Predsednik Pahor je zapisal, da vlad niti ne podira niti ne podpira, pač pa z njimi sodeluje v korist države. In tega načela, kot je navedel, ne bo spreminjal za nobeno ceno. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Predsednik Pahor je zapisal, da vlad niti ne podira niti ne podpira, pač pa z njimi sodeluje v korist države. In tega načela, kot je navedel, ne bo spreminjal za nobeno ceno. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Kot je predsednik republike Borut Pahor zapisal v uvodniku poročila ob tretji obletnici začetka drugega mandata, je letos Slovenijo in svet zaznamovala pandemija covida-19, ki je tudi v njegovo delo vsilila velike spremembe in prilagoditve, pri čemer je Pahor osebno od vsega najbolj pogrešal neposreden stik z ljudmi. "Stiska roke, morda prisrčnega objema ali kratkega klepeta iz oči v oči tudi najsodobnejša digitalna tehnologija ne more nadomestiti. Kljub temu sem se trudil na različne načine razumeti utrip ljudi, njihove skrbi in upanja," je pojasnil predsednik.

Sredi drugega vala epidemije Pahor poudarja, da lahko z veseljem opazimo iskreno solidarnost in dobroto, hkrati pa z žalostjo nestrpnost in malodušje. Vendar po njegovih besedah vse to spremlja take velike krize in skozi vse to se bomo uspešno prebili do konca. Ob tem navdih po njegovem mnenju daje zdravstveno osebje, ki neposredno rešuje človeška življenja, zato je na številne načine poskrbel, da bi mu v skupnem imenu vseh izrekel iskreno hvaležnost. Tudi v političnem smislu je bilo po njegovih besedah pestro leto, saj smo dobili novo vlado. Kot je dejal, bomo lahko njeno uspešnost v spopadanju z epidemijo verodostojno ocenili šele po koncu krize, v tem času pa čuti dolžnost, da z njo sodeluje po najboljših močeh.

Zahvala vojakom v tujini

Predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil, je prek videokonference nagovoril pripadnike Slovenske vojske, ki delujejo v mednarodnih operacijah in misijah. Ob tem se jim je zahvalil, ker prispevajo k ugledu Slovenije v mednarodni skupnosti.

"Ponosen sem na vaše delo. Od svojih kolegov, zlasti visokih predstavnikov držav, v katerih delujete, slišim o vašem delu le občudovanja vredne ocene," je dejal Pahor na ministrstvu za obrambo, kjer sta bila na videokonferenci navzoča še obrambni minister Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš.

Tiha politična večina, ki pogreša zmernost

Je pa v slovenski politiki zelo pogrešal sodelovanje. Pahor meni, da se je v času krize proces radikalizacije slovenske politike nadaljeval in poglobil, saj se vse bolj oblikujeta dva politična tabora, ki jima vse bolj narekuje ritem ostrejša politična retorika. "Razdalja med njima se vse bolj veča, v javnosti pa se skuša ustvariti napačen vtis, da v tej razdalji med njima ni ničesar. Sam pa ocenjujem, da je: tiha politična večina ljudi, ki pogrešajo zmernejšo in bolj konsenzualno politiko," je zapisal Pahor.

Čeprav je na tem položaju v enaki meri iskreno sodeloval tudi s prejšnjimi vladami, mu del javnosti ne oprosti, da sodeluje tudi s sedanjo, je dejal. Vendar vlad niti ne podira niti ne podpira, pač pa z njimi sodeluje v korist države in tega načela, kot je navedel, ne bo spreminjal za nobeno ceno.

"Nismo gluhi za nevarne sirene radikalizmov vseh vrst"

Pahorju bosta, čeprav si bo velika večina, vključno z njim, leto 2020 zapomnila zlasti po pandemiji, iz letošnjega leta za vedno ostala v spominu še dva dogodka; počastitev stoletnice požiga Narodnega doma v Trstu in 100. obletnica koroškega plebiscita. Leto se sicer po njegovih besedah končuje s številnimi grenkimi izkušnjami, skrbmi in stiskami ljudi, a nas hkrati ves čas spremlja upanje, da bo enkrat te krize konec in se bomo lahko vrnili v običajno življenje.

"Moja prizadevanja bodo ostala zvesta prepričanju, da skupaj zmoremo vse ter da se je treba osredotočiti na krizo in pri tem čim širše politično in vsenarodno sodelovati," je napovedal Pahor. Ob koncu je znova poudaril, da nismo gluhi za nevarne sirene radikalizmov vseh vrst, a moramo prisluhniti notranjemu čutu, ki večino napotuje k sodelovanju in iskanju kompromisov v skupno dobro.