Ministrstvo za notranje zadeve. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Ministrstvo za notranje zadeve. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Anton Olaj je karierno pot začel leta 1981 na takratni Postaji milice Ljubljana - Vič. Nato je med letoma 1986 in 2006 delal v novomeški kriminalistični službi kot kriminalist, kriminalistični inšpektor, vodja sektorja za zatiranje gospodarske kriminalitete in nazadnje kot načelnik urada kriminalistične službe. Svojo poklicno pot v policiji je sklenil leta 2012 kot direktor Policijske uprave Novo mesto, piše v vladinem sporočilu za javnost.

Leta 1989 je diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani, leta 2005 je magistriral na Fakulteti za evropske in državne študije, leta 2011 pa je doktoriral na Evropski pravni fakulteti. Med letoma 2006 in 2011 je kriminalistične izkušnje in pravno teoretično znanje prenašal na študente Višje policijske šole v Tacnu in slušatelje kriminalističnih tečajev pri predmetu kazensko pravo. Je predavatelj in avtor več znanstvenih člankov s področja mednarodnega javnega prava in ustavnega prava.

Olaj bo na mestu državnega sekretarja zamenjal Franca Breznika iz SDS-a, ki se je konec aprila vrnil v poslanske klopi po odstopu z mesta državnega sekretarja. Odstopil je, potem ko je v začetku aprila s službenim avtomobilom vozil prehitro in pod vplivom alkohola.

Še nekaj kadrovskih menjav

Vlada je z današnjim dnem tudi razrešila Tina Kampla z mesta direktorja urada za mladino. Za vršilko dolžnosti direktorja je s petkom imenovala Dolores Kores, in sicer do imenovanja direktorja oz. direktorice po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev.

Vlada je na današnji seji zamenjala tudi generalno direktorico direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje. Namesto Poljanke Pavletič Samardžija je za vršilko dolžnosti direktorja imenovala Mojco Doupona.

Vlada je zamenjala tudi vse štiri člane uradniškega sveta, ki jih imenuje vlada na predlog ministra za javno upravo. Razrešila je Janeza Stareta, Aleksandra Aristovnika, Bredo Gruden in Sašo Fajmut, imenovala pa Anito Manfreda, Mitjo Horvata, Fidela Krupića in Vido Čadonič Špelič.