Petih posnetkov celotnega razgovora na spletu ni več mogoče najti. Foto: MMC RTV SLO
Petih posnetkov celotnega razgovora na spletu ni več mogoče najti. Foto: MMC RTV SLO
Sporna novinarska poteza

Če danes v iskalnik YouTuba vtipkate iskalni pojem "borut pahor off the record", med zadetki ne boste več našli petih, skoraj uro dolgih zvočnih posnetkov, ki so znova razburkali že tako vroče politično prizorišče. Namesto njih iskalnik ponudi le venček Pahorjevih kletvic.

Kot smo že pisali, je Pahor konec maja z devetimi novinarji opravil t. i. briefing, na katerem naj bi razjasnili nekatera vprašanja pred superreferendumskim 5. junijem in ozadja vladnih potez.

Že na začetku sestanka je Pahor novinarje prosil, naj ne snemajo in naj ga ne citirajo. Na njem se je premier razgovoril o propadlem logističnem holdingu, tranzicijskih krajah, namenih tujih vlagateljev v Sloveniji itd., kar je začinil tudi z nekaj sočnimi kletvicami.
Zares zavrnil odgovornost
Posnetki so se nato znašli na spletu, kar je sprožilo vprašanje, ali si je novinar to smel privoščiti in ali je šlo za hudo zlorabo zaupanja. V javnosti so se ob tem pojavila ugibanja, da za objavo posnetkov stoji Zares, kar pa so v stranki zanikali.
Marko Milosavljevič je za TV Dnevnik potezo novinarja komentiral z besedami, da novinarji, ki imajo v zvezi s tovrstno komunikacijo profesionalne pomisleke, k udeležbi niso obvezani. Če pa že pridejo na tovrstne sestanke, potem se morajo dogovorov držati.

Brez novinarjev MMC-ja, Dnevnika, Financ, Požareporta
Današnji Večer je v svojem članku razkril tudi imena vabljenih novinarje. To so bili Borut Mekina (Mladina), Dejan Ladika (RTV Slovenija), Erika Pečnik (Pop TV), Mario Belovič (Delo), Matija Stepišnik (Večer), Vlado Vodušek (Info TV), Brigita Mohorič (Radio Slovenija), dopisnica Pop TV-ja Hojka Berlič in Gregor Mlakar (STA).
Turk: Tako se pogovarja s svojimi pajdaši
"Pahor se z novinarji - praviloma uredniki notranjepolitičnih redakcij - pogovarja kot s pajdaši, kot s partnerji. Zato tudi taka zaupnost, odkritosrčnost, sproščen jezik. Tako se pogovarjaš s somišljeniki, ne s četrto vejo oblasti, ki te nadzira. To je še ena demonstracija stanja medijskega pluralizma v Sloveniji," je na svojem blogu zapisal nekdanji razvojni minister Žiga Turk.

Obtem se sprašuje, čigav "pajdaš" je bil novinar, ki je posnetke objavil ter komu je objava koristila. Slednja po njegovem mnenju izkazuje nizke standarde dotičnega novinarja, celotna afera pa je samo še ena izmed mnogih, ki so pretresale koalicijo.
"Pahor je užalil vsaj Kitajce, Madžare in pol ducata evropskih politikov. Na škodo ugleda Slovenije in vse slovenske politike. Tudi tiste, ki je zelo dobro predsedovala Evropskemu svetu. Kavarniški način Pahorjevega razumevanja evropske in svetovne politike je zastrašujoče preprost," konča Turk.
Policija in mariborsko okrožno tožilstvo sicer ugotavljata, da so v omenjenem primeru znakeikaznivega dejanja neupravičenega zvočnega snemanja, za kar je zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta, je poročal TV Dnevnik. A kazenskega pregona ne bodo sprožili, saj bi se ta lahko sprožil šele na zasebno tožbo Pahorja.

Sporna novinarska poteza