Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsednik republike Borut Pahor je v počastitev državnega praznika, ki sicer ni dela prost dan, v predsedniški palači v Ljubljani še zadnjič pripravil dan odprtih vrat, na katerem bo obiskovalce tudi nagovoril, zatem pa bo v počastitev praznika potekala krajša slovesnost. Pahor je v torek na proslavi pred dnevom Rudolfa Maistra v Žireh dejal, da vojaški in politični dosežki generala Maistra neposredno utemeljujejo samostojno slovensko državo, saj bi lahko Slovenci brez njegovih pogumnih odločitev po prvi svetovni vojni ostali brez Štajerske.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, bo Pahor zaradi izjemno velikega zanimanja obiskovalce tokrat sprejel v kar štirih skupinah, ob 11. uri pa se mu bo s slavnostnim nagovorom pridružila predsednica Zveze društev general Maister Lučka Lazarev Šerbec. Predsedniško palačo je sicer v času Pahorjevega mandata obiskalo že skoraj 28.000 obiskovalcev, tudi iz tujine.

Golob: Brez Maistra slovenska severna meja ne bi bila tam, kjer je

Predsednik vlade Robert Golob je ob prazniku poudaril, da Rudolf Maister ni bil le človek besed, ampak predvsem mož dejanj. Kot je v poslanici zapisal premier, so v zgodovini trenutki, ko tisto, kar je bilo prej nepredstavljivo, nenadoma postane neizogibno. To velja za razpad Avstro-Ogrske ob koncu prve svetovne vojne, ko so na razvalinah nekdanjega habsburškega cesarstva začele nastajati nove države. Njihove meje pa niso bile določene. Treba si jih je bilo šele izboriti, je poudaril.

Sorodna novica Pahor: Maister ostaja zgled pogumnega vizionarja

"Na srečo je bil v tistih prelomnih dneh v poveljstvu meljske vojašnice zavedni slovenski častnik iz Kamnika," je poudaril Golob. Maister ni le zavrnil poskusa nemškega občinskega sveta, da bi Maribor z okolico priključil Nemški Avstriji, ampak je lastnoročno prevzel nadzor nad mestom in vso Spodnjo Štajersko. Obenem je razglasil mobilizacijo in s tem ustanovil prvo redno slovensko vojsko, je še dodal.

Poudaril je, da je na svetu veliko vojakov in veliko pesnikov, malo pa je vojakov, ki so tudi pesniki, kot je to bil Maister. "A bil je še toliko več. Tako kot je pod imenom Vojanov umel sukati pero, je znal vihteti tudi meč. Bil je torej ne le človek besed, ampak predvsem mož dejanj. Brez njega naša severna meja ne bi bila tam, kjer je - če sploh," je prepričan Golob.

Dodal je, da so danes časi drugačni. Slovenija je skupaj s sosedi del Evropske unije, kjer je slovenščina eden od uradnih jezikov. Vseeno pa se na ta dan pomembno spomniti, da je naša usoda na koncu odvisna od vsakega od nas in da so bili med nami posamezniki, ki so jo znali vzeti v svoje roke. "Generala Maistra se zato le spominjajmo. Predvsem pa ga poskušajmo živeti," je še poudaril Golob.

Obrambni minister Marjan Šarec, podžupan Mestne občine Ljubljana Aleš Čerin in predsednica Zveze društev general Maister Lazarev Šerbec so pred poslopjem ministrstva po krajši slovesnosti položili venec pred spomenikom Rudolfa Maistra.

Slovesnost pred spomenikom pred stavbo obrambnega ministrstva je že tradicionalna in ena od oblik, kako obrambni resor obeležuje spomin na generala Maistra. Po njem je poimenovana tudi Vojašnica generala Maistra v Mariboru, kjer ima svoj sedež tudi 72. brigada Slovenske vojske, ki prav v spomin na Maistra danes praznuje svoj dan, so dodali na ministrstvu.

Osrednja štajerska slovesnost na Ptuju, dogodki tudi v Kranju, Velenju in Kamniku

Medtem ko so v Mariboru Maistrov dan počastili že konec prejšnjega tedna, bo osrednja slovesnost na Štajerskem zvečer potekala na Ptuju, ki jo pripravljajo člani Društva general Maister Ptuj v sodelovanju z mestno občino in Zvezo društev general Maister. Ob tej priložnosti bodo v Šolskem centru Ptuj odprli razstavo z naslovom Boji za severno slovensko mejo in general Rudolf Maister. Udeležence bo tudi na Ptuju nagovorila Lučka Lazarev Šerbec.

Slovesnosti bodo potekale tudi drugje po Sloveniji, med drugim v Kranju in Velenju, pa tudi v Maistrovem rojstnem mestu Kamniku, kjer bo mogoč brezplačen ogled njegove rojstne hiše na Šutni.

General Rudolf Maister (1874–1934) je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo. Bil je tudi pesnik, slikar in velik ljubitelj knjig. Dan Rudolfa Maistra, 23. november, je slovenski državni praznik od leta 2005.