Počivalšek je zvečer zapustil stavbo ministrstva. Foto: Zajem zaslona
Počivalšek je zvečer zapustil stavbo ministrstva. Foto: Zajem zaslona

Počivalšek je okoli 21.30 zapustil zgradbo ministrstva za gospodarstvo v Ljubljani. V izjavi na njegovi strani na Facebooku je zapisano, da je hišna preiskava končana. "Minister je že večkrat povedal, da si želi, da bi se primer nabave zaščitne opreme preiskal hitro, strokovno neoporečno in brez očitne politične motivacije. Minister je v preiskavi polno sodeloval in bo za vsa pojasnila pristojnim organom na voljo tudi v prihodnje. Cilj ministra je bil vseskozi zgolj zagotoviti dovolj zaščitne opreme, ki jo je Slovenija v epidemičnih razmerah nujno potrebovala," je zapisano.

Po poročanju STA-ja, ki se sklicuje na policijo, so po končanih hišnih preiskavah Počivalška odpeljali še na sedež NPU-ju. Ministra so pozno zvečer nato vendarle izpustili
na prostost, odšel pa je brez komentarja.

"Organi opravljajo svoje delo, pričakoval sem, da se bodo preiskave pri glavnih akterjih odvile že prej. Bolje pozno kot nikoli. V ozadju je marsikaj, mogoče telefonska komunikacija ali kakšna druga z Geneplanetom. Ko sem prejel klic Antona Travnerja (nekdanjega generalnega direktorja policije, op. p.), so se prižgale vse luči. To je nekaj sumljivega. Šel sem v javna razkritja preko medijev oz. preko Tarče. Če bi z dokumentacijo šel po običajni poti, bi se bal za sebe in svoje sodelavce, saj nikoli ne vemo, kaj se z dokumentacijo zgodi, lahko nekaj obleži z namenom... ," je preiskave za TV Slovenija komentiral "žvižgač" Ivan Gale.

Preiskave stanovanjskih in poslovnih objektov

Z Generalne policijske uprave (GPU) so popoldne sporočili, da so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v sodelovanju z ljubljanskimi in celjskimi kriminalisti od jutra na več lokacijah opravljali preiskave stanovanjskih in poslovnih objektov ter vozil, kjer so "iskali in zasegali listinsko dokumentacijo, elektronske naprave in druge predmete s ciljem utemeljevanja suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne opreme".

Hišne preiskave so potekale na 11 lokacijah na območju Ljubljane, Celja in Kopra, v njih pa je sodelovalo 53 kriminalistov. Dva osumljenca so začasno pridržali, po poročanju TV Slovenija ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška in njegovo sodelavko Andrejo Potočnik, članico Počivalškove projektne skupine in nekdanjo poslanko SMC-ja, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji zaščitne opreme.

Počivalšek je sicer na ministrstvo prišel šele zgodaj popoldne, pred tem so policisti preiskali njegovo domovanje in tudi službeno vozilo. 53 preiskovalcev, ki jih je usmerjalo specializirano tožilstvo, je iskalo in zasegalo listinsko dokumentacijo in elektronske naprave. Med drugim so se zglasili še na zavodu za blagovne rezerve in sedežu podjetja Geneplanet, kjer so preiskave popoldne končali, njihov odvetnik Stojan Zdolšek pa ni želel dajati izjav, je za Dnevnik Televizije Slovenija poročala Sabina Zonta.

Kriminalisti so bili tudi na domačiji ministra Zdravka Počivalška v Podčetrtku. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti so bili tudi na domačiji ministra Zdravka Počivalška v Podčetrtku. Foto: MMC RTV SLO

Kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev

Kot so popoldne še pojasnili na GPU-ju, so preiskovali kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev (257.a člen KZ 1), za katero je zagrožena kazen zapora od treh mesecev do petih let in denarna kazen, v kvalificirani obliki pa od enega do osmih let in denarna kazen.

Preiskavo je sicer usmerjalo specializirano državno tožilstvo na podlagi prijave, ki jo je policija prejela konec aprila.

"V povezavi z informacijami o preiskavi, ki so se predhodno pojavile v medijih, pojasnjujemo, da bo zaradi suma, da so bili nepoklicanim osebam razkriti varovani podatki policije, uveden notranjevarnostni postopek," so še navedli na GPU-ju. Na policiji so tudi posebej poudarili, da bodo preiskavo izpeljali strokovno, nepristransko in zakonito, ne glede na vpletene.

Preiskovanje posla z Geneplanetom

NPU naj bi preiskoval posel s podjetjem Geneplanet, ki je dobilo osem milijonov evrov vreden posel za dobavo medicinskih ventilatorjev, je prvi poročal portal Necenzurirano. Kriminalistična preiskava, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo, se je sicer začela že pred dvema mesecema, po oddaji Tarča na Televiziji Slovenija. V njej so objavili zvočni posnetek, na katerem minister Počivalšek od uslužbencev zavoda zahteva, naj podjetju Geneplanet vnaprej nakažejo osem milijonov evrov.

Preiskava na Geneplanetu. Foto: MMC RTV SLO
Preiskava na Geneplanetu. Foto: MMC RTV SLO

Kriminalisti obiskali tudi zavod za blagovne rezerve

Sorodna novica Odstopila notranji minister Hojs in direktor policije Travner

Predstavniki NPU-ja so dopoldne obiskali tudi sedež Zavoda RS za blagovne rezerve in opravili pogovor z nekdanjim direktorjem Antonom Zakrajškom in tudi podpisnikom pogodbe s podjetjem Geneplanet Alojzom Černetom. "Zavod ves čas konstruktivno sodeluje z vsemi organi, ki preiskujejo pretekle aktivnosti zavoda," so v zavodu zapisali v sporočilu za javnost.

Zaradi preiskav odstopil minister Hojs

Preiskave so že prinesle tudi politične posledice. Notranji minister Aleš Hojs je namreč na novinarski konferenci sporočil, da je premierju Janezu Janši danes ponudil svoj odstop, Janša pa ga je sprejel. Ob tem je Hojs dodal, da je sam sprejel tudi odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja.

Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Zadržani odzivi koalicije

Predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec je glede hišnih preiskav in odstopa notranjega ministra Aleša Hojsa izrazila pričakovanje, da bodo organi delo opravili korektno in objektivno.

"V vsakem primeru pričakujem, da bodo organi delo opravili korektno in objektivno. Sama si pa predvsem želim, da v tem pregretem političnem ozračju ostanemo vsi dostojni pri teh komentarjih in komentiramo zgolj tiste postopke, ki jih poznamo, ali pa kar je v naši pristojnosti," je dejala. "Ko bo znanega kaj več, pričakujem, da se bomo tudi koalicijski partnerji usedli, se seznanili z dejstvi in potem tudi sprejemali odločitve," je še pojasnila Pivčeva.

V drugih koalicijskih strankah so v odzivih zadržani. V poslanski skupini SDS-a so pojasnili, da dogajanja ne bodo komentirali. Na družbenem omrežju Twitter pa se je s komentarjem odzval predsednik vlade Janez Janša, ki je zapisal, da konkretnega postopka zoper ministra Zdravka Počivalška ne komentira, komentira pa dvojna merila pri izboru prioritet NPU-ja, tožilstva in sodstva. Vsi našteti so dolžni delovati v skladu z ustavo in zakoni, odgovorno in neselektivno, je navedel Janša.

Da se bodo vzdržali komentarja, so sporočili tudi iz NSi-ja. Kot je glede obrambnega ministra Mateja Tonina iz vrst NSi-ja dejal Hojs, je izvedel, da je tudi zoper njega spisana kazenska ovadba, in to vnaprej, saj niso niti počakali Toninovega zagovora pri kriminalistih.

Pri ovadbi naj bi šlo za objavo poročila o arbitraži. Komisija DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki ji je takrat kot opozicijski poslanec predsedoval Matej Tonin, je namreč 11. novembra lani objavila javni del poročila glede prisluškovalne afere v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško. Tonin je takrat zatrdil, da v njem ni tajnih podatkov.

Ne glede na to, ali gre za arbitražo ali za kakšne druge očitke, pa Tonin zatrjuje, da ima mirno vest. "Zastraševanj se ne bojim. Na koncu vedno zmaga resnica," je napisal na Twitterju. S tem se je, kot pojasnjujejo v NSi-ju, odzval tudi na hišne preiskave pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku.

Prav tako se na dogajanje za zdaj še niso odzvali v SMC-ju, iz katerega prihaja gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Hišne preiskave in njihove politične posledice