Neobičajen prizor za slovenski parlament. Foto: Nasa
Neobičajen prizor za slovenski parlament. Foto: Nasa

Vodje poslanskih skupin in predsednik DZ-ja Igor Zorčič so na internem posvetu razpravljali o več temah, med drugim o nošenju mask zaradi novega koronavirusa in volilnem sistemu, dotaknili pa so se tudi uporabe 69. člena poslovnika DZ-ja, ki govori o postopkovnem vprašanju oz. predlogu. A pri tem se bodo morali še poenotiti, saj imajo poslanske skupine različne poglede, je po sestanku za Slovensko tiskovno agencijo povedal Zorčič.

Manjši incident z Nemcem in Tankom

Dogajanje na sejah DZ-ja, številni postopkovni predlogi opozicije in na drugi strani njeni očitki koaliciji glede načina vodenja sej vse bolj odmevajo, pozornost pa je nazadnje vzbudil ponedeljkov konflikt med podpredsednikom DZ-ja Jožetom Tankom (SDS), ki je vodil sejo DZ-ja, in poslancem SD-ja Matjažem Nemcem.

Oster spopad Matjaža Nemca (SD) in Jožeta Tanka (SDS)
Matjaž Han. Foto: BoBo
Matjaž Han. Foto: BoBo

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je tokrat dejal, da ima argumente, da je Tanko kršil poslovnik. Sicer pa je Han priznal, da s posvetom pri nekaterih točkah ni povsem zadovoljen, saj so se poslušali, a govorili drug mimo drugega. "Jasno je, da opozicija vladi nastavlja ogledalo in skrbi za nadzor dejanj te vlade," je dejal Han in dodal, da imajo zato poslovnik. "Ko se v DZ-ju poslancu vzame beseda, ki je v bistvu njegova edina moč, za to pa niso izrabljena vsa poslovniška določila, je lahko nevarno," je opozoril. To se je po njegovih besedah v nekaterih primerih v zadnjih dneh tudi zgodilo.

Ocenil je še, da predsednik in podpredsedniki DZ-ja na sejah niso zato, da komentirajo, ampak vzdržujejo red in omogočajo tudi opoziciji, da govori. "Dejstvo je, da stanje ni naelektreno le na ulici, ampak tudi v DZ-ju. Da se umirimo, pa bosta potrebni tako koalicija kot opozicija," je prepričan. Han se je sicer strinjal, da se kdaj zgodi tudi zloraba postopkovnih predlogov, a ne smejo vseh, ki so utemeljeni, vreči v en koš.

Brane Golubović. Foto: MMC RTV SLO
Brane Golubović. Foto: MMC RTV SLO

Vodja poslancev LMŠ-ja Brane Golubović pa ocenjuje, da država potrebuje predvsem umirjeno politiko, ki bo znala živeti sedanjost in gledati v prihodnost. "Enkrat za vselej si bo treba priznati, da kadar koli je SDS na oblasti, se v družbi dogajajo napetosti in razdvajanja. Želijo si podrediti institucije, ponižujejo ljudi, ki niso na njihovi strani, in ne spoštujejo osnovnih pravil parlamentarne demokracije," meni Golubović.

Glede dogajanja v DZ-ju pa je poudaril, da je v parlamentarizmu glavno orodje opozicije razprava in vlaganje dopolnil, tako tudi postopkovni predlogi. "Ni nobene vojne, čeprav jo nekdo želi mogoče ustvariti. Ker njegov cilj je razdvajanje," je pojasnil. Na vprašanje, ali je Zorčič še pravi človek za vodenje DZ-ja, pa je Golubović ocenil, da se je Zorčič izgubil.

Tokratni posvet pa je Golubović pospremil z besedami, da je vsak pogovor, pri katerem vsi sodelujejo, pomemben zato, da se napetosti umirijo. Cilj LMŠ-ja je, da se čim prej poskuša umiriti napetosti, ne le v DZ-ju, ampak tudi v družbi, je dejal. Kot je dejal, je največja odgovornost pri SDS-u.

Matej T. Vatovec. Foto: Osebni arhiv
Matej T. Vatovec. Foto: Osebni arhiv

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je dejal, da danes ni dogovora, ker koalicija očitno ostaja pri tem, da so zadeve take, kot so, legitimne in legalne, ter da je prav, da se "na tak način tepta demokracija". Dogajanje od nastopa zdajšnje vlade je po njegovih navedbah izključevanje vsakršnega nestrinjanja. "Da se poslancem ne dovoli postopkovnih predlogov, skače v besedo, jemlje besedo, je po novem način vzpostavljanja reda na sejah. S tem se v Levici ne strinjamo," je poudaril in dodal, da koalicija poskuša zelo pomembne zakone spraviti pod streho na hitro.

"Koalicija deluje kot valjar, bager, ki ruši pred sabo vse prepreke," je ocenil Vatovec. Napovedal je, da bodo v Levici poskušali parlamentarne postopke tudi v prihodnje "peljati čim bolj transparentno in kakovostno". Tako je tudi zavrnil očitke koalicije, da opozicija blokira delo v DZ-ju in nagaja. Postopkovni predlogi so kot zadnji poskusi opozicije, da opozorimo na nepravilnosti, je dodal.

Odzivi na ponedeljkov dogodek

Državni zbor. Foto: Petra Iskra
Državni zbor. Foto: Petra Iskra

Po besedah Nemca je ponedeljkovo dogajanje v DZ-ju le del ledene gore dvomesečnega dogajanja v parlamentu, kjer se jim po njihovi presoji onemogoča delo. "Opozicijske poslanke in poslanci smo praktično v vsakem odboru, v vsaki komisiji omejeni v razpravah in svojem delovanju," je dejal.

Po dveh mesecih "izklapljanja mikrofonov" in "onemogočanja dela" si je v ponedeljek, pravi, dovolil vzbuditi pozornost tako, da je vstal s sedeža. Če ne bi, mediji o dogodku danes ne bi poročali, je pojasnil in opisal dogajanje.

"Želel sem postopkovno poseči v razpravo, da bi pozval predsedujočega, da je nedopustno, da minister komentira neko tretjo temo," je navedel Nemec. Dodal je, da mu je bila nato odvzeta beseda, ni mu uspelo postaviti ne postopkovnega predloga ne pozneje poslanskega vprašanja. "Še več, dobil sem v nekaj sekundah nekaj opominov in predlog za fizično odstranitev iz DZ-ja," je dodal.

Opozicijskim poslankam in poslancem je po njegovih besedah dovolj, da so v DZ-ju obravnavani, "kot da ne bi smeli biti v DZ-ju, ampak nas potiskajo pred DZ".

Tanko se je na očitke iz vrst SD-ja zaradi dogodka danes odzval na Twitterju: "Hram demokracije ima tudi pravila. Tudi vaš gospod poslanec Matjaž Nemec se jih lahko priuči."

"Ko se bomo jutri pogovarjali o uporabi poslovnika, se bomo tudi o zlorabah. Zdi se, da s postopkovnimi predlogi želijo nekatere stranke – morda najbolj Levica – ustvarjati neko vzdušje," pa je na pozive k odstopu še v torek odgovoril Zorčič. Ob pregledu sej lahko namreč po njegovih navedbah hitro ugotovimo, da pri opozicijskih navedbah, da imajo omejene razprave, ne gre za razpravo, pač pa za postopkovne predloge. V zadnjih dveh mesecih opozicija začne s postopkovnimi predlogi, preden predsedujoči sploh izreče prvo besedo, je opozoril Zorčič.