'Mislim, da se bo izkazalo, da so ljudje čutili socialno breme krize bistveno manj, kot če vlada ukrepov ne bi sprejela,' je prepričan premier. Foto: EPA
'Mislim, da se bo izkazalo, da so ljudje čutili socialno breme krize bistveno manj, kot če vlada ukrepov ne bi sprejela,' je prepričan premier. Foto: EPA
Janez Janša
Zadolževanje in neukrepanje ogrožata državo, meni Janša. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Zaupanje v notranjo ministrico Katarino Kresal se je po interpelaciji še okrepilo, opozarja Aleš Zalar. Foto: MMC RTV SLO
Jeseni o zaupnici?

Borut Pahor je tako zatrdil, da si ne bi želel prevzeti odgovornosti za vodenje države, "če neka odločitev, ki jo štejem za pomembno", ne bi bila izglasovana. "Če bom ocenil, da je v primeru proračuna tako, se bom tako tudi odločil," je dejal.

Premier je ob tem še spomnil, da je že ob začetku mandata poudaril, "da utegnejo v teh težkih časih priti odločitve, ko bo modro razmisliti o glasovanju o zaupnici". Ključno vprašanje, ki ga mora sprejeti predsednik vlade, je po Pahorjevih besedah, "da oceni, ali zakon, v tem primeru proračun, za vizijo politike vlade pomeni toliko, da je od njega ta vizija odvisna".

Janša: Ali bo država zdržala?
Janez Janša
pa je že prej svojo napoved interpelacije dopolnil z besedami, da ključno vprašanje ni, ali bo zdržala koalicija, temveč ali bo ob tolikšnem zadolževanju zdržala država. Obenem je še poudaril, da interpelacija proti vladi in zaupnica vladi nista eno in isto. Kot je znano, je predsednik Zaresa Gregor Golobič napovedal, da bi premier Borut Pahor lahko sam predlagal zaupnico vladi.

Janša pa je dejal, da je po naši ustavi zaupnico mogoče vezati na vsako odločitev v parlamentu. Gre za relativno preprost postopek, ko se razpravlja o vprašanju, ki je na dnevnem redu, če pa se vloži interpelacija proti vladi, potem je razprava o delu celotne vlade skozi ves dozdajšnji mandat, je ob robu srečanja premierja s predsedniki parlamentarnih strank o sporazumu med Slovenijo in Hrvaško pojasnil Janša.

Žerjav: Težava tudi mejni spor
Napoved interpelacije je ob robu srečanja s premierjem o reševanju mejnega spora s Hrvaško komentiral tudi predsednik SLS-a Radovan Žerjav. Dejal je, da si vlada ne zasluži interpelacije le zaradi slabega reševanja gospodarske krize, ampak "tudi zaradi konfuznega funkcioniranja, kar se tiče mejne problematike". Kot pravi, bodo interpelacijo, ki jo napoveduje SDS, podprli.

O tem, ali bodo vložili interpelacijo zoper vlado tudi zaradi reševanja mejnega spora s Hrvaško, je Žerjav dejal, da je o tem zdaj še prezgodaj govoriti, vendar o tem razmišljajo.

Interpelacijo bo podprl tudi SNS
Da bo tudi SNS podprl morebitno interpelacijo zoper vlado, je potrdil predsednik stranke Zmago Jelinčič. Po njegovih besedah je težav toliko, da je interpelacija nujna, čeprav ne bo uspela. "Se bo vsaj marsikaj razčistilo, saj bo seja javna," meni Jelinčič. Po Jelinčičevem mnenju je država "v razpadu", pravni sistem pa ne deluje.

Erjavec: Vlada bi zaupnico dobila
Kaj pa o tem meni predstavnik koalicije Karl Ejavec, DeSUS? Dejal je, bi vlada, če bi šla po zaupnico v parlament, to tudi dobila. Na vprašanje, ali bi bilo modro, da gre ponjo, pa je odgovoril: "Lahko gre, če želimo dodaten cirkus."

"Pričakujem, da bo, če bo proračun vložen v parlamentarno proceduro, toliko usklajen, da ga bo celotna koalicija podprla. In potem ni nobenega razloga, da predsednik pogojuje zaupnico vlade," je na vprašanje, ali je proračun tista točka, na kateri bi morala vlada preveriti svoje zaupanje, dejal Erjavec.

Zalar: Nam opozicija želi le pomagati?
Aleš Zalar
, LDS, pa je dejal, da se bo glede interpelacije opozicija odločila sama, saj vlada na to nima vpliva. Kot pa meni, ne bi bilo slabo, če bi se opozicija spomnila na to, kako se je zaupanje v notranjo ministrico Katarino Kresal okrepilo po tistem, ko je bila interpelirana. Opozicija morda želi z interpelacijo le pomagati zdajšnji koaliciji, je dodal.

Jeseni o zaupnici?