Poudarila sta tudi pomen danes objavljenega poziva 21 predsednikov držav članic, ki med drugim izraža skupno prepričanje o nujnosti EU-ja. Pahor je poudaril, "da se je prvič v 40 letih, odkar odhajajo Evropejke in Evropejci na evropske volitve, zgodilo, da smo vsi predsedniki držav članic podpisali skupen poziv državljankam in državljanom Evrope, da jo z udeležbo na volitvah tudi podprejo".

Dobro razpoložena Borut Pahor in Frank Walter Steinmeier kljub dežju ob sprejemu na Kongresnem trgu. Foto: BoBo
Dobro razpoložena Borut Pahor in Frank Walter Steinmeier kljub dežju ob sprejemu na Kongresnem trgu. Foto: BoBo

Od evropskih volitev odvisno, kam bo krenil EU
Nadaljeval je, da to tudi kaže skupno prepričanje, da smo se glede evropske prihodnosti znašli na pomembnem razpotju in da bo od evropskih volitev odvisno, v katero smer bo krenil EU. Čeprav se običajno sprašujemo, kaj lahko dobimo od Evrope, pa smo se po Pahorjevem mnenju znašli v položaju, ko lahko mi damo nekaj Evropi. "To je naš glas. Ta glas da lahko prav vsak izmed nas," je dodal. "Pojdimo na volitve," se je pozivu pridružil Steinmeier.

Steinmeier: V Evropi veliko visi na nitki
Glede poziva predsednikov je nemški predsednik dejal, da v njem spominjajo, da v Evropi v teh mesecih veliko visi na nitki. "Državljani in državljanke bodo odločali o različnih osnutkih o prihodnosti Evrope. Mi, 21 podpisanih predsednikov, smo se strinjali, da Evropa potrebuje politično razpravo in pravo usmeritev in o tem naj odločajo volitve," je dodal. Steinmeier je poudaril tudi simbolnost današnjega dne, ko celoten EU praznuje dan Evrope, in dodal, da si želi Nemčija skupaj s Slovenijo in drugimi partnerji več sodelovanja v Evropi in da ne bomo nazadovali ali se videli kot konkurenti in nasprotniki.

Predsednika sta med drugim položila venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Foto: BoBo
Predsednika sta med drugim položila venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Foto: BoBo

Steinmeier tudi z Židanom
Nemški predsednik se je nato srečal še s predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom, na pogovorih pa sta bila prisotna tudi predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec in predsednik skupine prijateljstva z Nemčijo Branko Grims, so sporočili iz DZ. Židan in Steinmeier sta izpostavila dobre odnose med državama na vseh področjih, zlasti na gospodarskem. Posvetila sta se tudi evropskim volitvam, pri čemer je Židan izpostavil prizadevanja za zvišanje volilne udeležbe. Dotaknila pa sta se tudi položaja na Zahodnem Balkanu.

"Evropa nas zdaj potrebuje, potrebuje naš glas," je dejal Pahor na večernem koncertu ob dnevu Evrope. Tudi slovenska komisarka Violeta Bulc je pozvala k nadaljevanju skupne evropske zgodbe. Na slavnostnem koncertu na Kongresnem trgu v Ljubljani sta predsednika Slovenije in Nemčije spomnila na pismo, v katerem sta skupaj s še 19 predsedniki in predsednicami držav članic Evropske unije pozvala k udeležbi na majskih volitvah v Evropski parlament. "Danes je čas za praznovanje, pa tudi spominjanja, da nekatere stvari niso samoumevne in večne, zlasti mir, demokracija in dobrososedski odnosi. Zato smo tu skupaj Evropo," se je zavzel visoki nemški gost.

Drugi dan obiska bo namenjen uradnim pogovorom, ko bosta predsednika izmenjala mnenja o vprašanjih, povezanih s trenutnim stanjem in prihodnostjo Evropske unije po volitvah v Evropski parlament konec maja. Govorila bosta tudi o razmerah v mednarodnem okolju, še posebej na Zahodnem Balkanu, ter možnostih in pripravljenosti držav te regije za vključitev v evroatlantske integracije.

Nemški predsednik Steinmeier na obisku v Sloveniji

Na fakulteti za družbene vede o prihodnosti Evrope
Predsednika bosta o prihodnosti Evrope spregovorila tudi na fakulteti za družbene vede, ko bosta sodelovala na pogovoru v okviru tedna Evrope.

Steinmeier se bo v petek srečal še s predsednikom vlade Marjanom Šarcem. Popoldne pa bosta Pahor in Steinmeier preživela v Posočju, kjer bosta v Kobaridu obiskala muzej, v Bovcu pa podjetje Mahle Letrika Bovec, ki je del nemške skupine Mahle.