Po položitvi vencev na Kongresnem trgu je predsednik štiri veleposlanike sprejel v predsedniški palači. Foto: Daniel Novakovič/STA
Po položitvi vencev na Kongresnem trgu je predsednik štiri veleposlanike sprejel v predsedniški palači. Foto: Daniel Novakovič/STA

Slovenski predsednik Borut Pahor in vodje veleposlaništev zavezniških držav so se poklonili žrtvam druge svetovne vojne s položitvijo vencev k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu. Na slovesnosti, ki je potekala pred dnevom zmage, so sodelovali pripadniki garde Slovenske vojske in policijski orkester.

Pahor je nato v predsedniški palači sprejel vodje veleposlaništev, ki so sodelovali na slovesnosti – veleposlanico Francije Florence Ferrari, veleposlanika Rusije Timurja Rafailoviča Ejvazova, veleposlanico Združenega kraljestva Tiffany Sadler in začasno odpravnico poslov na veleposlaništvu ZDA Susan Falatko, so sporočili z urada predsednika republike.

Pismo predsednikov držav članic EU-ja

Predsednik Borut Pahor je prebral pismo predsednikov držav članic Evropske unije ob dnevu Evrope in začetku konference o evropski prihodnosti: Pogovorimo se o Evropi. "Potrebujemo močno in učinkovito Evropsko unijo, Evropsko unijo, ki bo globalna voditeljica v prehodu na trajnosten, podnebno nevtralen in digitalno podprt razvoj. Potrebujemo Evropsko unijo, s katero se lahko vsi poistovetimo in v kateri lahko naredimo vse, kar je v naši moči za blaginjo prihodnjih generacij. Skupaj to lahko dosežemo," so v skupnem pismu zapisali predsedniki članic EU-ja.

Zamisel za pismo je nastala na pobudo slovenskega predsednika in predsednika Italijanske Republike Sergia Mattarelle ob njunem srečanju v Rimu in pozneje v sodelovanju z vsemi predsedniki in predsednicami držav članic Evropske unije. Pod pismom je podpisanih 21 predsednic in predsednikov držav EU-ja. "Predsedniki in predsednice držav vabijo državljane in državljanke Evropske unije, naj sodelujejo v razpravi o evropski prihodnosti in tako okrepijo moč naše skupne širše domovine," so ob tem sporočili z urada predsednika republike.