Borut Pahor ostaja na vrhu SD-ja, ki je po njegovem mnenju sposobna še naprej voditi Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor ostaja na vrhu SD-ja, ki je po njegovem mnenju sposobna še naprej voditi Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO

A da ne bo pomote: Janković ni alternativa slovenski levici, tudi ni človek, ki naj bi združeval slovensko levico.

Kučan
"Ljudem bo treba najprej celovito predstaviti razmere, v katerih smo, in ob tem utemeljiti nujnost reform, predvsem pokojninske in zdravstvene."

Predsednik vlade v odhajanju še meni, da je SD Slovenijo sposoben voditi še naprej, in dodaja, da imajo v stranki slovenski politiki še marsikaj ponuditi. Če bodo dobili mandat, se bodo tako kot zadnja tri leta borili za Slovenijo, je poudaril in dodal, da upajo v tak uspeh na volitvah, ki bi jim omogočal, da sodelujejo pri vodenju države.

Spomnil je, da je sam v politiki od leta 1990, takrat, ko so "vse podgane bežale, prej pa so se hranile ob koritu". Na vprašanje, ali meni, da je še vedno primeren kandidat, s katerim naj SD nastopi na volitvah, je odgovoril, da tako pravijo ljudje, "ki so tukaj v dvorani".

Glede govoric, da tudi Janja Klasinc odhaja k Jankoviću, pa je Pahor ob robu posvetovanj o programu SD-ja dejal, da je pravica ljudi, da se odločijo preudarno. Dodal je, se ne dogaja prvič, da stranko ljudje zapuščajo. Take stvari ga ne motijo ali vznemirjajo, še pravi.

Nekdanji predsednik prepričan, da potrebujemo pragmatično vlado
Milan Kučan,
nekdanji predsednik Slovenije, pa je na vprašanje novinarke Dragice Korade v intervjuju za Večerovo sobotno prilogo, zakaj se je odpravil na ljubljanski magistrat podpret kandidaturo Zorana Jankovića, dejal: "Pri meni je prevladalo mnenje, da v tem kriznem trenutku potrebujemo pragmatično vlado, ki se bo znala osrediniti na nekaj ključnih problemov in jih učinkovito reševati."

Po njegovem mnenju potrebujemo vlado, ki bo težila k čim višji kakovosti opravljenega dela, pri tem pa ne bo zanemarjala socialne pravičnosti, človekovega dostojanstva in družbene solidarnosti.

"Janković ni alternativa slovenski levici"
Janković je po njegovih besedah logična izbira, ki obeta uresničitev takih pričakovanj, saj je do zdaj pokazal tako sposobnost programiranja pravih ciljev kot tudi učinkovitost, v Mercatorju in Ljubljani. Pokazal je tudi zadostno mero občutka za socialno pravičnost, dostojanstvo in solidarnost. Pri tem je Kučan spomnil, kakšni so bili odzivi med Mercatorjevimi delavci, ko je Janković odhajal.

"A da ne bo pomote: Janković ni alternativa slovenski levici, tudi ni človek, ki naj bi združeval slovensko levico," je ob tem opozoril Kučan in dodal, da njegova podpora Jankovićevi kandidaturi ni povezana z ambicijo, da bi bil on rešitelj slovenske levice.

Po njegovem mnenju je zelo pomemben tudi Zares kot liberalna stranka z usmeritvijo na libertarne vrednote, ki je v svojem ekonomskem programu opozorila na težave neoliberalnega gospodarskega sistema. Glede stranke TRS z Matjažem Hanžkom na čelu je dejal, da je to stranka, ki mu je zelo blizu, vendar je šel k Jankoviću, ker je treba realno oceniti razmere in pomisliti, kdo ima možnost, da dobi potrebno podporo. In o Janezu Janši? Predsednik SDS-a Janez Janša je po njegovem mnenju imel priložnost uveljaviti koalicijo razuma, a je ni uresničil.

Glede SD-ja je dejal, da njegov odnos do predsednika socialdemokratske stranke ni tudi njegov odnos do socialdemokracije in SD-ja. Kučan meni, da je socialdemokracija v Sloveniji potrebna, ni pa prepričan, da jo je SD uveljavljal, tudi zaradi tega, ker je njen predsednik daleč v ospredje postavljal kvantitativno gospodarsko rast in konkurenčnost države. Povedal je tudi, da se je po nezaupnici v državnem zboru sešel z Borutom Pahorjem in mu izrazil dvom o pravilnosti odločitve, da po velikem nezaupanju, ki ga je doživel ne samo v parlamentu, ampak tudi v javnosti, on popelje stranko na volitve. To je tudi razlog, je dejal Kučan, da se je priključil predlogu za Jankovićev nastop na državnih volitvah mimo stranke, za katero je doslej glasoval na vseh volitvah.

A da ne bo pomote: Janković ni alternativa slovenski levici, tudi ni človek, ki naj bi združeval slovensko levico.