Predsednik republike Borut Pahor je v intervjuju za rusko tiskovno agencijo dejal, da Putinov obisk krepi prepričanje o nujnosti dialoga. Foto: BoBo
Predsednik republike Borut Pahor je v intervjuju za rusko tiskovno agencijo dejal, da Putinov obisk krepi prepričanje o nujnosti dialoga. Foto: BoBo
Vladimir Putin
Iz Kremlja so v sporočilu za javnost zapisali, da bosta obe strani na najvišji ravni govorili o ključnih vprašanjih sodelovanja med državama. Foto: Reuters
Ekumensko srečanje v ljubljanski stolnici

Obisk predsednika Rusije Vladimirja Putina ob 100-letnici Ruske kapelice je po mnenju Pahorja odlična priložnost za sporočilo miru. Pahor je poudaril, da imata obe državi različna stališča glede nekaterih aktualnih vprašanj.

Pogovor z Vlasto Jeseničnik in Andrejem Stoparjem

"Za Rusko kapelico ve v Rusiji zelo ozek krog"

"Mislim, da tudi zaradi teh razlik obisk ruskega predsednika in moje povabilo dobivata dodaten pomen," je dejal Pahor in dodal, da to po njegovih besedah krepi prepričanje o nujnosti dialoga.

Zlasti je to pomembno v času, ko je svet prišel, tako Pahor, do točke, kjer sta možno dve poti. Bodisi dialog, kot pot k skupnim prizadevanjem za rešitev ključnih svetovnih težav, lahko pa prevlada retorika izključevanja, je še dejal Pahor in dodal, da morajo naši otroci živeti v miru in blaginji.

Pietetni obisk s pogovori o sodelovanju
V uradu slovenskega predsednika so v sporočilu za javnost pred obiskom izpostavili, da bo Putinov obisk dogodek pietetne narave, katerega sporočilnost je pomen miru in nujnosti dialoga za ohranjanje miru, a bo tudi priložnost za dialog.

Kremelj je po drugi strani na svoji spletni strani v napovedi zapisal, da bo šlo za delovni obisk. Napovedali so še, da bosta strani na najvišji ravni govorili o ključnih vprašanjih dvostranskega sodelovanja na področju trgovine, gospodarstva, investicij, kulture in humanitarnih zadev, bo pa to tudi priložnost za izmenjavo stališč o aktualnih vprašanjih v svetu in regionalnih vprašanjih.

Erjavec: Slovenija ima enaka stališča kot EU
Da je Putinov obisk pietetne narave je potrdil tudi zunanji minister Karl Erjavec, a obenem dodal, da bodo ob robu potekali tudi neformalni pogovori, kar ob tovrstnih obiskih ni nič neobičajnega.

Erjavec je dodal, da je bil obisk dogovorjen že pred ukrajinsko krizo, glede katere bo Slovenija, tako Erjavec, Putinu jasno predstavila svoja stališča. Stališča Slovenije so sicer enaka stališčem EU-ja, ki zagovarja suverenost in ozemeljska nedotakljivost Ukrajine.

Slovesnost, odkritje spomenika in večerja s političnim vrhom
Rusko predsedniško letalo bo na letališču Jožeta Pučnika pristalo predvidoma ob 13. uri, preden se bosta oba predsednika napotila proti Vršiču na spominsko slovesnost ob Ruski kapelici. Okoli 16:30 bosta oba predsednika na ljubljanskih Žalah, kjer bo potekalo odkritje spomenika ruskim in sovjetskim vojakom, ki so padli na ozemlju Slovenije v prvi in drugi svetovni vojni.

Oba predsednika imata v načrtu tudi pogovor na Brdu pri Kranju, kjer bo potekala tudi delovna večerja s slovenskim političnim vrhom. Putin bo še isti večer Slovenijo tudi zapusti.

Putinov obisk bodo spremljali tudi poostreni varnostni ukrepi in zapore cest. Na zastoje se pripravljajo tudi v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, saj bosta zapori predora Karavanke in gorenjske avtoceste sovpadale z gnečo turistov iz Nemčije in Nizozemske. Hrvaški avto-klub zato priporoča pot preko mejnega prehoda Goričane, preko Lendave proti Avstriji.

Pred slovesnostjo še ekumensko srečanje
Pred slovesnostjo so se v Ljubljani na ekumenskem srečanju sestali predstavniki katoliške ter ruske in srbske pravoslavne cerkve. Sporočilo srečanja je poslanstvo miru in dialoga med vsemi cerkvami, društvo Slovenija Rusija, ki srečanje organizira pa skuša letos v slovenski in širši javnosti spodbuditi razpravo o krepitvi dialoga med katoliškim in pravoslavnim svetom.

Ekumensko srečanje bodo spremljale tudi številne kulturne prireditve ob obletnici Ruske kapelice. V Kranjski Gori bo otvoritev razstave sklada ruskega federalnega arhiva Rosarhiv o stoletnici kapelice. Sledil bo koncert enega najstarejših profesionalnih pevskih zborov v Rusiji Mostovskega sinodalnega zbora.

Ekumensko srečanje v ljubljanski stolnici