Sindikati pravijo, da bodo delo Alenke Bratušek spremljali zelo pozorno. Delodajalci od nove vlade pričakujejo nadaljevanje reform. Foto: BoBo
Sindikati pravijo, da bodo delo Alenke Bratušek spremljali zelo pozorno. Delodajalci od nove vlade pričakujejo nadaljevanje reform. Foto: BoBo
Gospodarstvo o politični krizi
RA SLO: Janez Markeš in Dejan Steinbuch o novi mandatarki
RA SLO: Odzivi na izvolitev Alenke Bratušek

Virant je ocenil, da izvolitev Alenke Bratušek za mandatarko odpira dve možni poti, ena vodi v dogovor o novi koaliciji in vladi, druga pa v spomladanske predčasne volitve. Pogajanja za sestavo vlade se začnejo v četrtek, ko bo jasno, koliko so v PS-ju pripravljeni na kompromise, je dejal Virant. V levosredinski vladi bo manj težav z odpiranjem ideoloških tem, kar je bilo "tako značilno za Janševo vlado", je dejal Virant.

Dodal je, da bo morala biti njegova stranka bolj pozorna na javnofinančna vprašanja, da ne bi prihajalo do povečevanja deficita, do dodatnega zadolževanja. Hkrati si bodo prizadevali za ubranitev tistih projektov, ki jih je dobro zastavil nekdanji finančni minister Janez Šušteršič. Projekta slabe banke in državnega holdinga sicer močno razdvajata potencialne prihodnje koalicijske partnerje. Tako je Virant ocenil, da bi bilo zdaj nespametno oba zakona ukinjati. "Lahko se seveda pogovarjamo o kakšnih popravkih in izboljšavah po sistemu več glav več ve," je napovedal možnost kompromisa. Izpostavil pa je, da je zanje izredno pomembno, da se premoženje upravlja enotno in centralizirano ter da ga upravljajo kompetentni ljudje.

Virant: Nobene garancije ni za novo vlado
Za to, da bo oblikovana nova vlada, ni nobene garancije, je posvaril Virant. V pogajanja vstopajo brez fige v žepu, je dejal, a pričakujejo razumne kompromise. Če dogovora ne bo, se bo šlo na volitve, je dejal, vlada pa bo oblikovana na podlagi svežega volilnega izida. "Tudi to bi bilo dobro," je dodal.

Na napoved Alenke Bratušek glede dviga davkov se je Virant odzval z besedami, da je DL stranka, ki si ne želi novih davkov. Na očitke o izdaji koalicije je Virant odgovoril, da se mu zdi sprevržena logika, da zvestoba pomeni to, da si vedno zvest "nekemu političnemu liderju, recimo Janezu Janši". "DL je zvesta svojim principom, ne pa enemu Janši," je dejal.

Na vprašanje, ali bi še kdaj šel v koalicijo z SDS-om, je Virant odgovoril, da je to, dokler je predsednik stranke Janez Janša, izključeno.

Na navedbe, da je nova mandatarka prepisala določene dele magistrske naloge, je odvrnil, da tukaj za vse veljajo enaka merila. Če se po predpisanem postopku za nekoga ugotovi, da je plagiator, se mora iz politike odmakniti, je bil jasen Virant.

Erjavec: Jutri se začne resno delo
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je zadovoljen s podporo, ki jo je prejela Alenka Bratušek. "Jutri se začne resno delo. To so pogajanja glede koalicijske pogodbe in glede oblikovanja vlade," je dejal.

Po izvolitvi je mandatarka dejala, da je bila sreda za Slovenijo prelomen dan. Obljubila je, da je konec s politiko delitev, zaničevanja, žalitev in strahu. Neposredno po izvolitvi ji je Janša čestital in se z njo rokoval. Ob odhodu iz dvorane je novinarjem na vprašanje, ali je razočaran, odgovoril le z besedama: "Zelo, zelo".

Predsednik SD-ja Igor Lukšič in predsednik SLS-a Radovan Žerjav se na izvolitev mandatarke še nista odzvala.

Socialni partnerji so v dvomih
Socialni partnerji so v dvomih, kakšni bodo prvi ukrepi nove mandatarke na gospodarskem in socialnem področju. Delodajalci pričakujejo, da bo nova vlada nadaljevala izvajanje reform, ki so ključne za spodbujanje gospodarske rasti. Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so poudarili, da podpirajo spremembe, ki bodo okrepile prožnost delovnih razmerij in zmanjšale administrativna bremena.

Še zdaleč pa v GZS-ju niso zadovoljni z reformo trga dela, saj ta po njihovem mnenju prinaša premalo ukrepov, ki bi povečali zaposlovanje. "Od nove mandatarke pričakujemo, da bo pri sklepanju koalicijske pogodbe to upoštevala," so poudarili.

GZS od nove vlade pričakuje tudi hitrejšo zdravstveno reformo, ki bo odpravila bojazni podjetij o višji prispevni stopnji, saj to za gospodarstvo nikakor ne bi bilo več vzdržno.

"Nova koalicija rasti ne sme graditi na umetnem in fiktivnem dvigovanju domačega povpraševanja, temveč na kvalitetnih in racionalnih strateških investicijah ter podpori izvozno usmerjene ekonomije znanja z bistveno višjo dodano vrednostjo od zdajšnje," še opozarjajo na GZS-ju.

Na drugi strani v Zvezi svobodnih sindikatov pričakujejo predvsem spoznanje, da socialne in delavske pravice niso nasprotnik gospodarskega razvoja. Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič je za Janševo vlado dejal, da je bila njena največja napaka, da je vztrajala na poti, "ki dokazano ni prava za izhod iz krize".

Semolič je pri ocenjevanju nove mandatarke precej previden. Dejal je, da se jim je kot poslanka približala v mnogih stvareh in jih tudi podprla. A če bo postala premierka, bo nastopila drugo vlogo, dobila bo drugačno moč in odgovornost, je opozoril Semolič.

Pri ocenjevanju dela vlade bodo sindikati pozorni na to, ali bo dala v ospredje gospodarske pravice ali temeljne človekove pravice, torej pravno in socialno državo, ki je lahko po njegovih besedah tudi sredstvo razvoja.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pa je poudaril, da bodo njihova pričakovanja tudi v primeru nove vlade enaka. Tako pričakujejo predvsem pogajanja o masi za plače v javnem sektorju.

Damijan in Lahovnik: Vlada ne bo zdržala več kot leto dni
Ekonomista Jože P. Damijan in Matej Lahovnik sta skeptična glede prihodnosti nove vlade. Razlog za njuno skepso so predvsem nasprotna stališča morebitnih koalicijskih partneric glede ekonomske politike. Prepričana sta, da se nova vlada zaradi notranjih nesoglasij ne bo obdržala več kot leto dni, Damijan meni, ne bo zdržala niti 6 mesecev.

Damijan od vlade, ki bi jo sestavljali PS, SD, DeSUS in DL, ne pričakuje nič dobrega. Notranja nesoglasja in programska razhajanja med strankami so prevelika, je dejal.

Lahovnik je poudaril, da bomo šele v naslednjih dneh videli, ali bo mandatarki sploh uspelo sestaviti vlado, zanjo dobiti podporo v parlamentu in s tem postati predsednica vlade.

Oba ekonomista izpostavljata dosežke odhajajoče vlade. Damijan izpostavlja stabilizacijo javnih financ, začetek sanacije bank in nujnih strukturnih reform na čelu s pokojninsko in reformo trga dela, Lahovnik pa meni, da je odhajajoči vladi uspelo obrniti gibanje naraščanja proračunskega primanjkljaja.

Gospodarstvo o politični krizi
RA SLO: Janez Markeš in Dejan Steinbuch o novi mandatarki
RA SLO: Odzivi na izvolitev Alenke Bratušek