Foto: BoBo
Foto: BoBo

Višje so cene hrane, do trikrat višje so cene elektrike, domovi rezerv nimajo več. Tokrat se položnice za oskrbovance v povprečju zvišujejo za 25 evrov, toda okoli 15 zavodov jeseni cen oskrbnin ni uskladilo. "Tisti, ki cen niso dvignili lani, jih bodo dvignili za 50 evrov na mesec," pojasnjuje predsednica skupščine skupnosti socialnih zavodov Valerija Lekič Poljšak. Na vprašanje, ali s tokratno uskladitvijo v domovih pokrijejo rast stroškov, odgovarja: "Ne, ne pokrijemo je."

V domovih si prizadevajo, da povečanje stroškov ne bi pristalo na položnicah oskrbovancev, zato krčijo naložbe, izobraževanje ... Celo zagotavljanje pravic ne le zaposlenih, tudi stanovalcev, je skrčeno na minimum.

"Glede na to, da so se povišali stroški dela, da se vsak dan zvišujejo stroški živil in stroški energentov, ne moremo vsega bremena prevaliti na državo. Kajti stroški dviga vseh teh elementov nastajajo tudi za vseh 600.000 starejših, ki živijo doma," je glede subvencij države dejala Lekič Poljšak.

Interventni zakon o subvencioniranju se izteče konec junija, in če ga vlada ne bo podaljšala, bo potrebna vnovična uskladitev. "100 evrov na mesec iz žepa uporabnika," meni Lekič Poljšak. Ta izredni dvig bi se lahko zgodil po prvem juliju.