Premier dopušča možnost spremembe stališča, da je treba vprašanje meje rešiti pred vstopom Hrvaške v EU. Foto: MMC RTV SLO
Premier dopušča možnost spremembe stališča, da je treba vprašanje meje rešiti pred vstopom Hrvaške v EU. Foto: MMC RTV SLO

Jaz sem pripravljen zastaviti svojo avtoriteto in znanje, ugled, ki ostaja, da gremo naprej s sporazumom.

Borut Pahor

Pahor se s pozivom Zmaga Jelinčiča (SNS), da bi morala vlada poslušati starosto slovenske politike Franceta Bučarja, ki je pred kratkim dejal, da bi bilo bolje, da bi stanje glede slovensko-hrvaške meje ostalo takšno, kot je, ni strinjal. V odgovoru na Jelinčičevo poslansko vprašanje o meji je poudaril, da bi ob nadaljevanju blokade hrvaških pristopnih pogajanj "celo vzhodno krilo naše soseščine pustili v stanju, ki ni dobro ne iz varnostnih ne gospodarskih ali drugih razlogov". Dodal je, da ne bi bilo prav, da bi hrvaški policijski čolni ostali na sredi Piranskega zaliva, saj je slovenska policija pred osamosvojitvijo nadzirala celoten zaliv.

Premier Borut Pahor je odgovrajal tudi na poslanska vprašanja s socialno tematiko. Več preberite tukaj.


Pahor na račun arbitražnega sporazuma pripravljen na interpelacijo
Prav zato je znova predlagal, da se podpiše arbitražni sporazum, pri čemer je dodal, da ima mandat za to in da je v zvezi s tem pripravljen tudi na interpelacijo bodisi zoper sebe bodisi zoper vlado.

Jelinčič je predsedniku vlade očital, da želi vprašanje meje rešiti v korist Hrvaške in da Slovenija sporazuma ne bi smela podpisati, ker se ne sme pozabiti, "da je 25. 6. 1991 relevanten datum le za nas. Hrvaška tedaj še ni bila samostojna država, Hrvati so se osamosvojili šele 8. oktobra 1991". A je Pahor tudi te navedbe zanikal. Spomnil je, da je za ratifikacijo arbitražnega sporazuma v saboru potrebna dvotretjinska večina, prav tako sta dve tretjini glasov potrebni za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe v DZ-ju. Znova je zatrdil, da imata državi z arbitražnim sporazumom veliko priložnost rešiti spor.

Premierja ne bi čudilo, če bi sabor sporazum zavrnil
Če bi bil sporazum zgolj v prid Hrvaški, kot se bojijo nekateri, bi ga po premierjevih besedah sabor že potrdil. A imajo tudi na Hrvaškem težave s tem dokumentom, tako da je vprašanje, ali bo na koncu sploh doživel potrditev hrvaških poslancev.

"Tukaj sem zato, da branim naše nacionalne interese. In to tudi počnem," je dejal premier in dodal, da se je treba po njegovem mnenju zdaj temeljito posvetovati, kako naprej, ter odločiti, ali težave poglabljati ali rešiti.

Jaz sem pripravljen zastaviti svojo avtoriteto in znanje, ugled, ki ostaja, da gremo naprej s sporazumom.

Borut Pahor