Z italijanskim predsednikom Mattarello je predsednik Republike Slovenije Pahor med svojima mandatoma vzdrževal reden dialog in z njim ustvaril dediščino dobrega sosedstva, so sporočili iz urada predsednika. Foto: Borut Pahor/Twitter
Z italijanskim predsednikom Mattarello je predsednik Republike Slovenije Pahor med svojima mandatoma vzdrževal reden dialog in z njim ustvaril dediščino dobrega sosedstva, so sporočili iz urada predsednika. Foto: Borut Pahor/Twitter

"Verjetno bi moral čutiti eno veliko žalost, pa je ne. V mojem srcu vlada ena velika radost, ker sva v času mandata kot dva predsednika in dva prijatelja storila veliko dobrega za dvostranske odnose med državama, ampak še več za prijateljske odnose med dvema narodoma, in to postavila v evropski kontekst," je v izjavi dejal slovenski predsednik Borut Pahor, ki se je italijanskemu kolegu Sergiu Mattarelli ob tem zahvalil za odlično sodelovanje in njegovo iskreno prizadevanje za krepitev prijateljskih odnosov med narodoma in državama. Dodal je, da ničesar ne obžaluje, temveč z zadoščenjem gleda na doseženo. Izrazil je tudi upanje, da bosta Mattarella in njegova naslednica Nataša Pirc Musar vzpostavljene dobre odnose nadaljevala.

"Verjamem, da se bosta prijateljstvo in sodelovanje nadaljevala tudi z novo slovensko predsednico, ki jo bom, upam, čim prej srečal," je dejal Mattarella, ki je v izjavi prav tako poudaril osebno prijateljstvo s Pahorjem. Dejal je, da sta skupaj prehodila dolgo pot sodelovanja, sprave in prijateljstva med Slovenijo in Italijo.

Vrnitev Narodnega doma v Trstu in skupni poklon žrtvam pri Bazovici

Pahor je med obiskom posebej poudaril skupne dejavnosti z Mattarello, ki so bile usmerjene v preseganje nekaterih bremen skupne preteklosti Slovencev in Italijanov. Njune odnose je posebej zaznamoval 13. julij 2020, ko sta prisostvovala podpisu memoranduma o vrnitvi Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti. Poleg tega je Pahor kot prelomen poudaril tudi skupni poklon na bazoviški fojbi in pri spomeniku slovenskim žrtvam fašizma.

Slovenski predsednik je Mattarello spomnil tudi na skupno udeležbo na slovesnosti ob odkritju spomenika padlim v prvi svetovni vojni na Doberdobu oktobra 2016. Z obiskom Nove Gorice in Gorice oktobra 2021 ter z odločitvijo o sopokroviteljstvu projekta Evropska prestolnica kulture 2025 pa sta oba predsednika izrazila pomembno spodbudo temu projektu, še piše v sporočilu.

Pahor se je sicer z italijanskima predsednikoma Giorgiem Napolitanom in Mattarello v Sloveniji, v Italiji ali v tujini na dvostranskih srečanjih v dveh mandatih srečal devetnajstkrat. Od tega je sam Italijo obiskal osemkrat, italijanska predsednika pa sta se v Sloveniji mudila šestkrat.

Pahor na poslovilnem obisku pri Mattarelliju
Pahorjev poslovilni obisk v Rimu