Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Danes praznujemo rojstvo slovenske države. Ponosno slavimo najpomembnejši in najbolj prelomen trenutek v naši zgodovini. Z ustanovitvijo lastne države smo v svoje roke in svojo pamet dobili odločilen vzvod našega narodnega in državnega razvoja kot nikoli prej in verjetno nikoli več pozneje," je na predvečer dneva državnosti v svojem nagovoru dejal predsednik republike Borut Pahor.

"Prosim vas, da tankočutno prisluhnemo sporočilu tega osrednjega praznika, zlasti sporočila za sedanje razmere. To sporočilo nas spominja in opozarja, da smo do samostojne slovenske države prišli v času slovenske politične pomladi, na valu velikih demokratičnih sprememb. Brez demokracije ne bi bilo slovenske države in brez demokracije tudi ne bo svetle prihodnosti."

"Tega ne govorim, ker menim, da je demokracija danes neposredno ogrožena, to govorim zato, ker se po mojem mnenju premalo zavedamo njene velike moči." Moč demokracije po Pahorjevih besedah ni le v tem, da nam omogoči različnost, temveč ima demokracija tudi notranjo, silovito moč, da te razlike v demokratičnem dialogu premošča v skupno dobro.

Predvečer dneva državnosti in proslava

"Razhajanje političnih duhov radikalno oži prostor dialoga"

Po predsednikovih besedah se v zadnjem času vsiljuje neprijeten, celo nadležen občutek, da se mora vsak od nas opredeliti za vlado ali opozicijo ali proti njima. "Kot bi grablje vlekle vsaksebi in ne bi puščale veliko prostora za drugačen premislek ali zadržek. Skuša se ustvariti splošen vtis, da je sramotno, če nisi opredeljen in slepo lojalen enemu ali drugemu. To razhajanje političnih duhov radikalno oži prostor dialoga, v sodelovanju pa vidi šibkost, nemoč," je opisal in opozoril, da gre "za nevarno kratkovidnost".

Zato je pozval vse, da se potrudijo slišati drugega in se skušajo upoštevati. "Da se prepiramo na spoštljiv in kulturen način, spoštujoč dostojanstvo slehernega izmed nas. Oživimo moč demokracije, demokratične politične kulture in demokratičnega duha v naši domovini. Izpovejmo pošteno in naglas še tako različna stališča, a brez žalitev in izključevanja. Hkrati pa skušajmo med temi razlikami iskati tisto, kar nam je vendarle skupno," je naštel.

Pregled garde Slovenske vojske pred začetkom proslave ob dnevu državnosti. Foto: MMC RTV SLO
Pregled garde Slovenske vojske pred začetkom proslave ob dnevu državnosti. Foto: MMC RTV SLO
Sorodna novica Šarca na državno proslavo ne bo. Fajonova: Za razdeljenost je odgovorna oblast.

Začetek državne proslave na Kongresnem trgu so naznanile salve z Ljubljanskega gradu, Pahorjevemu govoru pa je sledil kulturni program z različnimi glasbenimi žanri z domoljubno tematiko.

Zaradi spoštovanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, ki število ljudi na javnih krajih omejujejo na 500, so bili organizatorji primorani zmanjšati število nastopajočih in vabljenih, odpovedali so tudi udeležbo praporščakov. Ti bodo tako dan državnosti zaznamovali v Trzinu. Sodelovala pa je garda Slovenske vojske.

Video: Posnetek proslave s Kongresnega trga

Proslava ob dnevu državnosti

Na MMC-ju že vse od začetka leta 2020, ko Slovenija vstopa v jubilejno 30. leto samostojnosti, s posebnim podportalom Slovenija - 30 obujamo spomine na ključne trenutke in pogled v prihodnost.

Sicer pa so bili na proslavi predstavniki državnega vrha na čelu s premierjem Janezom Janšo in predsednikom DZ-ja Igorjem Zorčičem. Videti je bilo tudi nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, predsednika osamosvojitvene vlade Lojzeta Peterleta in nekatere predstavnike opozicije. Zaradi nestrinjanja z vladno politiko pa se državne proslave niso udeležili predstavniki opozicijskih LMŠ-ja in Levice, ki so se udeležili alternativne proslave na Prešernovem trgu. Prav tako zaradi izključitve praporščakov ni bilo prvaka SNS-a Zmaga Jelinčiča, proslave se ni udeležila niti predsednica SAB-a Alenka Bratušek.

Oddaja pred dnevom državnosti: V kakšni državi želimo živeti?

Slavnostna seja v državnem zboru

Uro pred osrednjo državno proslavo se je na slavnostni seji sestal državni zbor. Slavnostni govornik je bil predsednik DZ-ja Igor Zorčič. V svojem govoru je spomnil, da smo pogosto razdeljeni v ocenah, ali je država izpolnila vsa naša pričakovanja ali ne, ali smo uspešni in ali nas nekdo tam od zunaj vrednoti premalo ali morda preveč. Na površje tudi vedno znova prihajajo ideologije iz nekega drugega časa, prerekamo se o zgodovini, dnevna problematika nas postavlja na različne bregove.

Kot je dejal, ni nič narobe, če različna mnenja obstajajo in ustvarjajo dobre odločitve. "Vendar pa se ni mogoče izogniti občutku, da se nemalokrat ob tem vrtimo v krogu in pozabljamo, da imamo vrhunske znanstvenike, športnike, na svetovnih trgih uspešna podjetja, ki postajajo gonilo gospodarskega razvoja Slovenije. Pozabljamo, da gremo v vesolje, da smo na številnih lestvicah v samem svetovnem vrhu zelenih destinacij in da smo v skupnosti najbolj razvitih držav sveta. Pravzaprav, če dobro pomislimo, nam velika večina svetovnega prebivalstva lahko zavida državo, kakršno imamo," je dejal. Zato moramo "s pogumom in visoko politično kulturo preseči zgodovino in narediti več".

Video: Posnetek slavnostne seje državnega zbora

Slavnostna seja Državnega zbora ob dnevu državnosti

Janša: Moč enotnega naroda je neustavljiva

Premier Janez Janša je v poslanici ob dnevu državnosti spomnil na začetke osamosvajanja Slovenije in takratno povezanost slovenskega naroda. Želi si, da bi samostojno državo razumeli kot velik dar in priložnost za vse. "Moč naroda, ki je enoten, je moč, ki je neustavljiva," je prepričan.

Kot je poudaril predsednik vlade, v zgodovini vsakega državotvornega naroda obstaja točno določen čas, ki je omogočil, da je neki narod postal suveren, sam svoj gospodar na svoji zemlji. Takšen čas po besedah Janše predstavlja vrednotno središče naroda, za Slovence pa je to čas osamosvajanja.

Sorodna novica Pahor sprejel svojce padlih in ranjenih. V stolnici maša za domovino.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

V vrednotnem središču slovenskega naroda so se združile ustvarjalne, duhovne in materialne sile naroda od njegovih začetkov. Janša si želi, da bi iz tega vrednotnega središča vedno črpali svojo moč in ustvarjalnost ter da bi v njem našli zatočišče v neurjih in počitek po preizkušnjah.

"Ko se ozremo nazaj na prehojeno pot, na vse, kar smo kot nacija dosegli v teh 29 letih, kar je za državo resnično kratek čas, smo lahko ponosni. Dosegli smo veliko, smo pa tudi marsikatero priložnost zamudili. Tudi zato, ker smo dopustili, da so stare zamere, sovraštvo, cinična distanca in razdeljenost spet dobile svojo moč. Ker je tisto, kar je dobro v vsakem človeku, molčalo, ko je slabo spet začelo svoj pohod in ustavljalo ustvarjalni zanos," je zapisal.

A nas preizkušnje, ki nam jih nalaga življenje, po Janševih navedbah vedno znova učijo, da smo le povezani in enotni tudi močni ter kot družba premagamo še tako hudo preizkušnjo.

"Zadnja izkušnja v vojni s koronavirusom je to potrdila. Čeprav z razdeljeno politiko, kot v obdobju osamosvajanja, smo z enotnim narodom, ki je razumel, da je zdravje zgolj eno, nedeljivo in vsem enako dragoceno, prvo bitko z virusom dobili. Verjamem, da skupaj zmoremo z odgovornim ravnanjem premagati tudi vse naslednje izbruhe okužb," je prepričan Janša.

Dan državnosti praznujemo 25. junija kot dan spomina na 25. junij 1991, ko je Slovenija tudi uradno postala neodvisna. Po plebiscitu, ki je bil izveden decembra 1990, je takratna skupščina sprejela deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Foto: BoBo
Dan državnosti praznujemo 25. junija kot dan spomina na 25. junij 1991, ko je Slovenija tudi uradno postala neodvisna. Po plebiscitu, ki je bil izveden decembra 1990, je takratna skupščina sprejela deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Foto: BoBo

Slovesnosti pred dnevom državnosti

Čez dan so po državi potekale številne slovesnosti. Že dopoldne je Janša po videokonferenci nagovoril slovenske vojake na misijah. Pahor je popoldne v spremstvu predstavnikov policije in obrambe položil venec k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo na Žalah, v Vili Podrožnik pa je gostil sprejem za svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo. Na slavnosti seji se je sestal tudi državni svet, v ljubljanski stolni cerkvi pa so darovali mašo za domovino.

Pred dnevom državnosti sprejemi, slovesnosti