Grčiji je treba pomagati, da ne postane evropski Lehman Brothers, je dejal premier Borut Pahor. Foto: BoBo
Grčiji je treba pomagati, da ne postane evropski Lehman Brothers, je dejal premier Borut Pahor. Foto: BoBo
Vladni rebalans je na mizi

Ta odločitev bo o vašem življenju odločala veliko bolj kot katera koli druga odločitev, je o glasovanju o novih ministrih in zaupnici vladi dejal Pahor in dodal, da je zato "prav, da jo sprejmejo poslanke in poslanci".

Slovenija mora ostati v območju evra
Kot najpomembnejšo nalogo vlade (če dobi zaupnico) je poudaril ohranitev Slovenije v območju evra. "Vse drugo bi bilo zelo slabo," je dejal Pahor.

Po Pahorjevem mnenju se bo položaj v Evropi zaradi finančne krize samo še slabšal, zato lahko tudi v Sloveniji pričakujemo padec gospodarske rasti. Prav zato po njegovem mnenju država potrebuje odzivno vlado, ki "razume naravo problemov in jih zna regulirati".

Spremembe v Sloveniji ...
Izpostavil je še, da sta tako Slovenija kot EU v institucionalni krizi. V Sloveniji se ta kaže v podobi institucionalnega okvira, ki onemogoča izpeljavo reform, saj se jih lahko vedno ustavi z vetom ali referendumom. Znova je dejal, da vlada "ima občutek za krizo in razume njene razsežnosti in poti, ki lahko Sloveniji zagotovijo, da se iz te zaostrene gospodarske krize izvleče".

... in EU-ju
Napovedal je tudi institucionalne spremembe v evroobmočju, ki da bodo drzne in velikopotezne, ker je "zdaj pravi čas" zanje. Pahor ocenjuje, da se bodo članice evroobmočja kmalu bolj federalizirale in šle v smeri "Združenih držav Evrope".

Pokojninska reforma: Jaz sem svoje delo opravil
Pahor je sicer napovedal nadaljevanje počasnejše gospodarske dejavnosti, za katero pravi, da teži k okrevanju. Znova je dejal, da bi bile potrebne določene spremembe in izpostavil padec reform, ki bi urejale malo delo, sivo ekonomijo in pokojninsko reformo. "Vse to je vlada pripravila in parlament sprejel," je dejal in posebej izpostavil pokojninsko reformo. Odgovornosti za zavrnjeno pokojninsko reformo pa vlada ne bo sprejela. "Ljudje imajo pravico zavrnitve, a potem se morajo zavedati tudi posledic. Jaz odgovornosti ne bom prevzel. Svoje delo sem opravil," je dejal.

Grčiji pomagati v mejah razumnega tveganja
Na vprašanje o vztrajanju pri pomoči Grčiji je premier dejal, da se zavzema za pomoč v okviru razumnega tveganja. Skliceval se je na neimenovane poznavalce, ki naj bi menili, da lahko Grčija, če ji ne bi pomagali, postane "Evropski Lehman Brothers" (banka, katere propad je bil začetek globalne finančne in gospodarske krize op. a).

Vladni rebalans je na mizi