Stranke naj gredo v novo vlado zaradi programa, ne pa, ker jih je strah volitev, je pozval predsednik Pahor. Foto: BoBo
Stranke naj gredo v novo vlado zaradi programa, ne pa, ker jih je strah volitev, je pozval predsednik Pahor. Foto: BoBo
Sorodna novica Židan: Nočemo tretje vlade Janeza Janše

"S tem bo javnosti dan jasen signal, da so koalicijske stranke v vladi zato, da uveljavijo skupni program, ne pa, ker jih je strah volitev," je dejal predsednik Borut Pahor. V nagovoru diplomatskemu zboru na Brdu pri Kranju je namreč spregovoril tudi o političnih razmerah, nastalih po odstopu premierja Marjana Šarca, s čimer je prenehala funkcija celotni vladi.

Kot je ugotavljal, je Sloveniji v treh desetletjih uspelo razviti trden demokratični politični sistem. "Zato odstop vlade in krajše obdobje manjše politične stabilnosti do imenovanja nove vlade ne bi smelo imeti večjih posledic za nadaljnji ugoden gospodarski in socialni napredek naše države."

Je pa poudaril, da Slovenija v vsakem primeru, s predčasnimi volitvami ali brez njih, zdaj potrebuje novo vlado, ki ima prepričljivo politično večino in prepričljiv program svojega dela. "Zlasti če bi prišlo do oblikovanja nove vlade brez predčasnih volitev, je pomemben program njenega dela. S tem bo dala vlada javnosti jasen signal, da so koalicijske stranke skupaj v vladi zato, da uveljavijo skupen program, ne pa zato, ker jih je strah predčasnih volitev," je navedel.

Med nagovorom predsednika na Brdu pri Kranju. Foto: BoBo
Med nagovorom predsednika na Brdu pri Kranju. Foto: BoBo

O legalnosti volitev ni dvoma

V primeru morebitnih predčasnih volitev letos pa ni dvoma o njihovi ustavnosti, legalnosti in legitimnosti, je poudaril. Rok, ki ga je za uveljavitev ustavne odločbe, s katero je sodišče zaradi neustavnosti zakonodajalcu naložilo spremembo določb o volilnih enotah in okrajih, se namreč izteče konec leta.

"Toda še naprej si bom po svojih močeh prizadeval, da bi državni zbor čim prej uveljavil odločbo in spremenil ali dopolnil volilno zakonodajo. V nastalem položaju po odstopu vlade in možnostih predčasnih volitev se je črno na belem pokazalo, kako odločilna je sprememba volilne zakonodaje za slovensko demokracijo," je navedel.

Spomnil je še, da v vseh svojih nastopih poudarja pomen dialoga in sodelovanja, političnega in kakršnega koli. "V razmerah, ko v Sloveniji ni globoke družbene in politične razdeljenosti, je Slovenija steber družbene in gospodarske stabilnosti v tem delu Evrope," je prepričan Pahor.

Pogovori o novi vladi tečejo dalje