Foto: BoBo
Foto: BoBo

Maturantom, ki so se 4. maja vrnili v šolske klopi in nadaljevali priprave na zrelostni izpit, so se tako 18. maja pridružili dijaki nižje šolske stopnje, stari od 10 do 14 let. Gre zgolj za polovico dijakov te stopnje, pojasnjuje ravnateljica Slovenske gimnazije v Celovcu, edine izobraževalne ustanove, kjer je učni jezik slovenščina, Zalka Kuchling, saj so razrede razdelili. "Zaradi higienskih razlogov smo morali zmanjšati število učencev v razredu, tako da ima vsa dijak svojo mizo in je med njimi dovolj prostora. Odločili smo za tako imenovani blokpouk in razred razdelili v dve skupini, A in B."

To je pomembno ne le zaradi higienskih razlogov in zmanjševanja možnosti okužbe, temveč tudi zaradi pedagoških razlogov. "Dijake poučujemo izmenično in tako upočasnimo celoten proces učenja, kar je pedagoško zelo pomembno v teh izjemnih razmerah, kakršnih v zgodovini našega šolstva še nismo imeli," dodaja ravnateljica.

In kakšni so bili vtisi po prvem dnevu nadaljevanja pouka? Zalka Kuchling je skupaj s šolsko zdravnico obiskala učence v 1. in 2. razredih in jim predstavila nov šolski vsakdan, od novosti pri pouku, pravil vedenja in nošenja mask na hodnikih in v avli do ohranjanja ustrezne razdalje. V pogovoru z učenci je opazila, pravi, da so se spremenili. "V določenih razredih sem zaznala neke vrste zadržanost, ni bilo živahnosti, kakršne smo vajeni. Učenci so zelo pozorno poslušali in se le tu in tam nasmehnili. Ni pa bilo običajnega veselja. Osem tednov pusti sledove in dijaki niso več isti, kot so bili. Tega se zavedamo."

"Ko se ti približa nekdo z masko na obrazu, se umakneš"

Zaščitne maske so na Slovenski gimnaziji obvezne na hodnikih in v avli, ne pa v razredu. Ko se dijaki srečujejo zunaj učilnic, se morajo zavedati, da je treba ohranjati ustrezno varnostno razdaljo in maske to olajšajo, poudarja. "Ko se ti približa nekdo z masko na obrazu, se umakneš. Tu ne gre le za higienske razloge, temveč je to tudi psihološki fenomen."

Poleg nadaljevanja pouka polovice učencev nižje gimnazije so priprave na maturo končevali dijaki zadnjih letnikov. 25. maja se namreč začenja matura, ki pa bo precej spremenjena. V primerjavi s prejšnjimi leti, ko so imeli več predmetov in ustne izpite, bodo letos maturanti imeli le tri pisne izpite, in sicer iz matematike, slovenščine in nemščine, če bi kdo želel ustni izpit, ima tudi to možnost, pravi ravnateljica Zalka Kuchling. Če se komu ne bo izšlo na pisni maturi, bo lahko oceno popravil na kompenzacijskih izpitih.

Slovensko gimnazijo v Celovcu obiskuje veliko dijakov iz Slovenije in z ureditvijo dovoljenj za njihov prihod je bilo precej težav. "Veljajo za vozače, šola jim je dala dvojezične obrazce oziroma potrdila, ki jim omogočajo prehajanje meje bodisi dnevno ali tedensko, saj nekateri ostajajo v dijaškem domu. Zadeva je bila zelo zahtevna. Pomagali so nam ministrstvo na Dunaju, slovenski konzulat v Celovcu in naša izobraževalna direkcija, večino dela pa smo morali opraviti na šoli."

Trudili so se, da bi omogočili prihod tudi dijakom iz Italije, toda ker tam veljajo strožja pravila jih, pojasnjuje ravnateljica Slovenske gimnazije v Celovcu Zalka Kuchling, pričakujejo na začetku junija.

Daljši pogovor z Zalko Kuchling je objavljen v radijski oddaji Sotočja, v kateri spremljamo življenje Slovencev v sosednjih državah.

Povezovanje skupnosti, zavezanost jeziku in odpiranje novih poti razvoja