Odlikovanci s predsednikom države Borutom Pahorjem. Foto: MMC RTV SLO
Odlikovanci s predsednikom države Borutom Pahorjem. Foto: MMC RTV SLO

Srebrni red za zasluge je prejel nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm, reda za zasluge pa nekdanji ljubljanski župan Jože Strgar in Kulturno-prosvetno društvo Slovenski dom Zagreb. Medaljo za zasluge je prejel Jožef Pretnar.

Zaslužni profesor ljubljanske univerze, nekdanji ustavni sodnik in minister za pravosodje ter mednarodno priznani strokovnjak Lovro Šturm je prejel srebrni red za zasluge za izjemen prispevek pri uveljavljanju pravne države, ustavnosti in ustavne znanosti.

Kot so v predsednikovem uradu zapisali v obrazložitvi, je Šturm s svojim znanjem in ugledom pomembno prispeval k demokratizaciji Slovenije že pred letom 1990 ter s svojimi številnimi prispevki sodeloval pri preoblikovanju ustavnega sistema in prehodu v ustavno demokracijo.
Po osamosvojitvi je kot predsednik ustavnega sodišča oblikoval in uveljavil novo vlogo sodišča in si prizadeval za javno objavljanje vseh odločb in sklepov, kar je pripomoglo k utrjevanju pravne varnosti, prav tako pa je pomembno njegovo pionirsko delo pri interpretaciji številnih določb slovenske ustave, so dodali v obrazložitvi.

Po prenehanju funkcije ustavnega sodnika je Šturm predsedoval slovenski delegaciji mešane diplomatske komisije za ugotovitev in označitev slovensko-hrvaške meje, vodil je Evropski svet v sestavi ministrov za pravosodje EU-ja. Vodil je zasedanja sveta ministrov in prispeval k sprejetju številnih pravnih instrumentov EU-ja s področja varstva človekovih pravic, varstva okolja, pri uporabi mediacije in boju proti terorizmu, so med drugim navedli v obrazložitvi. Šturm je v zahvalnem govoru poudaril, da pri svojem delovanju ni bil sam, deloval je v projektnih in raziskovalnih skupinah, zato se je zahvalil vsem sodelujočim pri "izrazito timskem delu".

Jožeta Strgarja je predsednik republike z redom za zasluge odlikoval kot prvega župana Ljubljane v samostojni Sloveniji, in sicer za dolgoletno prizadevanje za sožitje med političnimi strankami in uveljavljanje evropskih vrednot.

Kot prvi ljubljanski župan v času samostojne Slovenije je razumel, da v novi Sloveniji Ljubljana postaja glavno mesto države, in si želel, da bi ji k uveljavitvi med evropske prestolnice pomagala tudi evropska podoba, za kar si je uspešno prizadeval. Po zahvalah je Strgar pripomnil, da se še vedno pogosto sprašuje, "kaj je dobrega opustil in slabega storil", in dodal, da moramo za boljšo podobo Slovenije storiti še marsikaj, denimo izboljšati domovinsko zavest.

Red za zasluge je prejelo tudi Kulturno-prosvetno društvo Slovenski dom Zagreb, ki je najstarejše kulturno društvo Slovencev v Evropi. Društvo že devetdeset let nepretrgoma skrbi za ohranjanje in negovanje slovenskega jezika, tradicije in kulture, s čimer je poskrbelo za obstoj slovenske manjšine na območju Hrvaške, so zapisali v obrazložitvi.

Ob ustanovitvi je bila prednostna naloga društva približati zagrebškim Slovencem knjige in časopise v materinščini, danes pa prirejajo dopolnilni pouk slovenskega jezika, si prizadevajo, da bi ga uvedle nekatere zagrebške osnovne šole. Vedno so odprti za zanimanje vseh Zagrebčanov in poglabljajo vezi med državama.

Predsednik društva Darko Šonc je povedal, da ima Slovenija v delovanju društva trdno oporo pri prizadevanjih na Hrvaškem, "saj nismo Slovenci le popoldne in ob koncih tedna, ko zapojemo kakšno slovensko ali ker znamo speči potico". Dodal je, da so v prihodnost usmerjena skupnost s trdno zavestjo, da so Slovenci.

Pahor je Jožefu Pretnarju podelil medaljo za zasluge za življenjski prispevek pri uvajanju novih, pionirskih pristopov zdravljenja hematoloških bolezni. Pred 30 leti je namreč skupaj s sodelavci pri nas pionirsko vzpostavil nov način zdravljenja s presaditvijo krvotvornih matičnih celic, kar je še danes najbolj razširjena oblika zdravljenja bolnikov s krvnimi raki.

Kot so navedli v obrazložitvi, je Pretnar eden izmed strokovnjakov, ki se je v spomin svojih pacientov in njihovih svojcev zapisal kot človek, ki je s strokovnostjo, empatijo in izjemnim čutom za sočloveka zaznamoval njihova življenja in so mu za to iz srca hvaležni.

Pretnar je v govoru povedal, da "presaditev krvotvornih matičnih celic ni stvar enega človeka, tako kot je en lahko vrhunski violinist". To delo zahteva koordinacijo številnih skupin, od delavcev hematološke klinike, sodelavcev z onkološkega inštituta, do medicinskih sester in številnih drugih, tako da Pretnar priznanje razume kot priznanje vsem.