Predloge možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča na predsednikovem uradu zbirajo do 11. septembra. Foto: MMC RTV SLO
Predloge možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča na predsednikovem uradu zbirajo do 11. septembra. Foto: MMC RTV SLO

V prejšnjem krogu je predsednik republike Borut Pahor v DZ za eno mesto ustavnega sodnika poslal dve imeni – Barbaro Zobec in Andraža Terška. Zobčeva je od kandidature nato odstopila, Teršek pa na tajnem glasovanju kljub javno izrečeni podpori ni dobil dovolj glasov za imenovanje. Glede na zakon o ustavnem sodišču bi predsednik republike lahko po tem predlagal novega kandidata izmed kandidatov, ki so se prijavili na prejšnji poziv, ali bi izbral kandidata sam, a se je odločil za nov krog zbiranja predlogov, ki ga tudi predvideva zakon.

Sorodna novica Teršek po neizvolitvi: "Nisem nikakršna žrtev, žrtve so ljudje na socialnem robu"

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest.

Predlogi možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča morajo biti obrazloženi, posebej mora biti priloženo pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti, ter dokazila o izpolnjevanju pogojev.

Predloge možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča je treba na naslov predsednikovega urada poslati najkasneje do 11. septembra. Do izvolitve novega ustavnega sodnika pa ustavno sodišče ohranja aktualno sestavo. Ustava namreč določa, da ustavni sodnik po izteku časa, za katerega je bil izvoljen, opravlja funkcijo še do izvolitve novega sodnika.