Foto: MNZ
Foto: MNZ

Po nastopu vlade je ta na prvi seji razrešila tedanjo generalno direktorico policije Tatjano Bobnar, ki jo je zamenjal Anton Travner. Ta je nato odstopil na dan preiskav kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku. Policijo je od tedaj kot vršilec dolžnosti vodil Andrej Jurič.

"Zaokrožile so tudi informacije, da naj bi Olaja kot sekretar na MNZ-ju nasledil Anton Krkovič, ki se je zadnje čase veliko zadrževal na notranjem ministrstvu. Minister Aleš Hojs nam je sicer dejal, da prvič sliši za kaj takega, Krkovič pa nam je skrivnostno odgovoril, da je vse, celo nemogoče, v Sloveniji mogoče," je poročal novinar Radia Slovenija Robert Škrjanc.

O prijavi Olaja na javni natečaj za generalnega direktorja policije je v začetku meseca poročal časopis Delo. Prijavila naj bi se sicer še ena kandidatka, a ni izpolnjevala formalnih pogojev.

NPU za zdaj še vodi vršilka dolžnosti

Medtem pa bodo morali Nacionalni preiskovalni urad (NPU) še nekaj časa voditi zgolj vršilci dolžnosti, saj je sodišče ustavilo postopek izbire novega direktorja NPU-ja.

Anton Krkovič namesto Olaja kot državni sekretar na MNZ-ju? Foto: BoBo
Anton Krkovič namesto Olaja kot državni sekretar na MNZ-ju? Foto: BoBo

NPU bo do odločitve sodišča lahko vodil le vršilec dolžnosti. To je v tem trenutku Petra Grah Lazar. Višje delovno sodišče je namreč zavrnilo ugovor policije in potrdilo začasno odredbo, s katero je prvostopenjsko sodišče ustavilo postopek izbire novega direktorja NPU-ja. S tem pa je sodno zadržanje izbire novega direktorja NPU-ja postalo pravnomočno. Zdaj na ministrstvu tako lahko le upajo, da bo vrhovno sodišče dovolilo revizijo sodnega postopka glede tožbe Darka Muženiča zaradi razrešitve z mesta direktorja NPU-ja.