Tanko je prepričan, da je razprava o posegih v človekove pravice pristojnost komisije. Foto: RTV SLO
Tanko je prepričan, da je razprava o posegih v človekove pravice pristojnost komisije. Foto: RTV SLO
Majda Potrata
Majda Potrata je pojasnila, da komisija za peticije in človekove pravice v primeru Janša-Sanader ne more storiti ničesar, ker naj bi šlo za poseg v tajne dokumente.

V to zgodbo so vpletli nespretnega, arogantenega in tudi zelo nepredvidljivega Ropa, dolgoletnega tajnika Kumra in ambicioznega Pahorja.

Jože Tanko

Po mnenju Tanka gre pri vsem tem za širšo zadevo, saj Dušan Kumer (SD) izjave bivšega premierja Toneta Ropa stalno ponavlja, prvak SD Borut Pahor pa se neuspešno poskuša iz zadeve umakniti. Poslanska skupina SDS je na komisijo za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami naslovila zahtevo, da bi se opravil razgovor z bivšima predsednikoma DZ-ja Borutom Pahorjem in Ferijem Horvatom. Predsednik komisije Gantar je zahtevo že zavrnil, ker Pahor in Horvat naj ne bi bila med prejemniki informacij.

Predsednica komisije DZ-ja za človekove pravice Majda Potrata prisluškovanja Janezu Janši ne namerava uvrstiti na dnevni red.
S tem je zavrnila že tretji poziv SDS-a, da skliče izredno sejo komisije, saj naj bi po njenem predlagana točka dnevnega reda seje, ki govori o "posamičnem primeru", presegla pooblastila komisije. "Če hočemo o izjavi razpravljati, moramo to izjavo najprej poznati. Mi nismo ne preiskovalna in ne nadzorna komisija. Z obravnavo konkretnega primera bi posegli v pristojnosti drugih komisij," je poudarila Potrata (SD).

Kolegij predsednika državnega zbora je razpravljal o sklicu nujne seje komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, a na koncu ni sprejel nikakršne odločitve. Medtem pa pravna strokovnjaka Ljubo Bavcon in Rajko Pirnat menita, da če je šlo za prisluhe Sove Janezu Janši in Ivu Sanaderju, je to nedopusten poseg v zasebnost. Pirnat je dejal, da bi morala to temo obravnavati parlamentarna komisija na svoji redni seji, če gre za poseg v človekove pravice in zasebnost

Koalicijski poslanci so nad Potrato ogorčeni
Člani komisije iz koalicijskih poslanskih skupin so nad ravnanjem predsednice komisije Majde Potrata ogročeni. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je prepričan, da je razprava o posegih v človekove pravice in komunikacijsko zasebnost izvirna pristojnost komisije. Predsednik državnega zbora France Cukjati je po koncu polemične razprave izrazil pričakovanje, da se bosta Tanko in Potrata dogovorila in da bo predsednica komisije vendarle sklicala sejo.

V to zgodbo so vpletli nespretnega, arogantenega in tudi zelo nepredvidljivega Ropa, dolgoletnega tajnika Kumra in ambicioznega Pahorja.

Jože Tanko