Slovenija
Predsednik Borut Pahor je pojasnil, zakaj se je odločil, da bo mandat za sestavo podelil zmagovalcu volitev. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Janez Janša bo prvi poskusil sestaviti vlado, a za uspeh bo moral eno izmed strank prepričati, da bo prelomila predvolilno obljubo o nesodelovanju z njim. Foto: BoBo
Marjan Šarec bi moral v vlado povabiti bodisi Levico ali pa NSi. Foto: BoBo
V državni zbor se je uvrstilo kar devet strank, zato bo sestavljanje vlade še toliko težje. Foto: DVK

Pahor: Prav in pošteno je, da zmagovalec prvi poskusi sestaviti vlado

Glede na predvolilne napovedi strank SDS vlade ne more sestaviti
4. junij 2018 ob 09:56,
zadnji poseg: 4. junij 2018 ob 22:07
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Sinoči sva govorila s predsednikom SDS-a Janezom Janšo, ki sem mu čestital in ga povabil na pogovor sredi ali v drugi polovici tega tedna. Janša je povabilo sprejel," je v Odmevih pojasnil predsednik republike Borut Pahor.

"Odločila sva se, da bo to neformalen posvet o nastalih razmerah in možnostih, da kot zmagovalec volitev oblikuje zmago. Prihodnji teden, v petek, pričakujem poročilo Državne volilne komisije in morda bom istega dne podpisal ukaz o sklicu prve konstitutivne seje državnega zbora. Ta bo 22. ali 23. junija. Če se bo predsednik SDS-a strinjal, bom po formalnih konzultacijah z vodji poslanskih skupin v prvem tednu julija poslal njegovo kandidaturo za sestavo vlade v državni zbor. Potem je na poslancih in poslankah, da odločijo o mojem predlogu, da Janša sestavi vlado," je Slavku Bobovniku povedal Borut Pahor.

"Zdi se mi, da to prispeva k transparentnosti političnega procesa. Prav in pošteno je, da tisti, ki zmaga na volitvah, prvi dobi pravico za sestavo vlade. To ni moja dolžnost, da to storim, vendar sem to presojo sprejel in jo zgodaj sporočil volivcem in volivkam. Ko sem podpisal odlok o razpustitvi parlamenta in razpisu predčasnih volitev, sem dejal, da bom zmagovalcu dal prvemu priložnost, da sestavi vlado. Mislim, da je to pomembno tudi v primeru, če mu to ne uspe. Ker bodo tako tisti, ki so zanj glasovali, kot tudi drugi vedeli, da je imel možnost poskusiti sestaviti vlado. To bo lahko prispevalo k legitimnosti alternative tej vladi," je svojo odločitev, da podeli mandat zmagovalcu, čeprav obstajajo tudi druge poti, razložil predsednik republike.

Pahor je dodal, da ni razlogov, da bi dvomili o tem, da zmagovalcu ne bo uspelo sestaviti vlade. "Res pa je, da imamo v skoraj tridesetletni zgodovini vse vrste izkušenj, tudi to, da zmagovalcu ni uspelo sestaviti vlade, ali pa ne v prvem poskusu. Prizadeval si bom za to, da bi se ta vlada oblikovala v nekem znosnem času. Tako iz nemških in italijanskih izkušenj, bil sem pri predsedniku Frank-Walter Steinmeier v Berlinu in nedolgo tega pri italijanskem predsedniku Sergiu Mattarelli v Rimu. Iz njunih izkušenj vem, da na začetku po volitvah čas ni faktor, nato pa to postane in prisili vse, da začnejo razmišljati o alternativah," je še dejal.

Kakšna bo povolilna kombinatorika?
Od volitev do imenovanja nove vlade lahko v Sloveniji glede na izkušnje iz preteklih osmih parlamentarnih volitev mine tudi več kot tri mesece. Toliko je ta proces trajal po volitvah v letih 1996 in 2011. Najmanj, okoli mesec dni, je sestavljanje vlade vzelo po volitvah v letih 1990, 1992 in 2000.

Sestava strankarsko pisanega novega parlamenta kaže, da bi se lahko ponovilo leto 1996, ko je vladna koalicija pod taktirko političnega mojstra Janeza Drnovška nastajala kar šest mesecev, je zapisala politična komentatorka Tanja Starič.

V tokratnem DZ-ju bo vladala precejšnja strankarska "gneča", saj je parlamentarni prag s svojimi poslanci prestopilo kar devet strank, in sicer SDS (25), LMŠ (13), SD (10), SMC (10), Levica (9), NSi (7), Stranka AB (5), DeSUS (5) in SNS (4).

Glavni tajnik SD-ja Dejan Levanič je pojasnil, da SD za zdaj še ni del nobenih pogovorov o sestavljanju vladne koalicije. Kot je poudaril, je zdaj na potezi predsednik republike Borut Pahor, da predvidoma najprej opravi pogovore s stranko SDS kot relativno zmagovalko volitev, "nato pa je treba hitro zavrteti tudi druge pogovore".

Glede na napovedi političnih strank pred volitvami Janša vlade ne more sestaviti, saj bi morala ena izmed strank prelomiti predvolilno obljubo. Bo vseeno prišlo do politične trgovine in prelomljenih obljub? Poglejmo, kakšni bosta najverjetnejši vladi, ki bi ju sestavljala Janez Janša ali Marjan Šarec.

Janševa vlada:
SDS + NSi + SNS + poslanca narodnih skupnosti (38 poslancev)
Najverjetnejši koalicijski partner SDS-a je NSi, če bi prepričali še SNS (Zmago Jelinčič je že dejal, da ga zanima ministrstvo za kulturo) in poslanca narodnih skupnosti, bi se številka še vedno ustavila daleč od potrebne parlamentarne večine. Da bi uspešno sestavil vlado, bi tako moral prvak SDS-a na svojo stran pridobiti bodisi LMŠ, SD, SMC ali Levico ali pa hkrati tako stranko DeSUS kot stranko AB.

Direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko ocenjuje, da so nedeljske volitve v DZ potekale kot običajno, brez kakšnih posebnosti. Sicer so imeli nekaj primerov zapletov, ko volivci na omnia voliščih niso bili na seznamu, a so jih reševali sproti. "Pod črto lahko ocenim, da je DVK in njena služba izpolnila pričakovanja," je povedal Vučko.

Šarčeva vlada:
LMŠ + SD + SMC + Stranka AB + DeSUS + poslanca narodnih skupnosti (45 poslancev).
Zdi se, da ima več možnosti za sestavo vlade Marjan Šarec, ki prav tako ne bo imel lahkega dela, saj se bo moral pogajati s celo vrsto političnih strank, ki imajo pogosto navzkrižne interese. Če bi na svojo stran pridobil SD, SMC, Stranko AB in DeSuS ter poslanca narodnih skupnosti, bi do parlamentarne večine zmanjkal en sam glas in Šarec bi moral v vlado povabiti tudi bodisi Levico (Luka Mesec je namignil, da jih leva vlada zanima), ali pa se dogovoriti z NSi-jem, ki ga je označil za zmerno desnico in tako sprejemljivega.

VIDEO
Pogovor s predsednikom Pahorjem
VIDEO
Zamenjali se bosta skoraj dve tretjini poslancev
VIDEO
Povolilna analiza Tanje Gobec
VIDEO
Nevladnike zanima, kdo bo vodil vlado
VIDEO
Zmagovalci in poraženci volitev
VIDEO
Po volitvah: Kdo bo uspel sestaviti vlado?
VIDEO
Po koncu volilnega dne: Zmagovalci in poraženci
G. K., G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Arndovia
# 04.06.2018 ob 10:17
In prav je tako. Je pač tradicija, da se najprej da možnost relativnem zmagovalcu.

Saj Šarec & Co., če že ne mislijo sodelovat se lahko med sabo pogovarjajo o morebitni alternativni koaliciji... Ampak glede na rezultat naj najprej poskusi JJ. Možnosti po moje nima ravno veliko, ampak pustimo se presenetiti ...
krosnjar
# 04.06.2018 ob 10:09
V tretjem krogu izbire mandatarja bo predlagal Boruta Pahorja. :)
Ajaa
# 04.06.2018 ob 10:27
Kaj naj si še mislim od državi in sistemu, ki omogoča tako neodgovornim osebam, da pametujejo iz najvišjih položajev v državi?

kdo ga je pa izvolil?
marsovci?
Bivši uporabnik
# 04.06.2018 ob 10:32
"Tudi če mi volilni rezultati niso všeč, jih je treba spoštovati"

Predesniku države volilni rezultati niso všeč. Če logično sklepam, potem predsedniku države demokracije ni všeč.
On lahk tak čveka v gostilni ob pivu, ne pa ko nastopa v vlogi predsednika države in podeljuje mandat. In noben medij v Sloveniji tega ne polemizira ... kam smo prišli ...
apneni
# 04.06.2018 ob 10:20
Vsem, ki bodo sodelovali pri sestavljanju vlade želim dovolj poguma, da se bodo odločali v dobrobit Slovenije. Da ne bodo imeli pred očmi lastne koristi, da ne bodo klonili pritiskom lobistov in kapitala.
sharkyslo
# 04.06.2018 ob 10:35
Najbolj od vsega pa me veseli dolgi obraz Kahla Erjavca. Končno je folk spregledal, za kakšnega hinavca in lažnjivca gre. Škoda le, da se je stranki uspelo za las prebiti v parlament. Hvala bogu jih po naslednjih volitvah ne bo več.
pista
# 04.06.2018 ob 10:42
Levica se je očitno že odločila biti v opoziciji. Vstop v vlado namreč pogojuje z referendumom o izstopu iz nata.
microhub100
# 04.06.2018 ob 10:20
JJ naj gre raje v penzijov teh 26 letih si je pa ja toliko dvignil povprečje da bo vedno imel za kruh. Predvsem pa bo imel mir in se posvetil družini
Guinness
# 04.06.2018 ob 10:38
Levičarji so izpadli nediplomatski bimboti, ko so že v naprej rekli, da ne grejo v koalicijo s SDS. Sam upam na veliko koalicijo, ki se je v tujini že velikokrat pokazala kot dobra. Pustiti je treba egote za sabo in narediti vse za dobro naroda.

Mislim, da so si pri SDS sami zaprli vecino vrat. Prek Nove24, Reporterja in drugih svojih medijev so se zelo ostro in pogosto tudi nizkotno spravili na tiste, s katerimi bi sedaj morali iskat partnerstva.
zzob
# 04.06.2018 ob 10:47
Levičarji so izpadli nediplomatski bimboti, ko so že v naprej rekli, da ne grejo v koalicijo s SDS.

A SDS-ovci pa niso izpadli nediplomatski bimboti, ko so vsa prejšnja leta udrihali po vseh, zdaj pa bi radi s temi istimi ljudmi sestavili vlado?
m72
# 04.06.2018 ob 10:40
"Nisem dolžan najprej mandat podeliti relativnemu zmagovalcu, a bom to storil, ker močno verjamem v demokracijo. Tudi če mi volilni rezultati niso všeč, jih je treba spoštovati," je dejal Borut Pahor.

Ne nabijaj, ker smo te že zdavnaj prečitali. Sicer pa: boljš' da se mu ne zameriš, ker bosta morda kdaj še cimra :-)
ni maitre
# 04.06.2018 ob 10:38
Edina dobra stran teh volitev je, da se bo zdaj pokazalo kdo je načelen in kdo ne.
microhub100
# 04.06.2018 ob 10:21
Pravilno je, da JJ poskusi prvič. Upam, da mu bodo hitro vrgli košarice, da gremo potem naprej.
Binder Dandet
# 04.06.2018 ob 10:37
Kaj pomaga, da smo se skoraj odkrižali Desusa, če se je SNS vrnil. Vrtimo se v krogu.
kolnkista
# 04.06.2018 ob 10:30
Zakaj bi šel Šarec v vlado s SDS, če pa lahko v drugem krogu sam kot mandatar sestavlja svojo vlado?
Od_tastarga_sin
# 04.06.2018 ob 10:38
Ma SDS je bimbo. Mogoče je bil Janša v tej kampanji ovčka, ampak hvala bogu, da se ne pozabi vseh polen, ki jih vrgel pod noge prejšnja leta.
Pa da vas še nekaj vprašam, levica je bila dokaj načelna in izpostavila ZAKAJ ne z Janšo. SDS pa je preko Nove24 in izjav zmerjal vse po vrsti z rusi, albanci, kučanovimi plačanci, lesarji, klovni... A zdaj bi bili pa kar naenkrat vredu, da bi z njimi šli? A niste rekli, da vsi kradejo, lažejo in rušijo domoljube. Bodite načelni in se borite proti temu. Nenavsezadnje je bilo to jedro vaše kampanje poleg migrantov, kako boste naredili red, ki ga ti prej niso mogli, ker so sami kradli. Bodite torej načelni, ne pa dvolični. To je nategovanje volivcev kar počnete sedaj. Noben pa ne gre z SDS dokler se bo bralo take stvari na Novi, dokler bodo take izjave in populistične težnje, ter napadi na vse možne ljudi v in izven strank. 25% ljudi pa to podpira. Očitno smo bolj razdeljeni kot kadarkoli prej.
mb128
# 04.06.2018 ob 10:20
Ja no takšna je šega, takšna je že kar uzanca. Ampak a bo Janša lahko sestavil vlado? Dvomim, močno dvomim! Torej gre tukaj za dejansko zgubo časa. Janši je namreč že dolgo nazaj uspelo, da se je večini Slovenije prezentiral kot apsolutly no go. In v tem trenutku pač žanje to kar je sejal dolga leta. Če pa mu bo že uspelo sestaviti koalicijo v kar osebno ne verjamem pa to de facto pomeni politično smrt za tisto stranko, ki bo šla z njim v koalicijo. Jep, Janša&njegovi so absolutly no go in skrajen čas bi že bil, da bi se nad tem kdo vodi SDS, pri tem ne mislim samo Janše pač pa tudi vsaj ožje vodstvo te stranke, vsaj globoko zamislil!
mentsana
# 04.06.2018 ob 10:25
Šarec se je ustrelil v koleno in mora v vsako vlado razen z Janezom, ker bi če pride vnovičnih volitev v bistveno slabšem položaju. Če bo pa tako spretni politik kot je šarec sestavil širko koalicijo bo res čudež če bo zdržala cel mandat. Da ne govorimo o tem kakšne reforme lahko spelje...
mbvana
# 04.06.2018 ob 11:25
1. Noben ne bi smel podcenjevati 25% volilcev, ki so oddali glas. Izolacija takega volilnega telesa lahko vodi samo še v globlje družbene delitve.
2. Šarec bi imel pod Janšo bolj proste roke kot z SD-jem v vladi. V vsakem primeru pa bo na naslednjih volitvah plačal ceno 2. mesta. Ni Miro Cerar, ni vseslovensko poznan, ni pravnik, je pa retorično zelo podkovan igralec in župan - Kamnika, ne Ljubljane.
3. Leva sredina z drobljenjem na male stranke bolj škoduje slovenski stabilnosti, kot pa SDS.
4. Volilci naj sami pri sebi dobro razmislijo, česa si sploh želijo. SMC vlade sploh ni vodila tako slabo, pa je dosegla tretji rezultat, pri čemer jo je prehitela stranka iz lastne koalicije, ki ima po resorjih bistveno slabše rezultate. Gozdove pod Židanom papca lubadar, ker je bil odziv na žled tako katastrofalno počasen, obrambna sposobnost pod Katičevo pada pod higienski minimum, ministrstvo za delo družino in socialne zadeve pa je tako ali tako večino časa v domeni SD, kar sploh ne paše skupaj z vsemi številnimi kritikami čez socialno državo.

SDS naj sestavi vlado, pa da vidimo. Več kot 4 leta ne bo na oblasti, pa če bo imela še tako dober rezultat (kakšna je sploh sposobnost objektivne presoje povprečnega volilca o tem, kaj je dobro delo in kaj ne?). Morda bo pa rezultat x letne SDS vlade vsaj višja volilna udeležba?
Ples
# 04.06.2018 ob 10:54
@Guinness
Mislim, da so si pri SDS sami zaprli vecino vrat. Prek Nove24, Reporterja in drugih svojih medijev so se zelo ostro in pogosto tudi nizkotno spravili na tiste, s katerimi bi sedaj morali iskat partnerstva.

Ne vem, zakaj imam občutek, da v naslednjih dnevih nekako ne bo takih objav ...
microhub100
# 04.06.2018 ob 10:22
Drži pa, da če slučajno JJ naredi vlado, da bo pokopal koalicijske partnerice. NSi še sedaj tebe sodelovanje iz leta 2004
gesan
# 04.06.2018 ob 10:55
zzob
# 04.06.2018 ob 10:47
Levičarji so izpadli nediplomatski bimboti, ko so že v naprej rekli, da ne grejo v koalicijo s SDS.

A SDS-ovci pa niso izpadli nediplomatski bimboti, ko so vsa prejšnja leta udrihali po vseh, zdaj pa bi radi s temi istimi ljudmi sestavili vlado?

----------------------------
Tega enostavno niso sposobni dojet!
Glavno, da se imajo v tem trenutku za edine povezovalne...
:)

komu še ne pride do smeha?
Joker
# 04.06.2018 ob 10:51
Če sem pred dvema urama nekje napisal, da Borči še vedno molči, se lahko sedaj popravim: Žal ne molči več.
Od_tastarga_sin
# 04.06.2018 ob 11:00
Še ena izmed cvetk iz Nove24 pa naj mi en desničar prosim odgovori, zakaj zdaj dvorijo Šarcu, če pa ima v stranki...: «Škandal, na Šarčevi listi džihadizem in droge».
A niso ravno to stvari, ki se jih najbolj bojite?
Pripis za tiste, ki se morda čudite... Da, to je bil naslov članka kakšna dva tedna nazaj, v katerem napadajo vse povprek na listi Šarca. Zakaj bi torej šli z njim? Bi mu morali prvi zapret vrata. Razen če....
jakosol
# 04.06.2018 ob 10:58
No pa poskusimo sestaviti ''levo'' vlado iz 6 strank:
predsednik: Marjan Šarec
zunanje zadeve: Milan Brglez
notranje zadeve: ? (morda Šefic, ki je bil že zdaj de facto minister)
obramba: Andreja Katič (da do konca uniči vojsko)
finance: ? (morda Bratušek, ki je že bila sekretarka na MFin)
gospodarstvo: Vojko Urlep (bivši direktor Leka)
pravosodje: Miro Cerar
javna uprava: Brane Golubović
delo, družina in socialne zadeve: nekdo iz Levice (Trček, Tašner Vatovec?)
zdravje: pitaj boga? (morda Gantar iz DeSuS)
izobraževanje, znanost in šport: ? (morda nadaljuje Makovec Brenčič)
infrastruktura: Peter Gašperšič (nadaljuje s projektom 2. tir)
kultura: Violeta Tomič (do bo denar na razpisih za taprave)
kmetijstvo: Dejan Židan
okolje: en iz kvote Levice
razvoj in strateški projekti: a to ministrstvo sploh obstaja? (morda ga kar ukinit)
Slovenci po svetu: Karl Erjavec (naj še malo potuje pred penzijo)

Predsednik DZ: Matjaž Nemec (naravni naslednik Pahorja, zato mora kot Borut začeti s to funkcijo).

Evo vam komedije!
Binder Dandet
# 04.06.2018 ob 10:46
Cenjeni gospod predsednik "Preudarna glava" je razmislil in govoril. Howgh
sas
# 04.06.2018 ob 10:42
Se posebno se mu bo vrnil bumerang s Sarcem, ki ga je potunkal na soocenju, pa zato tudi odklenkal kot edinega moznega zaveznika z dovolj glasov za sestavo njegove vlafe

Tisto s Požarjem je bilo res mimo ... ne vem kaj so razmišljali, da so šli Šarca tako v kot stisnit.
sharkyslo
# 04.06.2018 ob 10:23
Levičarji so izpadli nediplomatski bimboti, ko so že v naprej rekli, da ne grejo v koalicijo s SDS. Sam upam na veliko koalicijo, ki se je v tujini že velikokrat pokazala kot dobra. Pustiti je treba egote za sabo in narediti vse za dobro naroda.
jakosol
# 04.06.2018 ob 10:40
Zanimivo: stranka, ki ima ime po tebi, pride v DZ, sama pa ne (Alenka Bratušek), čeprav je kot redka ženska na soočenjih z všečno retoriko stranko lastnoročno spravila čez 4%. Bo zanimivo videti, za katero funkcijo se bo prodala Alenčica. A ji bodo dali Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, glede na to, koliko je v kampanji pametovala o tem področju? Ali pa kakšna dobra službica v Bruslju? Ima pa SAB v DZ dva župana (Kramar iz Bohinja in Bandelli iz Komna).

Pri DeSuS ravno obratno. Klovn Karl jih je skoraj stal parlamenta, vsaj sam je ostal pred vrati. Ne vem, če mu bodo še zaupali kakšno ministrstvo, morda za Slovence po svetu, da bo čim manj prisoten v državi. Sicer pa je za Karla to verjetno konec državne politike. Naj poskusi na lokalnih volitvah v Naklem.
mbvana
# 04.06.2018 ob 11:26
Pa še nekaj:
Ali strašenje volilcev pred Janšo oz. SDS ni nekaj podobnega kot strašenje volilcev pred migranti?

"prestraši in vladaj"
Od_tastarga_sin
# 04.06.2018 ob 11:19
Zanimivo...SDS je taka retorika pripeljala do zmage in jih hkrati oddaljila od skupne zmage....
FRKA
# 04.06.2018 ob 11:01
Zmagovalec, ki ne upa iz svojega brloga pred novinarje in javnost...

Kar simpatično.
iufhdfewd
# 04.06.2018 ob 10:39
Zanimivo bi bilo pojasnilo Pahorja kako mu volilni rezultati niso všeč.Zadnja leta se namreč vse bolj spreminja v Jahorja.Verjetno ga j drži za jajček s kakšno pikantno zgodbico.
mihael1
# 04.06.2018 ob 10:34
Tako je prav, a ce bodo vsi drzali besedo, je JJ ne bo mogel sestaviti. Se posebno se mu bo vrnil bumerang s Sarcem, ki ga je potunkal na soocenju, pa zato tudi odklenkal kot edinega moznega zaveznika z dovolj glasov za sestavo njegove vlafe
Ples
# 04.06.2018 ob 11:20
@ni maitre
Kaj praviš pa na želje plemenitega, da postane kulturni minister?

Picture this:
Državna proslava, on slavnostni govornik, prve besede: "Slovenija je v riti. Sami cepci. To je treba vse razgont."

Huronski aplavz desnice, ki zdaj na državne proslave seveda hodi.
Večini Slovencev pa se obrača želodec in se pripravlja za odhod na - ulice ali v tujino.
mr. pp
# 04.06.2018 ob 11:18
Po mojem sta dve možnosti:
1. Šarec si premisli in gre v koalicijo za Janšo, saj je Šarec v opoziciji že takoj politično mrtev...
2. Šarec vzame v koalicijo Nsi, kar bi še šlo, ampak kako bi sodelovali Nsi in Sab ter Desus mi pa ni jasno. Že pri šolstvu se zatakne...
Levice pa v vladi ne bomo videli, saj imajo ekstremne poglede na marsikaj, če pa sklenejo preveč kompromisov, potem izgubijo volivce. Skratka: so stranka, ki mora biti v opoziciji, drugače jih ne bo več...
Zlobni škrat
# 04.06.2018 ob 11:11
Janša je veliki zmagovalec volitev

Koalicija je pa v poziciji PAT

Cerar bo premier v odstopu še kar nekaj časa he he he
gesan
# 04.06.2018 ob 10:48
Ajaa
# 04.06.2018 ob 10:27
Kaj naj si še mislim od državi in sistemu, ki omogoča tako neodgovornim osebam, da pametujejo iz najvišjih položajev v državi?

kdo ga je pa izvolil?
marsovci?
------------------------------------------
Kdo take izvoli, pa se tudi jaz sprašujem "kaj za vraga" je narobe z folkom, da je to mogoče.
nonparel
# 04.06.2018 ob 11:35
Janši je uspelo uničiti konkurenco na desnici, veliko njihovih volivcev mu je uspelo preusmeriti k svoji stranki. S tem je SDS posledično dobila sicer največ glasov na teh volitvah, ampak desnica kot celota je še naprej ostala podhranjena (dobila je spet samo eno tretjino glasov). Se pravi v razmerju desnice do levice se ni spremenilo absolutno nič, levasredina in Levica je pobrala dve tretjini volilnih glasov in je tako ta opcija spet absolutna zmagovalka letošnjih volitev.
Če hoče desnica priti na oblast, je premalo to, da Janša "krade" glasove sorodnim strankam, celotna desnica bi morala pridobiti krepko večjo volilno bazo, kot jo ima trenutno. Brez tega desnica ne bo vohala oblasti. Samo, dokler bo Janša v politiki, se desna volilna baza ne bo povečala, preveč, mnogo preveč ljudi Janše ne prebavlja več, in to jih odvrača od naše desnice, ker desnica pri nas je le Janša in njegovi sateliti. Te volitve so to več kot dokazale.
ni maitre
# 04.06.2018 ob 11:01
@jakosol
No, zdaj pa še sestavi vlado Ivana Janeza Janše! Bodo z njim tudi v koaliciji stranke, ki jih nastavlja Milan?
makoshark
# 04.06.2018 ob 10:48
Binder Dandet
Kaj pomaga, da smo se skoraj odkrižali Desusa, če se je SNS vrnil. Vrtimo se v krogu.

Ja, sranje. Poleg Desusa imamo sedaj še SNS. Ko gledam rezultate, je prav škoda, da ni meja pri 5 %.
SsDrag
# 04.06.2018 ob 10:27
Pahor je očitno za to, da Slovenci dobimo čimkasnej novo vlado.

se pa ne strinajm za izjavo "da volivci vedo za posledice svojih glasovanj". Saj nismo jasnovidci!
SpicyWeiner
# 04.06.2018 ob 11:29
mbvana
Ali strašenje volilcev pred Janšo oz. SDS ni nekaj podobnega kot strašenje volilcev pred migranti?

"prestraši in vladaj"


Je, vendar kot je že Mesečnik povedal v predvolilnem soočenju, je levičarjem dovoljeno žaljenje vseh drugače mislečih, ker je to(po njihovo) edini pravilen odziv na "sovražni" govor. Toliko o teh zblojencih.
VanDame
# 04.06.2018 ob 11:14
Meni tudi še danes, po prespani noči, ni jasno, da imamo 25% ljudi, ki si želijo imeti na čelu države Janeza Janšo. Res mi ne gre v račun. Mi lahko njegovi volilci razložite, zakaj ste ga volili? Vsak četrti Slovenec si želi Janeza Janšo za predsednika vlade in to je dejstvo, katerega se močno sramujem. Do kje sega vaš spomin, dragi volilci? Se še spomnite, kaj ste včeraj jedli za kosilo? Amnezija je edina možna razlaga, ki jo imam. Da greš volit človeka, ki je že tolikokrat dokazal, da mu je mar samo za lastne interese in naredil toliko škode državi s hujskanjem, bil ujet že tolikokrat na laži, bil pravnomočno obsojen in zaprt na Dobu, dobival kredit na "črno" v Bosni od neke mule z namišljenim podjetjem, klical trojko (ja, če bi bil na čelu vlade v času krize, bi nam državo pripeljal na stanje Grčije), za slikanje z Obamo je bil pripravljen vzeti zapornike iz Guantanama, njegov pravljičarski zapis 100+10 (o gorivu, med drugim), patria in vse ostale afere, ki jih je preveč, da bi jih našteval, orožarski posli, izogibanje sodni pošti in sodnim procesom in še in še ... ZAKAJ, dragi sodržavljani!?!? Kaj je Janez Janša naredil za vas, da vam je lepše v tej državi??
gorcin
# 04.06.2018 ob 11:10
Če bi naš godspod predsednik države izjavil npr.

"Nisem dolžan odstopiti, a bom to storil, ker močno verjamem v demokracijo. Tudi če mi poročilo o TEŠu ni všeč, ga je treba spoštovati,"

bi tudi jaz verjel v demokracijo.
Tao3
# 04.06.2018 ob 11:01
Celotna desnica je komaj uspela dobiti 35% glasov volilcev in slišim neko proslavljanje. Vecse kdo uničuje desnico in bi se moral že zdavnaj umakniti da bi zaživela. Še vse stranke na desni je uničil tako ali drugače za lasten ego - ki pa ni dovolj ...
Ples
# 04.06.2018 ob 11:01
Pahor je opozoril, da "se bomo v času mandata nove vlade vsi skupaj repozicionirali". "Vsaka pomembnejša odločitev v domači, zlasti pa v zunanji politiki, utegne imeti v tem času bolj daljnosežne posledice, kot to sicer velja običajno. Vsi bomo dediči posledic teh odločitev. Zato je tako presneto pomembno, kakšne bodo.

Pahor nezavedno z besednjakom Janše. Isto je bilo v vsakem propagandnem članku o sds - zdaj ali nikoli, usodne volitve ... Nehajte.
Usodno je bilo tudi 2011, pa vemo, koga je takrat podpiral Pahor - in kako se je končalo. Na ulicah.
johan1
# 04.06.2018 ob 10:46
Pahor kot Pahor; že odkar je postal prvič predsednik dokazuje da je samo služabnik Janše. V teh volitvah še posebej od določitve datuma.
Kot predsednik ima dolžnost da najprej pokliče vse predsednike strank, ki so prišle v parlament in se pozanima kakšna je njihovo mišljenje za formiranje vlade in nato da mandat tistemu, ki ima največ možnosti za sestavo vlade.ž
Tako pa odpira trgovino z usodo države Slovenije.
Čudi me edino da ga so ga SD-jevci stalno podpirali v teh njegovih sprevračanjih.
No so končno nagradoli tudi volivci za njegovo shizofreno dvojno vlogo.
gesan
# 04.06.2018 ob 10:28
Zdanji čas je, da tudi mi ustanovimo stranko "dvorepega psa" s piščancem v grbu!
Če je že cirkus pa naj bo cirkus do plafona.

Itak smo neresni, če imamo na najbolj pomembnih položajih osebe, ki so odgovorni za izginutje na deset milijard premoženja....

Dajmo iz cele države naredimo cirkus. Buthalski turizem v tej poplavi neumja je res lahko pravi biznis in naša svetla prihodnost!

:)
Bivši uporabnik
# 04.06.2018 ob 10:21
"
Nastane koalicija SDS+LMŠ+NSI, ki jo podpira tudi SNS (za denarno protiuslugo).
Projekcija:
Vlada traja dobro leto, prodajo NLB, Krko, Petrol, Triglav, Luko Koper, znižajo davke na dobiček in premoženje, proračun skrčijo iz 11 milijard na 8 milijard, nastane luknja, zmanjka za penzije, plače javnega sektorja, pade domače povpraševanje, podjetja v rdečih številkah, zviša se nezaposlenost, padejo bonitetne ocene, nastane javnofinančni primanjkljaj, širi se nazadovoljstvo , na ceste gre najprej javni sektor, nato ostalo prebivalstvo, vlada in podjarmljeni mediji skušajo preusmerjati pozornost z proti begunsko histerijo, kaos, policija na ulicah, vodni topovi, javni dolg naraste na 110% BDP,
"

Ojoj ... eni pa res nimate pojma ...
Ma kakšne nebuloze spet ...
Večino kar si opisal (luknja v proračunu, Slovenija banktorira, IMF pride na 'pomoč', ni dnarja za penzije in javni sektor, ljudje grejo na ulice) ... je realni scenarij če pride v vlado Levica (že videno v Grčiji). Si mogoče pozabil kdo je z ZUJF-om 'rešil' Slovenijo pred leti ...
Kazalo