Vlada bo razmislila o draginjskih dodatkih, s katerimi bi pomagali najbolj ogroženim upokojencem. Foto: EPA
Vlada bo razmislila o draginjskih dodatkih, s katerimi bi pomagali najbolj ogroženim upokojencem. Foto: EPA

Če ima DeSUS rešitev za boljši socialni položaj upokojencev in hkrati za fiskalno disciplino, naj mi sporoči formulo, ker jo bom jaz predlagal. Ampak te formule ni.

Borut Pahor
Razmere v koaliciji se kot kaže umirjajo

Pokojninska reforma se tiče predvsem mlajše in srednje generacije, ki bosta imeli težave, če ne bo sprejeta, je pojasnil predsednik vlade, saj ima "zdajšnja generacija upokojencev, ki ji pokojnine sicer nominalno padajo, socialno varnost kolikor toliko zagotovljeno".

V vladi zato razmišljajo o morebitnih draginjskih dodatkih za tiste upokojence, ki bi se, ker so poslanci v torek sprejeli četrtinsko usklajevanje pokojnin, znašli v socialnih težavah. Pahor je dejal, da draginjski dodatek ne bi bil nujno le enkraten znesek, ampak bi lahko šlo za "sistem avtomatskih stabilizatorjev, ki bodo tej, sicer tanki plasti upokojencev, socialno pomagali".

Glede razhajanj z DeSUS-om je premier še dejal, da Karlu Erjavcu odhoda ne bo svetoval, ker za to ni potrebe, da pa bi obžaloval, če bi se Erjavec sam odločil za ta korak. Odnosi v koaliciji so napeti, ker se zadeve sprejemajo hitro in imajo velike posledice, zato je Pahor prepričan, da morajo vse stranke "pravično nositi bremena".

Podmladka SD-ja in LDS-a proti DeSUS-u
V skupni izjavi sta Mladi forum SD-ja in Mladi liberalni demokraciji (MLD), podmladku LDS zapisali, da poskuša DeSUS uničiti medgeneracijsko solidarnost, ki jo je gradila prav njihova generacija in dodali, da nasprotujejo "ekskluzivnemu zastopanju samo ene starostne generacije, kot jo izvajata Karl Erjavec in DeSUS". "Če je potrebno, da se v času krize odpovedujemo vsi, ne razumemo, zakaj ne bi veljalo to tudi za upokojence," poudarjajo.

V SDM-ju, podmladku SDS, in Mladi Sloveniji, podmladku NSi, se z Mladim forumom SD-ja in MLD-jem ne strinjajo. Kot so zapisali, se DeSUS le bori za svoje predvolilne obljube. "V Mladem forumu SD in MLD bi se morali zamisliti, kaj čaka nas, mlade, v prihodnosti s takšno reformo," so prepričani v SDM. Po njihovem mnenju se medgeneracijska solidarnost uničuje s sprejemanjem zakona o malem delu, pokojninske reforme in nerazvojnih proračunov.

"Če ima Erjavec formulo za rešitev obeh problemov, naj mi jo sporoči"
"Tu ne gre za to, kdo bo popustil, ampak kaj je mogoče in kaj ne za ljudi. Če ima DeSUS rešitev za boljši socialni položaj upokojencev in hkrati za fiskalno disciplino, naj mi sporoči formulo, ker jo bom jaz predlagal. Ampak te formule ni," je še dejal premier.

Erjavec: Vprašajte Pahorja
Kot je znano, koalicija na torkovem vrhu ni dosegla dogovora o pokojninski reformi, saj je DeSUS vztrajal pri polovičnem usklajevanju. Intervencijski zakon so poslanci, čeprav DeSUS-ovi poslanci zanj niso glasovali, sprejeli. Karl Erjavec je po koalicijskem vrhu na vprašanje, ali ostaja v koaliciji, dejal, da je treba o tem povprašati Boruta Pahorja. Da Erjavec ostaja, je nato potrdil Gregor Golobič (Zares), ki je dejal, da kljub resnim razmeram ni razlogov za dramatiziranje. Oglasila se je tudi predsednica LDS-a Katarina Kresal, ki je dejala, da Erjavec po njenem mnenju "igra politično igro", ki ni povezana z bojem za upokojence.

Če ima DeSUS rešitev za boljši socialni položaj upokojencev in hkrati za fiskalno disciplino, naj mi sporoči formulo, ker jo bom jaz predlagal. Ampak te formule ni.

Borut Pahor
Razmere v koaliciji se kot kaže umirjajo