Foto: BoBo
Foto: BoBo

V hišo občinske svetnice LMŠ-ja v Črnomlju Vesne Fabjan je v petek zvečer neznanec skozi okno vrgel steklenico, ki je bila napolnjena s petrolejem. Ob tem je izbruhnil manjši požar, ki so ga stanovalci pogasili. V napadu ni bil nihče poškodovan, po nestrokovni oceni je v požaru nastalo za okoli 2000 evrov premoženjske škode.

Za Radio Slovenija je Fabjanova dejala, da o nagibu za dejanje še ne more govoriti, saj ne ve, kakšen bi lahko bil. "Niti sanja se mi ne, kdo in zakaj bi to storil," je povedala in dodala, da bo počakala na izsledke prolicijske preiskave.

Predsednik Pahor ob tem poudarja, da tudi, če motivi niso povezani z dejstvom, da je morebitna tarča nasilja občinska svetnica LMŠ-ja, "gre za zavržno dejanje, ki terja odločno obsodbo vse demokratične javnosti".

"Od pristojnih organov pričakujem, da ukrenejo vse za to, da bo storilec odkrit in kaznovan. Opozarjam na pomen medsebojnega spoštovanja in strpnosti, ki sta nenadomestljivega pomena tudi za uspešno premagovanje sedanje zdravstvene krize. Razumem skrbi, tesnobe, strahove in jezo med nami, vendar prav zaradi tega ne smemo s tem opravičevati nasilja, verbalnega in fizičnega," je med drugim zapisal Pahor.

Foto: MMC RTV SLO/zajem ekrana
Foto: MMC RTV SLO/zajem ekrana

Napad je z objavo na Twitterju obsodil tudi predsednik vlade Janez Janša. "Napad na dom občinske svetnice v Črnomlju je kaznivo dejanje, vredno obsodbe in kazni. Ne glede na motiv. Preseneča pa hitra reakcija tistih, ki ob podobnih ali hujših napadih na snemalca Nova24TV, fotografa na protestih v Ljubljani, g. Kreka, grožnjah s smrtjo ipd. - molčijo," je zapisal Janša.

Obsodbe nasilja tudi iz političnih strank

"Nobena politična ali kakršna koli druga dejavnost ne opravičuje takšnega strahopetnega in brutalnega napada na kogar koli. Še posebej grozljivo je v tem primeru dejstvo, da je Vesna Fabjan politično aktivna in da je bil napad izveden na domu, kjer živi z družino. V LMŠ-ju pričakujemo, da bo policija čim prej raziskala in javnost seznanila, kdo je bil naročnik in kdo je dejanje izvedel," so se odzvali v LMŠ-ju.

Vodja poslancev največje vladne stranke Danijel Krivec je na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Napad, ki se je zgodil na domu občinske svetnice iz vrst LMŠ-ja, ostro obsojam. Varnost je osnovna človekova pravica. Nobena vrsta nasilja in diskriminacije ni dopustna. V SDS-u pričakujemo, da bo policija hitro in učinkovito opravila svoje delo."

Predsednica SD-ja je napad označila za zavržno dejanje. "Ne le zavržno, napad, ki bi se lahko končal tragično. Zelo ostro obsojam vsakršno nasilje, spodbujanje sovraštva proti komur koli, kjer koli. Storilca je treba najti. Tovrstna dejanja so nedopustna," je zapisala.

Napad so ostro obsodili tudi v SAB-u, kjer pričakujejo, da bo policija nemudoma ukrepala in z vsemi razpoložljivimi močmi raziskala primer napada in da bodo storilci ter naročniki za dejanje kaznovani.

"Ostro obsojam takšna zavržena dejanja, ki naj v demokratični družbi nimajo mesta. Pričakujem ostro ukrepanje državnih organov, tako policije kot državnega tožilstva," pa je na Twitterju zapisal predsednik NSi-ja Matej Tonin.

V soboto popoldne pa se je na Twitterju odzval tudi generalni direktor policije Anton Olaj, ki je navedel, "da je policijska raziskava v teku".

Policija preiskuje napad na občinsko svetnico iz Črnomlja