Trgovine so trenutno ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Vlada je tako odredila v okviru omejevalnih ukrepov zaradi epidemije covida-19, in čeprav je medtem preostale ukrepe večinoma sprostila, ta odlok še vedno velja. Foto: Pixabay
Trgovine so trenutno ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Vlada je tako odredila v okviru omejevalnih ukrepov zaradi epidemije covida-19, in čeprav je medtem preostale ukrepe večinoma sprostila, ta odlok še vedno velja. Foto: Pixabay

Potem ko je DZ v prvi obravnavi podprl predlog novele zakona o trgovini, ki predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah, bi morala julija slediti druga obravnava. Še prej bi moral zakonsko besedilo doreči odbor DZ-ja za gospodarstvo, vendar pa je njegov predsednik Branislav Rajić odpovedal za torek sklicano sejo odbora, kar so v Levici označili za zavlačevalni manever koalicije.

Sorodna novica Levica: Koalicija zavlačuje z nedeljskim zaprtjem trgovin

Koordinator Levice Luka Mesec je na petkovi novinarski konferenci dejal, da je Rajićevo ravnanje obsodil tudi predsednik DZ-ja Igor Zorčič. Ta je v dopisu, ki ga je posredoval Rajiću, odpoved seje med drugim označil kot poslovniško neskladno in kot nedopustni poseg v pravila zakonodajnega postopka. Potencialno zelo sporna je tudi z ustavnega vidika, je opozoril.

Mesec je znova poudaril, da za zaprtje trgovin v nedeljo obstaja široko družbeno soglasje, kar poleg referenduma po njegovih besedah potrjujejo tudi raziskave javnega mnenja. "Najnovejša je pokazala, da 87 odstotkov prebivalk in prebivalcev Slovenije podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. Zaprtje podpirajo tudi sindikati in delavci in delavke v trgovini, v raziskavi jih je podporo izrazilo 95 odstotkov," je dejal.

Rajićevo ravnanje je v imenu stranke LMŠ obsodil tudi Edvard Paulič. "To je še en dokaz, da si lahko koalicija privošči tako rekoč vse mimo poslovniških določil in ustaljene parlamentarne prakse," je dejal. Poudaril je, da so prisluhnili argumentom obeh strani. Vsi deležniki morajo biti vabljeni tudi na sejo odbora, saj je na podlagi argumentov vedno mogoče vložiti dopolnila, je dodal.

Dopolnila naj bi po besedah Franca Kramarja iz stranke SAB uskladili prihodnji teden. "Zakon je v osnovi dober in bo po našem mnenju po potrditvi minimalnih popravkov sprejet," je dejal. Mesec je glede dopolnil dejal le, da so blizu oblikovanja rešitve za majhne trgovine.

Očitki o sumljivih manevrih in kupovanju časa

Pod zahtevo za sklic izredne seje se je podpisal tudi poslanec DeSUS-a Robert Polnar.
Da v Levici še naprej zagovarjajo nedeljsko zaprtje trgovin in bodo naredili vse, da se zakon obravnava, je v ponedeljek poudaril že vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec. Spomnil je, da njihov predlog v javnosti uživa visoko podporo, podpirajo ga sindikati in zaposleni, zato se mu zdi skrajno neokusno od koalicije, da se ne zna odločiti, pač pa "uporablja sumljive proceduralne manevre, da si kupuje čas".

Kritični so bili tudi v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije, kjer so odpoved seje odbora označili kot "politično izogibanje odgovornosti do delavskega razreda v trgovinski dejavnosti ter beg politike pred voljo javnosti in navsezadnje voljo zaposlenih v trgovini".

Sorodna novica Trgovci za presojo ustavnosti nedeljskega zaprtja trgovin

V poslanski skupini SMC-ja, katere član je Rajić, pa so takrat pojasnili, da predlog novele zakona še ni pripravljen za obravnavo na matičnem delovnem telesu. "Odbor glede na številna odprta vsebinska vprašanja in neusklajenost predloga zakona s socialnimi partnerji po oceni predsednika potrebuje dodaten čas za pripravo ustreznih rešitev oziroma dopolnil, ki bodo pripomogli k usklajeni odločitvi," so zapisali.

Trgovine ob nedeljah še vedno zaprte

Izredna seja DZ-ja mora biti skladno s poslovnikom sklicana v 15 dneh po vložitvi zahteve. Pred izredno sejo mora o zadevi zavzeti stališče tudi matično delovno telo, v tem primeru odbor za gospodarstvo.

Trgovine so sicer trenutno ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Vlada je tako odredila v okviru omejevalnih ukrepov zaradi epidemije covida-19, in čeprav je medtem preostale ukrepe večinoma sprostila, ta odlok še vedno velja. Trgovinska zbornica Slovenije je zato na ustavno sodišče vložila pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka, napovedala je tudi možnost ustavne presoje novele zakona, če bo ta sprejeta.