Opozicijske stranke so izrazile kritiko do Janševega pisma. Foto: Twitter Ministrstvo za okolje
Opozicijske stranke so izrazile kritiko do Janševega pisma. Foto: Twitter Ministrstvo za okolje
Sorodna novica Janša v pismu predsednici Evropske komisije predlaga "misijo za ugotavljanje dejstev"

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je na novinarski konferenci izrazila zaskrbljenost zaradi vrste pisem, ki jih piše premier. Pri tem je kot vprašanje izpostavila, ali jih piše sam ali v imenu vlade, torej čigavo stališče predstavlja. Premierja je pozvala, naj umiri strasti tako glede vprašanj Slovenije kot ugleda Slovenije na mednarodnem prizorišču. Pozvala ga je, naj bolj kot na pisanje pisem, ki ne koristijo državi, vso svojo energijo usmeri raje v obvladovanje epidemije covida-19 v Sloveniji ter iskanje soglasja in pomiritve ter neke strpnejše in normalne družbe, za kar je odgovoren.

Meni, da "pismo gotovo odmeva v Bruslju". "Zdi se mi, da nas Bruselj spremlja precej zaskrbljeno, celotna evropska javnost se ukvarja s Slovenijo." Meni, da to ne koristi, saj je Slovenija pred predsedovanjem EU-ju. Spomnila je, da so Sloveniji prihajali resnejši opomini od Evropske komisije, med njimi "ostra kritika" glede verbalnega napada na tujo novinarko, pa tudi opozorila zaradi vladavine prava in stanja demokracije.

"Če predsednik vlade čuti, da vabi neko evropsko delegacijo pregledovat razmere, bi to seveda lahko pozdravila. Naj bo to delegacija vseh institucij (...), pa bomo potem verjetno dobili realno oceno, glede na to, da komisija tudi piše poročila o stanju pravne države v Sloveniji," je dejala v odgovoru na novinarsko vprašanje.

Tanja Fajon, SD. Foto: BoBo
Tanja Fajon, SD. Foto: BoBo

Korče: "Janševe frustracije in travme"

Poslanka LMŠ-ja Jerca Korče pa je novinarjem v DZ-ju dejala, da pismo ni namenjeno vabilu predstavnikom EU-ja, ampak "notranji javnosti, da Janša še enkrat pokaže vse te frustracije in travme, ki jih dnevno izraža, kjer koli ima priložnost", preusmerjanju pozornosti od tega, da vlada ni sposobna voditi države. Poudarila je, da ima Evropska unija svoje mehanizme in sama presoja, kdaj je treba preveriti in zavarovati spoštovanje načel EU-ja ter da ni potrebe, da jim premier piše.

Glede vsebine pisma je dejala, da premier v njem govori o napadih znotraj medijske sfere, hkrati pa blokira financiranje STA-ja. Govori o sodstvu, na drugi strani pa blokira imenovanje tožilcev, "pa še malo je oblatil opozicijo".

Dodala je, da smo premierjevega "izlivanja njegovih frustracij, travm in neresnic" v Sloveniji že navajeni, da pa je "žalostno, da se tega poslužuje tudi, ko gre za ugled Republike Slovenije v tujini". Še bolj žalostno pa je po njenem mnenju to, "da ima pri tem statiste oziroma tiste, ki ga pri tem podpirajo, ki sodelujejo pri teh ravnanjih" in "pri pošiljanju tovrstnih pamfletov" in ki so sokrivi za to, kar se dogaja. "Govorimo o koalicijskih partnerjih in predsedniku republike," je dodala.

Alenka Bratušek (SAB) in Luka Mesec (Levica). Foto: BoBo
Alenka Bratušek (SAB) in Luka Mesec (Levica). Foto: BoBo

Mesec: Janša bi rad določal, kaj je laž in kaj resnica

Koordinator Levice Luka Mesec pa je menil, "da bi vse stranke v Sloveniji, ki se imajo za demokratične, morale obsoditi pismo in se od njega distancirati" ter zavzeti stališče, da premier Janša ni primeren za vodenje Sveta EU-ja, saj je eden temeljnih postulatov Unije zaveza k politični demokraciji.

V pismu namreč po njegovi oceni premier "še enkrat jasno kaže", da bi bil rad tudi urednik vseh slovenskih medijev in da bi rad "določal, kaj je laž in kaj je resnica", kar je v nasprotju s postulati demokratične družbe. "V Sloveniji nimamo spora med levico in desnico, kot skuša prikazovati vlada, ampak spor med avtoritarci, ki si poskušajo prigrabiti oblast v državi, in vsemi tistimi, ki želimo še naprej živeti v demokratični družbi."

Meni, da gre za provokacijo, za odvračanje pozornosti od drugih tem, ki so trenutno v obravnavi v državnem zboru, kot so vprašanje demografskega sklada, torej upravljanja več kot osem milijard evrov državnega premoženja, in nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost, ko se govori o tem, kako bo vlada porabila pet milijard evrov evropskih sredstev. Pismo je z razlogom poslano prav danes, da odvrne pozornost javnosti od navedenih tem in "da se spet ukvarjamo z nekim ekscesom Janeza Janše", je dodal.

Jerca Korče, LMŠ. Foto: BoBo
Jerca Korče, LMŠ. Foto: BoBo

NSi kot privesek SDS-a?

Na novinarsko vprašanje, ali je premierja k pismu spodbudil obrambni minister in predsednik NSi-ja Matej Tonin, ki je pozval vlado k tovrstnemu vabilu, pa je menil, da sta to s premierjem skupaj storila ter da sta Tonin in NSi s tem še enkrat pokazala, da NSi "ni avtonomna stranka, ampak je postala samo privesek SDS-a".

V SAB-u so ocenili, da Janša "očitno ni primeren za predsednika vlade, saj sam ne zna rešiti domačih problemov oziroma jih celo ustvarja". "Tako kot je leta 2013, ko ni vedel, kako državo rešiti pred bankrotom, na pomoč klical 'trojko', danes kliče Evropsko komisijo, da uredi svobodo medijev in demokracijo," so zapisali na Twitterju.

Janševo pismo v Bruselj

Premier Janez Janša je predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen poslal pismo z vabilom, naj komisija oblikuje skupino za ugotavljanje dejstev, ki naj v najkrajšem mogočem času obišče Slovenijo in se prepriča o stanju demokracije, vladavine prava, neodvisnosti sodstva in svobode ter pluralnosti medijev pri nas. Kot je zapisal, namreč ne želijo, "da se saga z neutemeljenimi obtožbami zoper slovensko vlado, podobno kot leta 2007, še naprej širi po Evropi". Pismo je poslal v vednost tudi vsem članom Evropskega sveta.

EK: Svoboda medijev se ocenjuje v letnem poročilu

V Evropski komisiji so potrdili, da so v četrtek prejeli pismo premierja Janeza Janše z vabilom na obisk v Slovenijo, da se prepričajo o stanju demokracije in svobode medijev. Ob tem so poudarili, da je svoboda medijev steber demokracije in da je primeren okvir za oceno položaja medijev njihovo letno poročilo o vladavini prava.

"Svoboda medijev je steber naših demokracij. Zato to ocenjujemo v našem letnem poročilu o vladavini prava," so zapisali v komisiji v odzivu na Janševo pismo. Ob tem so dodali, da se je priprava naslednjega letnega poročila o vladavini prava že začela.

"To je primeren okvir za ocenjevanje položaja glede svobode medijev," so še poudarili in pojasnili, da so izmenjave z državami članicami vsekakor del tega procesa.

Vlada naj obnovi financiranje STA-ja

Mednarodna nevladna organizacija Novinarji brez meja (RSF) je pozvala slovensko vlado, naj v interesu svobode medijev obnovi financiranje Slovenske tiskovne agencije (STA). Na Twitterju je vnovično ustavitev izplačila obsodila kot "poskus spodkopavanja javnega medija".

Organizacija se je s tem odzvala na ponovno zaustavitev financiranja javne službe STA od vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Ukom je zavrnil plačilo januarskega zahtevka STA za opravljeno javno službo, saj da za to nima pravne podlage, ker pogodba za opravljanje javne službe med Ukomom in STA letos ni bila podpisana.

Direktor STA-ja Bojan Veselinovič je v odzivu poudaril, da sedmi protikoronski zakon jasno določa, da se za javno službo za letos zagotovijo sredstva iz proračuna. Predstavniki zaposlenih na STA-ju pa ocenjujejo, da se z odločitvijo Ukoma nadaljuje poskus razgradnje in uničenja njihove medijske hiše.

Zaskrbljenost zaradi vnovične ustavitve financiranja sta v četrtek izrazila tudi Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA) in Mednarodni inštitut za tisk (IPI).