Miro Cerar je potrdil, da ga je predsednik pozval k razmisleku o kandidaturi. Foto: BoBo
Miro Cerar je potrdil, da ga je predsednik pozval k razmisleku o kandidaturi. Foto: BoBo
SDS, Cerar
SDS-ov tvit o Cerarju. Foto: MMC RTV SLO
Cerar dal košarico Pahorju

Cerar se je v svojem odgovoru Pahorju zahvalil za ponudbo, rekoč, da je počaščen, a meni, da bi bil koristnejši kot profesor prava in kot dejavni član civilne družbe. Presenetilo ga je tudi število kandidatov.

''Verjamem, da primerne osebe za to funkcijo obstajajo. Verjetno se mnogi od primernih kandidatov za kandidaturo težko odločijo, ali pa se ne bodo odločili. Verjetno tudi zato, ker se nekatere kandidature lahko v določeni fazi izrazito politizirajo,''
je dejal za RTV Slovenija.

Predsednik države Borut Pahor je v četrtek z vodji poslanskih skupin in predstavniki narodnih skupnosti začel posvetovanja o kandidatih za novega varuha človekovih pravic, saj se bo, kot je znano, mandat zdajšnji varuhinji Zdenki Čebašek - Travnik iztekel februarja.

Po poročanju Večera bi Cerar sicer dobil podporo SD-ja, PS-ja, DeSUS-a in DL-ja, proti njemu pa so v SDS-u. V največji vladni stranki so na spletnem omrežju zapisali, da je "Miro Cerar kot nekdanji predsednik sodnega sveta soodgovoren za kršenje človekovih pravic desettisočev zaradi sodnih zaostankov" in tako neprimeren za varuha.

26 kandidatov
Na poziv prejšnjega predsednika države Danila Türka je prispelo kar 26 prijav, nekaj predlogov pa je zdajšnji predsednik Pahor slišal tudi med četrtkovimi posvetovanji. Cerarja sicer ni med kandidaturami, ki so prispele na poziv predsednika, a ta lahko v potrditev DZ-ju predlaga tudi kandidata zunaj prispelih kandidatur.

Pahor se je danes posvetoval še s predstavnikoma narodnih manjšin v DZ-ju. Poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz je po posvetu dejal, da bo kandidata, ki ga bo predlagal Pahor, najverjetneje podprl, poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli pa, da se tudi nagiba k podpori kandidata, ki ga bo predlagal predsednik, poroča STA.

Cerar dal košarico Pahorju