Opozicija Janši očita, da želi Slovenijo približati
Opozicija Janši očita, da želi Slovenijo približati "problematičnim" državam EU-ja. Foto: DZ/Matija Sušnik

Kot trdijo v opozicijskih strankah, je premier Janša s svojimi tviti glede volitev v ZDA in pismom voditeljem drugih članic EU-ja "ugrabil državo". Dogajanje je "sramotno in nepotrebno", je ob predstavitvi zahteve na skupni novinarski konferenci komentiral poslanec Nik Prebil iz LMŠ-ja.

Tvite s podporo ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki je izgubil na volitvah, in prepiranje s sodelavci zmagovalca Josepha Bidna je Prebil označil "za blamažo". Kot "korak nazaj" pa "odkrito približevanje Višegradu, predvsem Madžarski in Poljski, ki se v okviru EU-ja uvrščata v pakt t. i. problematičnih držav". Janša na ta način preusmerja pozornost od "katastrofalne situacije v državi" zaradi epidemije covida-19, je še dodal.

K podpori sklica nujne seje obeh parlamentarnih odborov so pozvali tudi druge koalicijske stranke, ki pa tega niso storile. "Še vedno pa upamo, da bodo nekatere koalicijske stranke, ki govorijo, da je takšno početje neprimerno, podprle predlagane sklepe," je dejal Prebil.

Nemec: Slovenija postaja tretja violina v orkestru populističnih držav EU-ja

Matjaž Nemec iz SD-ja je koalicijske stranke pozval "k zdravemu razumu". "Ne gre več za vlado Janeza Janše, ampak za Slovenijo in njene državljane. Pozivamo k enotnosti slovenske politike, da se skupaj zoperstavimo samoiniciativnim potezam predsednika vlade. On ne izvaja politike Republike Slovenije, ampak izvaja svojo lastno agendo," je dejal Nemec.

Dejal je, da se na Slovenijo zdaj v Bruslju in drugih državah EU-ja gleda "kot tretjo violino v orkestru populističnih držav EU-ja". "Ob tem pa se umikamo od jedrnih držav, zavezanih vladavini prava kot eni temeljnih vrednot EU-ja. Janez Janša je ugrabil državo," je še dejal Nemec.

"Premier izvaja samomorilsko zunanjo politiko"

Luka Mesec iz Levice je izjavil, da je Slovenijo Janša "še drugič v dveh tednih osramotil pred vsem svetom, kot je ni še noben premier, predsednik ali zunanji minister". "Treba je vedeti, da to, kar je storil v podporo Viktorju Orbanu, ni podpora nekim praznim načelom, ampak je podpora politikom, ki hočejo biti izvzeti iz vladavine prava. Kaj to pomeni, vidimo že doma. Nekateri dobijo za nenošenje maske 400 evrov kazni, drugi lahko maske snemajo v parlamentu, pa se jim ne zgodi nič," je dejal.

"To pomeni, da zakoni za nekatere veljajo, za druge pa ne. To je stališče, ki ga je Janez Janša zavzel pred vso Evropo. In to je stališče, ki bi ga v Sloveniji morali razumeti vsi," je dejal Mesec. "Razlogov za padec te vlade je vsak dan več. Janša je ta in prejšnji teden pokazal, kakšen v resnici je. In tak človek ne more voditi Slovenije skozi predsedovanje Svetu EU-ja. Tega človeka je treba čim prej umakniti z oblasti," je še dodal.

Andrej Rajh iz SAB-a pa meni, da Janša "izvaja samomorilsko zunanjo politiko". "Čeprav se v tvitih in pismih predstavlja kot žrtev, je on tisti, ki je ugrabil našo državo. In to bi morali prepoznati tudi koalicijski partnerji," je dejal Rajh.

"Strankarske interese daje pred interese države. To je nedopustno. Še več, tepta temeljna načela EU-ja, tepta ideje vladavine prava, povezuje se z državami, ki so problematične, in te vrednote, na podlagi katerih smo vstopili v EU, v celoti zavrača. V tem kontekstu nas postavlja v druščino neuglednih držav, ki bodo morda celo povzročile gospodarsko krizo z blokado črpanja evropskih sredstev," je še opozoril poslanec SAB-a.