediti določene kadrovske prevetritve.

Grah Lazarjeva pa je pojasnila, da je NPU že tekom nadzora pristopil k odpravljanju ugotovljenih nepravilnosti in pomanjkljivosti, o čemer so bili obveščeni tudi zaposleni, ki bodo težave upoštevali pri delu in izvajanju postopkov, so za STA sporočili s policije.

Vir: STA

Prisilna sredstva uporabljena sorazmerno

Ker policisti posebne policijske enote drugače niso mogli obvladati upiranja, so zoper kršilce uporabili tudi prisilna sredstva. Po navedbah Vladimirja Ilića iz sektorja za policijska pooblastila in preventivo so v osmih primerih uporabili telesno silo – potiskanje in strokovne prijeme, v 12 pa sredstva za vklepanje in vezanje. "Prisilna sredstva so uporabili sorazmerno in v skladu z načeli policijske stroke – uporabili so milejše oblike telesne sile, telesne poškodbe pri tem niso nastale," je pojasnil Ilić.

Policisti so kršilce varnostno pregledali, ugotovili njihovo identiteto in jih v nadaljnji postopek predali policistom rednega sestava, ki so jih nato odpeljali v pridržanje. Kršilci so bili v centru za pridržanje pridržani le nujno potreben čas oz. dokler niso prenehali razlogi za pridržanje. "Nihče ni bil pridržan več kot pet ur," je dejal Ilić, ki je zatrdil, da je bilo pridržanje zakonito.

Policija sicer preiskuje tudi sume dveh kaznivih dejanj. Preverjajo namreč, ali je kaznivo dejanje spodbujanja k nasilju storil govorec protestne ljudske skupščine, ki "je ščuval po mikrofonu" proti skupini rumenih jopičev in pozival tako protestnike kot policijo k ukrepanju. Preverjajo pa tudi, ali so rumeni jopiči ovirali izvajanje ustavnih svoboščin udeležencem alternativne proslave, ko gre za svobodo govora in mirnega združevanja.

Olaj: Odstranitev rumenih jopičev ukazalo vodstvo policijskega varovanja