Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)
Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)
Voščila ob dnevu državnosti prihajala od vsepovsod

Predsednik republike Borut Pahor ob državnem prazniku prejema številne čestitke voditeljev držav.

V predsedniški palači je dan odprtih vrat. Vsi moramo skrbeti za to, da bodo naši otroci imeli lepo, varno in mirno prihodnost, kjer bodo lahko razvijali svoje talente, je v nagovoru dejal Pahor.

Obiskovalce je pozval, da skupaj ponosno in zavedno praznujejo današnji praznik, in ob tem izrazil veselje, da kljub strogim omejitvam zaradi epidemije vrata predsedniške palače ostajajo odprta.

Naslednji dan odprtih vrat v predsedniški palači bo 17. avgusta ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Pahor je tudi položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Sorodna novica Pogled iz muzejev: "Ko sem imel prvič v rokah novo slovensko zastavo"
Kaj je bilo pred 29 leti drugače?

Pahor: Naj zmaguje, kar nam je skupno

Glavnina prireditev ob državnem prazniku, ki je tudi dela prost dan, je sicer bila v sredo. Osrednja državna proslava je bila zvečer na Kongresnem trgu, kjer je Pahor kot slavnostni govornik pozval vse, naj se odrečejo ravnanjem, ki bi poglabljala medsebojno nezaupanje ali spodbujala sovraštvo. Potruditi se je treba, "da znova zmaguje, kar nam je skupno", je pozval. Tudi sicer je bilo na različnih prireditvah slišati pozive k ohranjanju ponosa na lastno državo ter k povezanosti in medsebojnemu spoštovanju.

25. junija 1991 je takratna slovenska skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za njeno izvedbo in Deklaracijo o neodvisnosti, s čimer so bili sprejeti temeljni dokumenti za razglasitev samostojnosti. Samostojnost je Slovenija slovesno razglasila dan pozneje na Trgu republike, čemur je nato sledila desetdnevna vojna z Jugoslovansko ljudsko armado. Jugoslovanske oblasti so namreč želele Slovenijo v Jugoslaviji obdržati s silo, kar pa jim je na koncu spodletelo.

Praznovanje rojstnega dneva države
Slovesnost ob obeležju veteranov vojne za Slovenijo