Slovenija
Borut Pahor
Slovenski predsednik je prepričan, da je sedanji generaciji dana priložnost, da opravi spravo med Slovenci in na mlajšo generacijo ne prenaša več ran iz preteklosti. Foto: BoBo
VIDEO
Pahor na Sveti Gori podpr...

Dodaj v

Pahor: Sedanja generacija lahko doseže spravo

Dan spomina na žrtve totalitarizmov
20. avgust 2016 ob 15:17,
zadnji poseg: 20. avgust 2016 ob 19:39
Sveta gora - MMC RTV SLO, STA

Ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov na Sveti gori je Borut Pahor poudaril, da je življenje prekratko, da bi sovražili.

"Slovenska družba je v zadnjih sto letih prešla tri vojne in vse to je pustilo nekatere rane, ki jih lahko samo z negovanjem nekega sožitja in strpnosti pozdravimo, da napak, ki smo jih počeli v preteklosti, ne bi ponovili in da ne bi odpustili, tako kot smo Nemcem, Italijanom in Madžarom, ampak da bi odpustili tudi sami sebi," je dejal Pahor.

Slovenski predsednik je prepričan, da je sedanji generaciji dana priložnost, da opravi spravo med Slovenci in na mlajšo generacijo ne prenaša več ran iz preteklosti.

Osebna skrb za žrtve druge svetovne vojne
Do sprave med Slovenci je po prepričanju Pahorja mogoče priti na več načinov, tudi prek projekta, ki so ga predstavili na srečanju varuhov spomina na Sveti gori. Predstavili so e-pokopališče, ki je kot del pobude Vseposvojitev Slovencem na voljo že dve leti.

"Bistvo Vseposvojitve je v tem, da vsak, ki se vključi v to pobudo, postane varuh spomina na eno izmed žrtev druge svetovne vojne. Skrb za spravo slovenskega naroda je tukaj naravnana zelo osebno," je o projektu povedala pobudnica Romana Bider.

E-pokopališče je prvi prostor, sicer virtualen, kjer imajo vse žrtve druge svetovne vojne pri nas svoj prostor, svoj pomnik. "Pred njim se lahko ustavimo, lahko prižgemo svečko, lahko tudi kaj napišemo. To obstaja na spletu in to je nekaj novega," je še povedala Biderjeva.

Na seznamu imena na tisoče žrtev
Na seznam so do zdaj vpisali 99.706 imen žrtev, kar je delo Inštituta za novejšo zgodovino. Seznam je predstavila zgodovinarka Vida Deželak Barič. Na njem so zbrani podatki vseh smrtnih žrtev med prebivalstvom Slovenije med drugo svetovno vojno in neposredno po njej.

Deželak Baričeva je povedala, da so žrtve druge svetovne vojne vpisovali na seznam od leta 1997. Največ smrti so med drugo svetovno vojno nad Slovenci zakrivili nemški okupatorji, vpisanih je več kot 31.000 njihovih žrtev, skupaj s povojnimi poboji pa je komunistična stran povzročila približno 24.000 žrtev. Po statusu pa je bilo največ žrtev med partizanskimi borci, skupno okrog 30.000, prav toliko pa tudi med civilnim prebivalstvom.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
matori
# 20.08.2016 ob 16:04
Pahor: Sedanja generacija lahko doseže spravo

Sedanja generacija nima nic s tem - vi stari prdci,ki jo venomer vlecete naplano,pa boste kmalu pod ruso in potem se nihce ne bo pogovarjal o tem,kaj so njihovi dedi pocel,temvec kako do boljsega gospodarstva in sluzb
Steffy
# 20.08.2016 ob 15:40
Janševi se napajajo na spominu na belogardiste, SDjevi na spominu na partizane, Pahor pa na obeh kuje svoj politični dobiček. O prihodnosti pa nobeden pojma nima, le navodila iz tujine izpolnjujejo. Postreščki eni.
Tisti, ki bi se mogoče spravili eden z drugim, so večinoma že mrtvi. Potomci in ostali pa ohranjamo spomin, kot vsak sam misli, da je prav. To je stvar vsakega posameznika.

Borut Pahor je populist. Cenena Kitajska kopija že tako ničvrednega originala.
Whitetrasher
# 20.08.2016 ob 15:22
Dokler bo manjšina forsirala njihovo verzijo zgodovine sprave ne bo!!
Mole Majole
# 20.08.2016 ob 15:31
Sprave s kolaboracijo nikoli ni in je ne bo!

SF/SN!

Pahor, spokaj!
angryjoe
# 20.08.2016 ob 15:59
Preprosto nehajmo se pogovarjati o 2SV. To bo najboljsa sprava.
Alchemist
# 20.08.2016 ob 16:09
Če hočeš spravo, si jo moreš najprej želet. In si jo morejo vsi želet. Tega osnovnega pogoja pri nas pa še ni....
bori
# 20.08.2016 ob 17:47
generusus
Saj v tem je ravno problem, da se v gozdovih ne dobiva bitk, ampak v vaseh in mestih, na katera so se znesli okupatorji, po tem, ko so partizani pobegnili v gozdove.
-----
Ne, najboljše borbe so na stadionih. Ena zanimiva je bila 20. aprila 1944. Prodani Slovenci so igrali prijateljsko tekmo.. vsi so streljali v isti gol..
Danes bi radi tekmo razveljavili, izbrisali.. zmagali..
POIVRE
# 20.08.2016 ob 16:26
Pahor se mora prvo spraviti sam s sabo in jasno povedati na kateri strani je, kajti nič ne more spraviti nič.
rastislav
# 20.08.2016 ob 16:23
Kaj če bi si nehali lagat da si v Sloveniji želimo spravo? Priznajmo si, da si sprave ne želimo! Pač takšni smo da se nam paše pričkat in prepirat okoli nepomembnih stvari, ki se nas ne tičejo, ker je to pač lažje kot da bi kaj dejansko naredili. Za pametovanje ob šanku ne rabiš nekega strašnega znanja ne izobrazbe kot tudi ne rabiš nositi nobene odgovornosti. Po mojem je prvi korak na poti do sprave priznanje, da si je v bistvu sploh ne želimo. Ko bomo to pri sebi razčistili bomo mogoče začeli jemati sami sebe malo manj resno kar bo dejanski napredek do prave sprave!
bori
# 20.08.2016 ob 18:06
Wagra
Sprava je možna zgolj med dvema enakopravnima subjektoma v sporu - kar pa cerkveni izdajalci, ki so se borili na strani sil osi, niso.

Ja... cerkev je 'ločena' od države.. ;) .. ločitveni postopek brez konca in kraja..
Wagra
# 20.08.2016 ob 18:01
Pahorjevo domosranje
že presega vse meje dobrega okusa.
Res, da so ga izvolili janševiki, a moral bi biti predsednik vseh Slovencev, predvsem pa normalen v glavi, ne pa da s funkcije predsednika republike legitiimira rehabilitacijo kolaboracije in slavljenje fašizma po ukrajinskem scenariju.
bori
# 20.08.2016 ob 17:59
if... then...
..then.. if.. then...
WWII so zmagali partizani. Italija je kapitulirala.. Nemčija lost.. pika.
Wagra
# 20.08.2016 ob 17:58
Sprava je možna zgolj med dvema enakopravnima subjektoma v sporu - kar pa cerkveni izdajalci, ki so se borili na strani sil osi, niso.

Pahor, sramota od predsednika, kot smo že vajeni.
stone77
# 20.08.2016 ob 17:55
julija 1940 je Komeninterna diktirala svojim KP po Evropi "sprejemajte naciste prijateljsko, bojkotirajte odporniška gibanja";
6. aprila 1941 je nacifašizem napadel JU, hkrati sta nacifašizem in komunizem družno razbijala Evropo;
27. aprila1941 so bili slovenski komunisti glavni tvorci ustanovitve PIF, katere vsebina je bila boj proti VB in Franciji, ki ju je takrat razbijal Hitler, Stalinov zaveznik;
13. maja 1941 je Tito posla SZ radigram vsebine: "Odzvali se bomo v slučaju, če boste napadeni.";
13. maja 1941 je TIGR na slovenskem bil prvi oboroženi boj z nacifašisti ...
---------------------
prva točka-OK
druga točka-Poljsko in ne celo Evropo
tretja točka-bodi dosleden,korekten in-POŠTEN
četrta točka-OK
peta točka-ne TIGR,ker je organizacija TIGR bila uničena z drugim tržaškim procesom ampak trije tigrovci od kateerih je Danilo Zelen po HRABRI in NEUSTRAŠNI borbi ranjen storil samomor,Anton Majnik in Ferdo Kravanja pa sta bila ujeta a sta nato zbežala in se priključila prvim partizanom.Prav tako je treba povedati,da so bili izdani...

če se že greš zgodovinarja,bodi korekten...predvsem pa nne izrabljaj hrbrih tigrovcev za obračunavanje s komunisti...
komsomolec
# 20.08.2016 ob 16:39
klerofašizem in ustaštvo ne morata biti podlaga za spravo ker hočeta maščevanje nad zakonitimi in mednarodno priznanimi osvoboditelji in zmagovalci druge sv. vojne.
Wagra
# 20.08.2016 ob 18:05
if, ne nabijaj,
domobranci so bili pomožne policijske enote SS, ki so jo zavezniki razglasili za zločinsko organizacijo. Poleg tega jih je kot kolaborante smatrala tudi kraljeva vlada v Londonu (zato so jih Angleži po vojni tudi vrnili na kraj zločine).
krjavelj
# 20.08.2016 ob 16:29
Eh g. Pahor, a si kdaj slišal za »ločitev duhov«, »Kulturkampf« in Mahničevo paradigmo »kdor ni z nami je proti nam!«
To je bila vojna napoved drugače mislečim, ki nikoli ni bila preklicana. Za spravo ni osnovnih pogojev, dokler bodo obstajali svobodno misleči !!!
krjavelj
# 20.08.2016 ob 18:01
@komsomolec

v Jugoslaviji smo bolje živeli kot danes v EU.
dobro da so zmagali komunisti leta 45, drugače bi vsi končali v plinskih celicah Auschwitza.


Hitler je načrtoval, da bi Slovane preselil "za Karpate" !!!
matori
# 20.08.2016 ob 17:50
if ti si belogardisticni fanatik,ki bo tud marsovce obtozil cesa,le da bi sam ostal brezmadezen - obenem si tako nesramen,da postavljas trditve,na katere si dobil odgovore(popolnoma nepomembnoali se z njimi strinjas lai ne),si pa ne upas odgovorit niti na eno vprasanje,kjti vsak odgovor,ki bi temeljil na dejstvih,bi pokazal,da v svoji zaslepljenosti,ne vidis realnosti,niti se ne opredelis do dejstev - pomananje znaja,ali zavedanja o laganju?
aristotel
# 20.08.2016 ob 20:09
Pahor, RKC, SDS IN NSI, govorijo o spravi, v resnici pa delajo zdrahe in se naprej delijo slovensko ljudstvo.
krjavelj
# 21.08.2016 ob 10:07
@boroč

Domobranci so se borili proti komunizmu

domobranci so se borili za Hitlerja in za nacizem
bori
# 20.08.2016 ob 19:08
RJSlo
No ja. Pod novico o spominu na mrtve vseh totalitarnih režimov gre tebi na smeh?

To Rubikovo kocko vrtite in obračate.. niti stranica ne uspe.. (smešite se na žalost teh mrtvih..)..
samburin
# 20.08.2016 ob 18:13
Ljudje se ukvarjajo s svojimi problemi pa jih predsednik spet malo spomni, da smo še vedno razdeljeni.
Plehko in pokvarjeno ampak od Boruta pričakovano!
MitjaM
# 20.08.2016 ob 18:12
Borut, Borut, pa kaj ti je treba ta farški drek mešat?
Kako bodo reagirali voditelji evropskih držav, če bi zvedeli, da se naš predsednik udeležuje komemoracij kolaborantom s fašizmom? Najmanj, kar je, bo gotovo Izrael demonstriral proti tako zavrženemu dejanju. Pa tudi Rusija, Velika Britanija in ostale zaveznice bi lahko.
matori
# 20.08.2016 ob 17:00
MM - Dokler ne bo splosno sprejeta resnica, da je komunizem totalitarna ideologija in povelicevanje le-tega zavrzno dejanje, se o drugih stvareh sploh ne bo dalo pogovarjati.

Se strinjam - k temu dodamo se izjavo kako je kolaboracija izdaja lastnega naroda in sodelovanje z okupatorjem pa smo to poglavje zakljucili
Dobristric
# 20.08.2016 ob 20:05
Da bi se naj jaz spravil s tistimi kateri so pomagali Nemški vojski uničevati našo domovino in pobijati slovenski narod???????????? Nikoli.
stone77
# 20.08.2016 ob 19:06
No ja. Pod novico o spominu na mrtve vseh totalitarnih režimov gre tebi na smeh? Predstavljaš pa se kot ponosen rdeč Primorec?
----------------------------
na smeh mi grejo komentarji...in ne povojni poboji...

ne insinuiraj in ne vleči stvari iz konteksta...
k.u.j.o.
# 20.08.2016 ob 18:24
Pahor je eno veliko razočaranje.
mataj-finance
# 20.08.2016 ob 18:21
Pahor torej hoče, da se pokoljemo med sabo.

Sprava namreč služi podobnemu namenu kot rasizem: Da razdeli in spre ljudi. Rasizem je v ta namen zelo uporaben, ker lahko tudi najhujši bebec takoj spozna sovražnika. Sprava tudi ni tako slaba, intelektualni napor ki ga zahteva je minimalen. Dovolj je načeti debato o polpretekli zgodovini in takoj veš kdo je naš in kdo ni.

Če kdo ne verjame, da namen sprave sejanje razdora, naj si prebere rodetov govor iz leta 1999, s katerim je začel spravo, kakršno poznamo danes. Najpomembnejši citat je tole:

"Noben Slovenec ne more reči, da se ga ta zločin ne tiče, da ga ta zločin ne prizadene, ne glede na politični tabor, ki mu je pripadal v tistih časih, ali na njegov sedanji svetovni nazor. Tisto nedoumljivo, kar se je zgodilo tu v Kočevskem Rogu in na drugih moriščih po Sloveniji, nas vse zavezuje, nas vse bremeni. Kdor bi hotel ignorirati ta strašni zločin, ga ideološko opravičevati, ga zbrisati iz spomina ali ga celo zbanalizirati s krilatico o preštevanju kosti, ta se sam izloči iz slovenskega občestva in potepta svojo človečnost."

Se pravi: Vsak pravi Slovenec se mora obremenjevati s tem, nihče ne sme tega ignorirati, nevtralnih v tem sporu ni. Tudi če pogovor o povojnih pobojih zavrneš, si označen za komunajzarja.
matori
# 20.08.2016 ob 18:20
if - Sem slovenski državljan, ki že desetletja razume, da je bil YU-SLO komuizem in pripadajoči socializem državni teroristični sistem, ki ga je te dni potrdilo tudi sodišče v Munchnu (Perković, Mustaća).

Ze desetletja - do sedaj sem mislil da si zaslepljen mladec,zdaj pa vidim,da si clovek,ki ne steka nic,trobi svoje,o faktih ne razpavljas,ker jih ne poznas,ali pa nimas znanja,obenem pa si nespsoben z besedico obsodit kolaboracijo - verjetno si en tistih,ki izjavljajo da so 45 zgubil,bodo pa sedqaj zavladal - sanja svinja kukuruz
bori
# 20.08.2016 ob 18:18
if
Pred piko in za piko so dejstva, ki jih ni v vašem svetu. Tako vam, na slovneskem smo, ostaja le "then".

If there is no cause, there is no effect. In če efekt ni po želji.. je veliko pik...
stone77
# 20.08.2016 ob 18:16
Sem slovenski državljan, ki že desetletja razume, da je bil YU-SLO komuizem in pripadajoči socializem državni teroristični sistem, ki ga je te dni potrdilo tudi sodišče v Munchnu (Perković, Mustaća).
-------------------------------------------------
he,he...ni sodišče obsodilo YU sistem(btw kaj naj to pomeni YU-SLO komunizem) ampak Perkovića in Mustača,ki sta umorila YU komunista Đurekovića...
Mustač in Perković pa sta bila pripadnika-PAZI TO-hrvaške Službe Državne Varnosti...za-EMIGRACIJO...
in res ne vem kaj ima to veze s Slovenijo...

lahko pa še gremo en korak naprej...
motiv za uboj Đurekovića je bil sprožen zaradi Đurekovićevega sovražnega delovanja z zahodno nemško obveščevalno službo in zaradi goljufij v podjetju INA,zaradi česar je Đureković pobegnil iz SFRJ...

skratka-komunisti so med sabo obračunali,ti pa(he,he le kako bi bilo drugače) to uporabiš za kritiziranje ´´yu-slo´´ komunistov...

smešno bi bilo,če ne bi bilo tako tragično...
stone77
# 20.08.2016 ob 17:42
Saj v tem je ravno problem, da se v gozdovih ne dobiva bitk, ampak v vaseh in mestih, na katera so se znesli okupatorji, po tem, ko so partizani pobegnili v gozdove.
---------------------------------
če bi 1941 šli vsi v gozdove se okupator ne bi imel nad kom znesti...

saj poznaš tisto,kako so Rusi Napoleona zgumpali...
najprej so Moskvo spraznili in požgali,potem so pa po Francozih usekali...pri minus 40...

lepa zmaga,kajne...
bori
# 20.08.2016 ob 17:40
generusus, # 20.08.2016 ob 17:20
Razlog za neobsodbo je seveda jasen: če bi država pravno formalno izvedla obsodbo totalitarizmov, med njimi tudi komunizma..
------
Zamenjaj raje to zastavo s košem ki si ga imel prej.. in pravim sosledjem dogodkov. Takrat prisegli Hitlerju.. danes nabijajo(te) o Sloveniji, Slovenščini... nič od tega nebi imeli, če se partizani nebi uprli in ZMAGALI.
Klečeplazci navadni. Sramota.
matori
# 20.08.2016 ob 17:06
generusus - Problem slovenske družbe je, da totalitarna povojna oblast, prav tako pa poosamosvojitvena, ni premogla poguma in obsodila poboje in ideologijo, ki jo je povzročila

To enostavno ni res - oblast (slovenska) je veckrat obsodila poboje in ce smo cisto tocni,nasprotna stran noce priznati svoje zgodovinske napake,da je sodelovala z okupatorjem,torej z nacisti in fasisti - vsi tisti ki hrepenite po priznanjih,pritisnite na svoje politicne liderje rdece in crne - nam ostalim pa dajte ze enkrat mir z tem
RJSlo
# 20.08.2016 ob 16:59
No ja. Katera generacija? Rojen sem 15 let in 3 dni po koncu ww2 v Sloveniji. S kom naj se spravim? Z mamo ali z očetom? Oba sta pokojna. Ko sem se rodil ni bilo več partizanov. Bili so samo udeleženci NOB. S kom naj se spravim in zakaj naj se z nekom spravim?

Pustite zgodovino zgodovinarjem, odprite arhive in naj zgodovinarji presodijo kaj in kako.
Popotnik92
# 20.08.2016 ob 22:20
A ta pozer še kar nekaj blebeče od temah izpred 80 let.

A se ne bi raje oglasil glede kraj milijard evrov?
hexen
# 20.08.2016 ob 20:39
Ja, Pahor, ali lahko dosežemo, da se poražena stran opraviči za kolaboracijo?
NEdesnici
# 20.08.2016 ob 20:24
Sprava??? S kom že?

http://muceniskapot.nuov
aalabarda.org/knjiga.php


http://muceniskapot.nuovaalabarda.org/galleria-slo-1.php

S temi? Mene ne bo nihče spravljal s kolaboranti. Še najmanj pa en Pahor.
stone77
# 20.08.2016 ob 19:19
RJSlo
No ja. Pod novico o spominu na mrtve vseh totalitarnih režimov gre tebi na smeh?

To Rubikovo kocko vrtite in obračate.. niti stranica ne uspe.. (smešite se na žalost teh mrtvih..)..
----------------------------------------
točno tako...

pa ne samo to...v članku o hudi jami me je en´´rubikonaš´´ kar obsodu za zločinca,zagovornika povojnih pobojev in morebitnega morilca...

človek res ne ve al se zahebavajo al resno mislijo...

no,kakor koli...pogorevajo iz dneva v dan...od vseh umotvorov ponarejanja in reinterpretacije je najnovejša,ki sem jo danes videl tista ,da slovenska Antigona leži v hudi jami...

umobolno...
matori
# 20.08.2016 ob 19:18
MM - To je cista laz. Samo dedici revolucije ne zelijo priznati svojih grehov, ker bi s tem izgubili privilegije. Slovenski parlament je zavrnil sprejetje resolucije evropskega parlamenta o obsodbi totalitarnih rezimov

A ste vi desnicarji pismeni?Res je,niso sprejel resolucije,o kateri govorita le ti in IF - so pa ze veckrat v razlicnih vladah obsodili povojne poboje in o tem je tekla beseda,ne o resoluciji
RJSlo
# 20.08.2016 ob 19:12
Mindmaster
# 20.08.2016 ob 18:48
Vsakemu vsaj povprecno inteligentnemu je povsem jasno, da so kolaboracijo sprozili revolucionarji s svojim nasiljem nad vascani in likvidacijami mescanov.
-----------------------------------------
No ja. Danes sem slišal na TV, da v Nemčiji velja za povprečnega človeka tisti z IQ 85 - 125.

To je vse zabelezeno v uradnih zgodovinskih arhivih.
-----------------------------------------
No ja. Zgodovina revolucije + državljanske vojne + upora proti okupatorju in kolaboracije v ww2 na Slovenskem se ni začela pisati leta 1941, temveč prej. Tanka knjižica, v kateri pa je zapisano marsikaj.

Alenka Nedog, Ljudskofrontno gibanje v Sloveniji od leta 1935 do 1941

https://books.google.si/books/about/Ljud
skofrontno_gibanje_v_Sloveniji_od_le. html?id=pH0uAQAAIAAJ&redir_esc=y
MitjaM
# 20.08.2016 ob 18:23
Bolj, ko si prizadevajo za spravo, bolj smo Slovenci skregani.
Ko je bila sprava anatema, smo bili zgledno enotni.
MitjaM
# 20.08.2016 ob 18:16
sprava je instrument rimskokatoliške cerkve za razdvajanje slovenskega naroda.
bob
# 20.08.2016 ob 16:55
Daj nehaj no cukrat zadeve. Pa kaj se bo današnja generacija spravljala za zadeve izpret 70 let? Današnja generacija nima zaposlitev in ne prihodnosti v naši državi, ki potpira bogate in tiste ki so pri koritu, ostale pa prosi za volilne glasove.Čas NOB je za nami, pred nami so novi izzivi, ki jih naša politika ni kos, ker se ukvarja sama s seboj.
stone77
# 20.08.2016 ob 16:53
Povsem jasno je, komu je slo za obstoj slovenskega naroda.

Potomci "narodnih herojev" danes objokujejo Jugoslavijo in se pocutijo ponosne, ker znajo v Savudriji narocit kepico sladoleda.

Potomci "izdajalcev" na celinah 10 tisoce kilometrov stran se vedno gojijo slovensko kulturo in ohranjajo slovenski jezik, pa ceprav so ze tretja, cetrta generacija izseljencev.
-----------------------------------------
he,he...he...
stone77
# 20.08.2016 ob 16:41
Pahor ne tumbaj o spravi,ker je nemogoča...
2 ww je samo en segment v naši zgodovini...razdeljeni smo že od Ilirskih provinc dalje...
je pa 2ww zakoličila ´´nespravo´´ in,če jo nismo presegli v letu 1991 je tudi nikoli več ne bomo...
nalijmo si čistega vina in povejmo-
Primorska in Gorenjska sti rdeči,Dolenjska je bela,Štajerska ne eno ne drugo,pravzaprav vijolična,Prekmurje,Bog ve...

sreča pa je v tem,da Slovenijo pa imamo vsi za svojo...vedno smo jo in vedno jo bomo...

o spravi pa ne sanjajmo več...in mladi niso nič drugačni...obračali se bodo točno tako,kot se njihovi tastari...

poskusi sprave so bili a so vsi propadli...zatorej,dragi naš predsednik,mislim,da je dovolj šminke...Šempeter je rdeč...nad Novo Gorico in nad Renčami stoji napis-TITO...

kaj bi si lagali...
Vongobongo
# 21.08.2016 ob 13:10
Zero1

A ti si star cez 70 , da tok pametujes?
Wagra
# 21.08.2016 ob 11:03
Na seznamu vseh smrtnih žrtev med prebivalstvom Slovenije med drugo svetovno vojno in neposredno po njej, ki je delo Inštituta za novejšo zgodovino je do zdaj vpisanih 99.706 imen žrtev.
Največ smrti so med drugo svetovno vojno nad Slovenci zakrivili nemški okupatorji, vpisanih je več kot 31.000 njihovih žrtev, skupaj s povojnimi poboji pa je komunistična stran povzročila približno 24.000 žrtev. Po statusu pa je bilo največ žrtev med partizanskimi borci, skupno okrog 30.000, prav toliko pa tudi med civilnim prebivalstvom.
Slovenska zgodovinopisna stroka za enkrat razpolaga le z bolj ali manj natančnimi ocenami o okupatorjevih izgubah na naših tleh. Po ocenah dr. Toneta Ferenca so izgube italijanskega okupatorja v Ljubljanski pokrajini znašale okoli 1.200, vključno s Primorsko kot integralnim delom italijanske države pa okoli 1.500 smrtnih žrtev. Izgube nemškega okupatorja pa naj bi po podatkih organizacije Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge iz Kassla znašale okoli 6.300 smrtnih žrtev. V uporu zoper okupatorje pa je umrlo 7.800 okupatorjev!
Številke žrtev same govore bolečo zgodovinsko resnico.


Recimo, koliko žrtev med okupatorji in med Slovenci so pa povzročili ''branitelji domov'', ''stražarji vasi'', pa to?
stone77
# 21.08.2016 ob 10:53
vse se plača, vse se vrača že tu na zemlji, če ne takoj, plačajo potomci, edina pravica tega sveta je v tem, da ničesar ne prineseš na zemljo in ničesar ne boš odnesel na drugi svet, vse ostalo je relativno...
---------------------
točno tako
in to kršijo in se zavestno al ne zavestno temu upirajo ´´božji služabniki´´ v RKC-ju...
Kazalo