Peter Vrisk je na čelu Zadružne zveze že več kot 20 let. Foto: BoBo
Peter Vrisk je na čelu Zadružne zveze že več kot 20 let. Foto: BoBo
Deželna banka Slovenije
Deželna banka SLovenije bi morala dolg poravnati do 30. septembra. Foto: BoBo

Devet članic zveze - Kmetijska zadruga Sevnica, KZ Šaleška dolina, KGZ Sava, KZ Laško, KZ Bohor Koprivnica, KZ Medvode, KZ Trebnje, KZ Kostanjevica in KZ Grosuplje - je namreč oktobra poslalo zahtevo za sklic izrednega občnega zbora zveze, na katerem naj bi odločali o zaupnici Vrisku, o imenovanju predsednika upravnega odbora in predsednika zveze. Kmetijska zadruga Grosuplje je pozneje podpis pod zahtevo umaknila, kar pomeni, da je pod zahtevo ostalo podpisanih osem članic, kar še vedno predstavlja več kot 10 odstotkov vseh članic.

Po pisanju Dela in Dnevnika so članice nezadovoljne z Vriskovim delom, še posebej pa z dogajanjem glede prodaje lastniškega deleža Deželne banke Slovenije, kar od njene večinske lastnice, Kapitalske zadruge, ki jo tudi vodi Vrisk, zahteva avstrijska banka BKS.

Zapletlo se je zaradi deset let starega posojila
Do 30. septembra je morala Kapitalska zadruga (večinski lastnik banke DBS) avstrijski banki BKS vrniti preostanek posojila – 9,5 milijona evrov - iz leta 2007, ko je s KD Group tekmovala pri prevzemu omenjene banke. Ker denarja ni, bi lahko zasegli delnice DBS-ja. Zadružna zveza naj bi po poročanju nekaterih medijev nameravala za poplačilo dolgov najeti posojilo in zastaviti zadružne nepremičnine v Ljubljani, a so ji namero preprečile članice. Vrisk je nato našel potencialnega vlagatelja, zavarovalniški holding Prva Group pod vodstvom Alenko Žnidaršič Kranjc, a naj bi ta ponujal premalo.

Upravni odbor zveze je odločil, da bodo na izrednem občnem zboru odločali o zaupnici Vrisku, ne pa tudi o imenovanju predsednika upravnega odbora in predsednika zveze, saj, kot so pojasnili, nihče ne more predlagati imenovanja novih članov organov, dokler traja mandat izvoljenim članom organov, saj je to v nasprotju z zakonom o zadrugah in pravili zveze. Bodo pa člani odločali še o zaupnici predsedniku nadzornega odbora zveze Ivanu Kuretu.

Upravni odbor bi odpoklical svoje kritike
Bodo pa na predlog upravnega odbora, ki ga vodi Vrisk, razpravljali o odpoklicu Ivana Dreva (KZ Šaleška dolina), Boruta Florjančiča (KZ Sevnica) in Slavka Rabiča (KGZ Sava) z mesta članov upravnega odbora zveze. Vsi trije so predstavniki kmetijskih zadrug, ki zahtevajo odločanje o Vriskovi zaupnici.

Po mnenju upravnega odbora omenjena trojica že dalj časa deluje v nasprotju z interesi zveze, "posamezne okoliščine pa kažejo, da neupravičeno izkoriščajo zaupane poslovne tajnosti zveze oz. njenih članic", saj so v reviji Kmetovalec objavili članek, ki po mnenju upravnega odbora predstavlja neposredni napad na delovanje zveze in njenih članic Kapitalske zadruge in Deželne banke Slovenije, posredno pa škoduje tudi vsem članicam zveze in Kapitalske zadruge. "Upravni odbor Zadružne zveze Slovenije je zato zahteval, da se ta objava razišče in pričakuje od treh članov upravnega odbora zveze, ki so podpisani pod objavo članka, da ukrepajo proti uredniku te revije, če jih je ta brez njihove vednosti napisal kot avtorje pod omenjeni članek," so zapisali.

Nadzorni odbor zveze je medtem vsem trem izrekel opomin pred odpoklicem, saj niso sledili sklepom upravnega odbora in opominu nadzornega odbora ter niso ukrepali proti uredniku Kmetovalca. "Nasprotno, okoliščine kažejo, da še vedno nadaljujejo ravnanje, ki se jim očita. S tem objektivno sodelujejo s konkurenco in s tistimi, ki želijo sovražno prevzeti Deželno banko Slovenije. Njihova ravnanja je mogoče razumeti kot pritisk na Kapitalsko zadrugo, da bi prodala delnice Deželne banke Slovenije po čim nižji ceni. Vse to bi lahko neposredno vplivalo na prodajni postopek, kjer bi potencialni kupci delnic Deželne banke lahko izkoristili objave in druga ravnanja navedenih članov za to, da bi poskusili znižati ceno delnic Deželne banke Slovenije," je poudaril upravni odbor.

Upravni in nadzorni odbor podpirata Vriska in Kureta
Upravni odbor zveze je v četrtek sklenil, da izraža zaupnico sedanjim, legitimno izvoljenim organom zveze, in nasprotuje predlogu za odpoklic Vriska in Kureta. Nadzorni odbor zveze, ki se je prav tako sestal v četrtek, je zahtevo za sklic izrednega občnega zbora ocenil kot neutemeljeno, za odpoklic Vriska in Kureta pa ne vidi potrebnih razlogov.

Nadzorni odbor je ob tem sklenil, da je delo in vodenje zveze transparentno, v delovanju organov zveze, vključno z delom predsednika upravnega odbora in predsednika nadzornega odbora, pa ni ugotovljenih nobenih protipravnih ravnanj.