Varuh človekovih pravic je na pogovoru s predsednikom države poudaril, da se morajo prebivalci zavedati lastne odgovornosti in odgovornosti do družbe. Foto: Nebojša Tejić/STA
Varuh človekovih pravic je na pogovoru s predsednikom države poudaril, da se morajo prebivalci zavedati lastne odgovornosti in odgovornosti do družbe. Foto: Nebojša Tejić/STA

Kot je povedal predsednik Borut Pahor, je treba kljub začasnim omejitvam "stremeti k polnemu demokratičnemu življenju, od delovanja vseh institucij politične in pravne države do svobode govora in svobode medijev", so sporočili iz urada predsednika republike.

Tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina meni, da ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa posegajo v človekove pravice. "Paziti moramo, do gredo posegi le do sprejemljive mere, da so sorazmerni in časovno omejeni. Te odločitve morajo biti sprejete na strokovni podlagi," je povedal. Poudaril je še, da varuh človekovih pravic nenehno bedi nad izvajanjem ukrepov in opozori, če ukrepi posegajo v človekove pravice prek dopustne meje.

Pahor je v nagovoru po srečanju še povedal, da v trenutnih razmerah nismo nemočni, saj ukrepi varujejo zdravje. "Spoštovanje ukrepov začasno posega v naš način življenja, vendar ga na ta način rešuje. Varuje tudi zdravje in s tem omogoča vzdrževanje javnega življenja, ki v teh okoliščinah varuje tudi našo splošno blaginjo," je dejal.

Kot je poudaril, lahko vsakdo prispeva k solidarnosti z medsebojno obzirnostjo, prijaznostjo in človeško toplino. "To nas dela močne in zato lahko z zaupanjem gledamo na naše skupne napore do končne zmage," je povedal. Prebivalce je pozval k doslednemu spoštovanju ukrepov. Sporoča, da skrbi, strahov, jeze ali sovraštva ne smemo stresati drug na drugega. Tudi Svetina je poudaril, da se morajo prebivalci zavedati lastne odgovornosti in odgovornosti do družbe.