V okviru Kforja, Eulexa in Unmika sodeluje 292 slovenskih vojakov in policistov Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V okviru Kforja, Eulexa in Unmika sodeluje 292 slovenskih vojakov in policistov Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Pahor in Jelušičeva na Kosovu

Slovenska vojska na Kosovu deluje v okviru operacij Kfor, Eulex in Unmik. Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je dejala, da je pomen sodelovanja slovenske vojske na tem območju zelo velik, saj SV prihaja iz okolja, kjer "še vedno znamo razumeti težave, ki jih imajo na Kosovu".

Ministrica je zatrdila, da so vojaki dobro usposobljeni in imajo občutek za kosovsko prebivalstvo, poleg tega pa so "dokaj številčni". V operaciji kriznega odzivanja v sestavi sil Kforja je na Kosovu 292 slovenskih vojakov, slovenski policisti pa sodelujejo v operacijah Unmika in Eulexa.

Ponosna na polet s slovenskim vojaškim letalom
Boruta Pahorja
in Jelušičevo je na letališču pričakal načelnik generalštaba slovenske vojske Albin Gutman. Ministrica je ob tem poudarila, da je ponosna, da je lahko letela s slovenskim vojaškim letalom.

Premier in ministrica sta se že sešla s poveljnikom Kforja generalpodpolkovnikom Emiliom Gayem in s poveljnikom večnacionalnih sil Zahod, brigadirjem Giovanijem Armentanijem. Obiskala sta vojaško bazo Villagio Italija v bližini Peći, kjer je nastanjena glavnina slovenskih vojakov.

Poveljnik 18. kontingenta slovenske vojske major Tomaž Radoševič jima je poročal o delu slovenskih vojakov na Kosovu.

Ministrica in premier sta se srečala s slovenskimi vojaki in policisti, ki delujejo v okviru vseh treh misij. Na slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti je premier Pahor dejal, da narodom, zlasti manjšim, državnost običajno ni podarjena, ampak izborjena. Tako je bila tudi naša država izborjena in "na vrhuncu zgodovinskega podviga" Slovencev zavarovana tudi z orožjem. "Vi ste danes dediči tistega najbolj elementarnega poguma in imate vse razloge, da ste na to zelo ponosni," je slovenskim vojakom in policistom na Kosovu dejal Pahor.

A. K. K.

Pahor in Jelušičeva na Kosovu