Premier Borut Pahor je poudaril, da je izjemno ponosen, da je Slovenec. Foto: MMC RTV SLO
Premier Borut Pahor je poudaril, da je izjemno ponosen, da je Slovenec. Foto: MMC RTV SLO
20 let države

je ob odprtju razstave fotografij ob 20-letnici Slovenije na Krakovskem nasipu v Ljubljani povedal Borut Pahor.

Razstava Moja, tvoja, naša Slovenija, ki jo je odprl premier Borut Pahor, vključuje 20 fotografij dogodkov iz obdobja 20 let države, pripravili pa so jo v uradu vlade za komuniciranje. "Ker imamo Slovenci ne glede na medsebojne razlike skupen pogled na to, kaj želimo biti v prihodnosti, bomo v tem tudi uspeli," je povedal.

Pahor: Ponosen sem, da sem Slovenec
Premier je poudaril, da je izjemno ponosen, ker je Slovenec, ker smo Slovenci Evropejci in ker "lahko našim otrokom brez utvar pokažemo pot naprej in jim tako, kot smo mi imeli sanje pred 20 leti, omogočimo, da sanjajo svoje sanje svobodno in ustvarjalno za naslednjih dvajset let in za njihove otroke". Dodal je, da želi, da bi ta občutek ponosa čutili vsi, "ker si to zaslužimo, ker je to trenutek samozavesti - tiste, ki premaguje sprva nepremagljive ovire, kot so bile pred 20 leti in kot se morda zdijo danes".

Slovenija je po Pahorjevem mnenju postala neodvisna kljub negodovanju in celo nasprotovanju mednarodne skupnosti, saj "to nismo postali zato, ker smo sovražili Hrvate ali Srbe ali Bosance, ki so z nami prej živeli, ampak ker so njihove politične elite - zlasti v Beogradu - s svojo nedemokratično politiko brez vizije evropskega razvoja v bistvu ubijale naše sanje o našem razvoju".

Prepričan je, da z moralno držo za vizije in sanje, ki so moralne in v skladu z nekim zgodovinskim tokom, lahko dosežemo nemogoče. "To je veljalo pred 20 leti in velja enako tudi danes," dodaja.

"Slovenija ostaja na varni strani radarja"
Pahor je še povedal, da je Slovenija po njegovem mnenju v 20 letih napisala zgodbo o uspehu, kar pa sicer ne pomeni, da ni poglavij o napakah in spodrsljajih ter o neizpolnjenih sanjah. Ob tem je znova povedal, da zdaj v vseh teh težavah, ki vzbujajo splošno nezadovoljstvo pri nas in drugod po svetu, Slovenija ostaja na varni strani radarja. "Imamo težave, ampak niso nepremagljive," je zatrdil.

"Razlike so bile tudi pred 20 leti ..."
Po njegovih besedah so bile razlike tudi pred 20 leti v času slovenske politične pomladi, v času osamosvojitve in tudi pozneje. "Ampak če imamo Slovenci kot skupnost skupen pogled na to, kdo in kaj želimo biti v prihodnosti - razvita, odprta, strpna, svobodna družba kreativnih posameznikov, zavedajoč se pomena solidarnosti in med najbolj razvitimi državami - potem bomo v tem uspeli," je prepričan.

"Tako bomo morda čez 20 let prišli z našimi otroki, ki se bodo spomnili letošnje obletnice, in rekli: Pred 20 leti so ob obletnici govorili, da bodo naredili nov velik korak naprej, in zdelo se je nemogoče, ampak smo uspeli," je sklenil Pahor.

20 let države