Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Opozorila o imenovanjih veleposlanikov, ki so tesno povezani z odhajajočo vlado

Vlada je v četrtek sprejela predloge, da se poleti veleposlanikom na Slovaškem, Danskem, v Italiji, Združenih arabskih emiratih in v Egiptu končajo mandati. Predlog je nato poslala k predsedniku republike Borutu Pahorju. Iz Urada predsednika RS so za Televizijo Slovenija sporočili, da predsednik postavitve novih veleposlanikov ne bo ustavljal. Kot so dodali, so se postopki začeli 5. novembra lani in potekajo v običajnih rokih.

V opoziciji so ob tem izrazili nasprotovanje določenim imenovanjem in opozorili na spolitiziranost. Že med ocenjevanjem primernosti kandidatov v državnem zboru so bili glede tega najglasnejši v stranki LMŠ, pomisleke pa so izrazili tudi v Gibanju Svoboda, ki je zmagalo na nedeljskih parlamentarnih volitvah in bo najverjetneje vodilo prihodnjo slovensko vlado. Menijo, da je seznam imen odraz velike spolitiziranosti ministrstva za zunanje zadeve, in želijo, da bi imenovanja po nastopu nove vlade znova pregledali. Med njimi je več najtesnejših sodelavcev premierja Janeza Janše in zunanjega ministra Anžeta Logarja.

Sorodna novica Pahor ne namerava zadržati imenovanja veleposlanikov: Odlog bi bil neutemeljen

Postopek imenovanja veleposlanikov je sicer tajen, dokler država sprejemnica za posameznega veleposlanika ne izda soglasja. Vseeno se je nekaj imen pojavilo v javnosti. Neuradno naj bi veleposlanika postala oba trenutna državna sekretarja Stanislav Raščan na Slovaškem in Gašper Dovžan v Zagrebu. Vodja Logarjevega kabineta Mihael Zupančič naj bi odšel na Dansko, vodja kadrovske službe na ministrstvu za zunanje zadeve Sašo Podlesnik pa v Egipt. Na Poljskem se veleposlaniško mesto obeta državnemu sekretarju za vojaške, obrambne in zunanje zadeve v Janševem kabinetu brigadirju Bojanu Pograjcu.

Letos so se oziroma se bodo zgodile zamenjave na 15 veleposlaništvih in dveh generalnih konzulatih, prvič pa bosta imenovana veleposlanika v Seulu in Rigi.

Kot so za Televizijo Slovenija sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, predvidoma en imenovan veleposlanik letos ne bo iz vrst kariernih diplomatov, kar omogoča zakon. Kot je za Televizijo Slovenija še poročal Adrijan Bakič, v diplomatskih vrstah ne nasprotujejo imenovanjem ob koncu mandata vlade, kar se tudi ne dogaja prvič, če so kandidati strokovni, postopek pa ni spolitiziran. Diplomati so sicer lahko člani strank, ne pa tudi člani njihovih izvršnih odborov.

Predsednik države v postopke imenovanja veleposlanikov ne bo posegal