Južnokorejska tiskovna agencija Yonhap poroča, da je Moon pozdravil prizadevanja Slovenije za odprtje veleposlaništva v Seulu že v letošnjem letu, saj bosta državi prihodnje leto slavili 30. obletnico diplomatskih odnosov. Urad predsednika Južne Koreje je sporočil, da je Moon izrazil upanje, da bo novo veleposlaništvo igralo pomembno vlogo pri promociji medsebojnega razumevanja med obema državama in ljudmi ter bo krepilo medsebojno trgovino.

Pahor je ta pričakovanja delil in predlagal skupna prizadevanja za širitev sodelovanja na področju transporta in logistike, še posebej z uporabo slovenske luke Koper, kakor tudi trgovine in investicij. Južno Korejo je opisal kot pomembnega regionalnega partnerja Slovenije in dejal, da se lahko obe strani veliko naučita druga od druge, je korejskim novinarjem povedala Moonova tiskovna predstavnica Park Kyung-mee.

Moon je prav tako izrazil upanje za širitev partnerstva na področju jedrske energije. Dejal je, da lahko korejska podjetja z napredno tehnologijo sodelujejo v projektu posodobitve jedrske elektrarne Krško in pri gradnji dodatnega reaktorskega bloka. Sloveniji je čestital za predsedovanje Svetu EU in zaprosil za tesnejše sodelovanje za razvoj strateškega partnerstva med EU in Južno Korejo.

Pahor je ponovno potrdil podporo Slovenije mirovnemu procesu med Korejama in Moona ob tej priložnosti povabil na uradni obisk v Slovenijo.

Predsednik Pahor se je na uradnem obisku v Južni Koreji mudil februarja 2018, kar je bil prvi uradni obisk slovenskega predsednika in je potekal v času, ko sta državi obeležili 25-letnico diplomatskih odnosov. Tedaj so bili pogovori med predsednikoma posvečeni vprašanju prihodnosti Korejskega polotoka in odnosu med obema Korejama.

Predsednik Moon je kljub nasprotovanju dela domače in svetovne javnosti vztrajal pri nujnosti dialoga in mirnega reševanja tega vprašanja, kar je ob svojem obisku v Seulu predsednik Pahor podprl tako v pogovorih kot v izjavi za javnost, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Dogodki v naslednjih letih so dokazali pomen vztrajnosti in privrženosti procesu dialoga in sprave. Predsednika Moon in Pahor tudi danes enako ocenjujeta pomen tega za prihodnost Korejskega polotoka in celotne mednarodne skupnosti tako pomembnega vprašanja, so še sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor je predsednika Južne Koreje odlikoval z najvišjim odlikovanjem Republike Slovenije, z redom za izredne zasluge, in sicer za neomajno privrženost procesom sprave in mirnega sožitja na Korejskem polotoku in za krepitev prijateljskih vezi med Slovenijo in Južno Korejo. Predsednik Moon pa je slovenskemu predsedniku podelil odlikovanje Velikega reda Mugunhwa za njegov prispevek k dialogu in razumevanju med narodi in državami.

Gre za najvišje odlikovanje vlade Južne Koreje, ki se podeljuje predsedniku države, lahko pa ga dobijo tudi njihove soproge in voditelji držav zaveznic Južne Koreje. Ime nosi po nacionalnem cvetu Južne Koreje, ki ima velik kulturni pomen v korejski zgodovini. Odlikovanje se podeljuje za izjemne zasluge v interesu promocije razvoja in varnosti Južne Koreje.

Pahor danes nadaljuje obisk v New Yorku z udeležbo na splošni razpravi svetovnih voditeljev, kjer danes med drugimi nastopa Moon, predsednik Slovenije pa bo z govorom na vrsti v petek.