Dejan Židan je v pismu članstvu zapisal, da sta prvi dve Janševi vladi povzročili preveč škode, zato si tretje ne želijo. Foto: BoBo
Dejan Židan je v pismu članstvu zapisal, da sta prvi dve Janševi vladi povzročili preveč škode, zato si tretje ne želijo. Foto: BoBo
Sorodna novica Pahor: Stranke naj gredo v vlado zaradi programa, ne strahu pred volitvami

V pismu članstvu stranke je njen predsednik Dejan Židan poudaril, da je prva vlada Janeza Janše odpovedala regulacijo gospodarskih gibanj, kar je privedlo do neobvladljive zadolženosti gospodarstva. Posledica je bila globoka gospodarska, finančna in socialna kriza, je navedel. Drugi Janševi vladi pa je očital, da je z zgrešenim modelom reševanja krize državo skoraj privedla do grškega scenarija.

"Oboje je povzročilo čas izgubljenega desetletja, od katerega si na številnih področjih kljub več letom ugodnih gospodarskih okoliščin ljudje in država niso opomogli," je zapisal Židan. Spomnil je, da so vse volitve od leta 2011 pripeljale nove obraze, ki so se po zmagi opredelili za liberalce. A nato niso dokončali projektov in mandata, je opozoril.

Bo Janez Janša sestavil tretjo vlado? Foto: BoBo
Bo Janez Janša sestavil tretjo vlado? Foto: BoBo

"Vsake nove volitve so naplavile novo različico istega delovanja. Od nas, socialnih demokratov, je javnost pričakovala, da bomo vedno znova zagotavljali podporo tem političnim eksperimentom in prevzemali odgovornost, čeprav na ključne mehanizme vodenja nismo imeli odločujočega vpliva," je še zapisal Židan.

Spomnil je, da je predsedstvo stranke v četrtek začelo postopke priprav na volitve in zatrdil, da je stranka s programsko in organizacijsko prenovo po novembrskem kongresu pripravljena za pot naprej. "Prepričan sem, da lahko z modrostjo, energijo in voljo znova dokažemo, da so spremembe na voljo mogoče. Predpogoj za to pa je, da jih vodi socialna demokracija," je navedel.

Srečanje Šarca in Počivalška

"S predsednikom LMŠ-ja sva naredila oceno stanja trenutne situacije in izmenjala mnenja. Najini pogledi na izhod iz trenutne situacije se nekoliko razlikujejo, vendar o tem ne želim govoriti več, kot sem javno že povedal," je po srečanju s predsednikom LMŠ-ja Marjanom Šarcem navedel predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek. Prihodnji teden naj bi se sešli poslanski skupini njunih strank.

Predsednika strank sta se dogovorila, da se pogovori prihodnji teden nadaljujejo na ravni vodij poslanskih skupin, "ki bosta ocenila, kakšne so možnosti nadaljnjega sodelovanja".

Po besedah Šarca se bosta vodji poslanskih skupin pogovarjala o "predvolilnem sodelovanju in na splošno" in skušala za začetek doseči dogovor na nižji ravni. Pri tem je zanikal, da bi se s Počivalškom "kaj pretirano razhajala".

Zdravko Počivalšek se zavzema za oblikovanje nove vlade. Foto: BoBo
Zdravko Počivalšek se zavzema za oblikovanje nove vlade. Foto: BoBo

Počivalšek: "Pogledi se razlikujejo"

Počivalšek pa je pojasnil, da sta s Šarcem naredila oceno stanja in izmenjala mnenja: "Ugotovila sva, da se najini pogledi na izhod iz te situacije nekoliko razlikujejo," je opozoril. Dodal je, da bosta vodji poslanskih skupin skušala "najti iztočnice za možnosti prihodnjega sodelovanja".

"Seveda želim povedati, da tukaj ne gre za ponudbo in povpraševanje, ampak gre za pomembne zadeve, zato bomo v SMC-ju znali najti rešitve, ki so najboljše za Slovenijo," je dejal. Po njegovih besedah bodo v stranki najprej preverili možnosti oblikovanja stabilne vlade, ki bo imela svojo vsebino: "Sicer pa bomo tudi mi šli na volitve."

Šarec je namreč ta teden odstopil s premierskega položaja, s tem pa je prenehala funkcija celotni vladi. Medtem ko si Šarec želi čimprejšnjih predčasnih volitev, na katerih bi LMŠ lahko nastopil skupaj s SMC-jem, pa je Počivalšek bolj naklonjen pogovorom o oblikovanju nove vladne koalicije.

LMŠ in SMC družijo nazori

Premier, ki opravlja tekoče posle, je za Mladino sicer povedal, da je roko SMC-ju ponudil zaradi podobnih nazorov in dobrega dela Zdravka Počivalška kot ministra, in dodal, da ne bo točil solz, če bo SMC-ju bolj dišala desna vlada.

Premier v odstopu Šarec je za predčasne volitve. Foto: BoBo
Premier v odstopu Šarec je za predčasne volitve. Foto: BoBo

"Če mi je usojena opozicija, bom pač sedel v poslanski klopi, kjer bom vse vedel in znal, drugim solil pamet in za nič ne bom odgovoren," je dejal Šarec in ponovil prepričanje, da do padca vlade ni prišlo zaradi LMŠ-ja, pač pa zaradi premočnih razhajanj med koalicijskimi partnerji.

Šarec tudi izjemno spoštuje Levico in njenega koordinatorja Luko Mesca. "Ampak tudi Levica ni mogla razumeti, da nas je v vladi pet in ne živimo portugalskega scenarija, kjer je ena stranka v vladi in sodeluje z drugo zunaj nje," je povedal. Da dela v koaliciji ni mogoče nadaljevati, je med drugim ocenil v primeru, ko je Levica usklajeno s SDS-om glasovala proti imenovanju kohezijske ministrice Angelike Mlinar in ob še nekaterih podobnih glasovanjih.

Poudaril je, da tudi ni naklonjen sodelovanju s SDS-om, zlasti ker ta stranka po njegovih besedah "podpira sovražni govor" in ker je bil v njej naklonjenih medijih "v zadnjem letu deležen diskreditacij na gnusni in osebni ravni". Poleg tega predsednik stranke Janez Janša po njegovih besedah ne zna pojasniti izvora svojega premoženja. "Oprostite, takšne stranke se jaz ne dotaknem," je še povedal.

Sestanek Šarca in Počivalška