Borut Pahor namerava v državni zbor v imenovanje za ustavne sodnike predlagati Marijana Pavčnika, Klemna Jakliča in Mateja Accetta, o četrtem kandidatu pa se še usklajujejo. Foto: BoBo
Borut Pahor namerava v državni zbor v imenovanje za ustavne sodnike predlagati Marijana Pavčnika, Klemna Jakliča in Mateja Accetta, o četrtem kandidatu pa se še usklajujejo. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Karl Erjavec je dejal, da bodo poslanci DeSUS-a predlagane kandidate skoraj zagotovo podprli. Foto: BoBo

Po posvetu o kandidatih pri predsedniku republike je vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han izrazil obžalovanje, da sta dva kandidata, ki so ju podpirali, in sicer Rado Bohinc in Katja Šugman Stubbs, odstopila od kandidature. V stranki bodo zdaj o kandidatih, ki jih namerava predlagati Pahor, opravili pogovor in pogledali, kdo bi lahko bil četrti kandidat, je še pojasnil.

O ustavnih sodnikih bi lahko po Hanovih besedah odločali že na marčevski seji DZ-ja. "Seja bo zanimiva in po mojem mnenju zelo težka," je izpostavil, a se ni želel izreči za katerega omenjenih treh kandidatov. Zelo težko nasprotuješ ljudem s takšnimi predispozicijami, znanji in izkušnjami, je sklenil.

Marijan Pavčnik, profesor na pravni fakulteti, se sicer ni prijavil na predsednikov poziv za ustavne sodnike, tako naj bi ga Pahor predlagal kot t. i. zunanjega kandidata.

Erjavec izrazil načelno podporo kandidatom
Prvak stranke Karl Erjavec je ob robu seje stranke DeSUS že izrazil načelno podporo kandidatom za ustavne sodnike, ki jih je Han naštel kot izbiro predsednika Pahorja. Tri kandidate v stranki DeSUS načeloma, vsaj kar se tiče njihove strokovne podkovanosti, podpirajo. "V poslanski skupini smo se o tem že pogovarjali in občutek imam, da bodo poslanci DeSUS-a te kandidate, ki se omenjajo, podprli," je dejal.

Erjavec je kandidate označil za visoko strokovno usposobljeni kandidati in hkrati poudaril, da je treba izbrati še četrtega, za katerega prav tako upa, da se bo lahko kosal z omenjenimi. "V stranki DeSUS smo optimisti. Mislim, da bo predsednik republike predlagal tisti izbor, ki bo tudi dobil potrditev v DZ-ju," je še ocenil Erjavec.