Alenka Bratušek je prva slovenska mandatarka za sestavo nove vlade. Foto: BoBo
Alenka Bratušek je prva slovenska mandatarka za sestavo nove vlade. Foto: BoBo
Bratuškova že začela sestavljati koalicijo
Po izvolitvi mandatarke tečejo pogovori o vladi
Prisega Alenke Bratušek

Mandatarka Alenka Bratušek je dejala, da je bil današnji pogovor zelo konstruktiven in da je potekal v prijateljskem vzdušju. "Vsi prisotni smo se zavedali, da bomo morali stopiti korak nazaj, govorim o vseh, in predlagati kompromise. Verjamem, da smo te kompromise sposobni tudi najti."

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je po sestanku povedal, da so se dogovorili o poteku pogajanj glede koalicijske pogodbe in tudi glede zasedb ministrskih mest v vladi. Erjavec pričakuje, da bodo do konca prihodnjega tedna lahko dorekli tako koalicijsko pogodbo kot tudi ministrska mesta.

A jasno je, da sestava vlade ne bo lahka naloga, na kar so v razpravi opozorili tudi nekateri poslanci, saj bodo morale koalicijske partnerice uskladiti za zdaj povsem različna stališča glede sanacije bank, upravljanja državnega premoženja in javnih financ.

Stališča DL-ja precej drugačna
Zlasti Državljanska lista ima na področju gospodarstva precej drugačne poglede od drugih omenjenih strank. Predsednik Gregor Virant je v sredo poudaril, da podpora konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše še "ni nobeno jamstvo", da bo DL vstopil tudi v novo vlado.

Novoizvoljeni predsednik DZ-ja in dozdajšnji vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber predvideva, da bodo našli skupni jezik. Če bi se izkazalo, da ukrepi nove vlade ne bi bili dovolj učinkoviti, pa bi bilo najbolj smiselno vendarle priti po zaupnico v parlament, je dejal v sredo.

Najprej rebalans proračuna
Bratuškova je sicer v svojem nagovoru na izredni seji med cilji vlade izpostavila normalizacijo razmer in prekinitev vzdušja strahu v državi. Zagotovila je, da "v Sloveniji ne bo grškega scenarija". Po podpisu programske zaveze in sestavi ministrske ekipe med drugim napoveduje rebalans proračuna, ki bo realno pokazal javnofinančno stanje, konsolidacijo javnih financ in s socialnimi partnerji usklajeno znižanje mase za plače ter najverjetnejši začasni dvig "kakšnega davka".

Če bodo Bratuškovi uspela koalicijska usklajevanja in oblikovanje vlade, bo vodila 11. slovensko vlado po osamosvojitvi. Bratuškova mora listo ministrov predložiti v 15 dneh. V nasprotnem primeru ji lahko DZ določi rok, v katerem mora tak predlog predložiti. Če tudi po izteku tega roka premier ne predloži predloga za imenovanje članov vlade, pa DZ ugotovi, da je premierju prenehala funkcija.

Janković: Izvrstna rešitev
Na izvolitev Bratuškove se je danes v Bruslju, na srečanju evropskih županov, odzval tudi Zoran Janković. Po njegovem mnenju je Bratuškova je "izvrstna rešitev". Ob tem je zatrdil, da sam v novi vladi ne bo igral nobene vloge, saj ni nikoli deloval iz ozadja in ker izjemno uživa na županskem položaju. "Alenka Bratušek je samostojna osebnost, kompetentna in bo vodila vlado. Drugače se ne da delati," je dejal Janković.

Bratuškova Hrvatom (skoraj) zagotovila ratifikacijo
"Prepričana sem, da ne bo nobenih problemov z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU-jem, ko bomo uredili spor o Ljubljanski banki," je izjavila mandatarka za Večernji list. Ponovila je, da ratifikacija ni le hrvaški, temveč tudi slovenski strateški interes. "Ratifikacijo lahko opravimo takoj po srečanju ministrov in premierjev," je dejala.

Pojasnila je, da se morata najprej srečati zunanja ministra Hrvaške in Slovenije, potem pa tudi premierja. Kdaj naj bi se to zgodilo, pa ni napovedala, ker so jo "šele izvolili na položaj". Pogajanja bi nadaljevala na podlagi dogovora na Otočcu. Ocenila je še, da so odnosi med državama dobri, in zavrnila trditve, da Slovenija izsiljuje Hrvaško. "Problem LB-ja je treba rešiti in zdaj je prišel čas za to," je pogovor za Večernji list sklenila Bratuškova.

Bratuškova že začela sestavljati koalicijo
Po izvolitvi mandatarke tečejo pogovori o vladi
Prisega Alenke Bratušek