Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ob tem je ocenil, da je pobuda zrasla v prilagodljivo platformo za pospeševanje razvoja držav med Baltskim, Črnim in Jadranskim morjem. "Hitrejši razvoj držav te pobude bi po našem mnenju močno prispeval k večji blaginji EU-ja," je prepričan predsednik.

Poudaril je, da zemljepisna lega Slovenije in njeno odprto gospodarstvo kličeta po boljši povezanosti s sosednjimi državami, so sporočili z njegovega urada. Državi so pomembni vsi trije stebri pobude Tri morja, to so infrastrukturna povezljivost z ugodnim vplivom na hitrejši gospodarski razvoj srednje in vzhodne Evrope, večja konvergenca članic EU-ja, ki bi pomagala preprečiti umetno delitev med Vzhodom in Zahodom, dodatno pa bi moralo spodbuditi povezovanje znotraj EU-ja ter krepitev čezatlantskih povezav.

Po njegovem je pomembno tudi, da so interesna področja – energetski sektor, promet in digitalna povezljivost – postavljena v okvir trajnostnega razvoja.

Na vrhu se je Pahor zavzel za to, da bi pobuda dosegla boljšo povezljivost na vseh treh področjih. Izpostavlja pa, da je glavni izziv, kakšno bo politično sporočilo.

"Ne bi rad, da bi pobuda Tri morja prispevala k novim delitvam v Evropi. Pobude Tri morja ne bi smeli razumeti kot blok nekaterih držav članic EU-ja proti drugim državam članicam EU-ja. Prav nasprotno, pobuda naj prispeva k enotnosti EU-ja in h krepitvi čezatlantskih povezav," je poudaril.

Vrh pobude Tri morja tokrat poteka virtualno. Za to se je zaradi pandemije covida-19 odločila letošnja gostiteljica, estonska predsednica Kersti Kaljulaid. Osrednja pozornost je bila namenjena digitalizaciji in pametni povezljivosti. Vse države članice v ospredje postavljajo projekte s področja energetske, prometne in digitalne infrastrukture, ki so jih umestile na seznam prioritetnih projektov.

Predsedniki držav članic pobude Tri morja so sprejeli tudi skupno izjavo, so sporočili z urada predsednika.

Ob voditeljih sodelujočih 12 držav v pobudi so v razpravah vrha v Tallinnu sodelovali tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo in podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestagger. V imenu nemškega predsednika Franka-Walterja Steinmeierja, ki je samoizolaciji, je sodeloval državni sekretar nemškega zunanjega ministrstva Michael Berger.

Pobuda Tri morja, ki je bila ustanovljena leta 2015, je forum 12 držav članic Evropske unije v srednji in vzhodni Evropi med Jadranskim, Baltskim ter Črnim morjem. Sestavljajo jo Avstrija, Bolgarija, Češka, Estonija, Hrvaška, Latvija, Litva, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija. Cilj pobude je podpirati regionalni dialog in povezovati države na osi sever-jug. Osredotoča pa se na dodatne investicije v gospodarstvo, prometno povezljivost, energetsko infrastrukturo ter digitalne komunikacije v regiji.