Novi celjski škof Maksimilijan Matjaž. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Novi celjski škof Maksimilijan Matjaž. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Maksimilijan Matjaž se je rodil 23. avgusta leta 1963 v Črni na Koroškem. Po osnovni šoli v Mežici je obiskoval srednjo ekonomsko šolo v Slovenj Gradcu. Opravil je tudi filozofsko-teološki študij na teološki fakulteti v Ljubljani. V duhovnika je bil posvečen 29. junija leta 1989 in bil inkardiniran v nadškofijo metropolijo Maribor.

Od leta 1989 do 1991 je bil kaplan v Zrečah. Od leta 1991 do 1995 je študiral Sveto pismo na Papeškem bibličnem inštitutu v Rimu ter dosegel magisterij iz bibličnih ved. Študij je nadaljeval na Papeški univerzi Gregoriani, kjer je doktoriral iz biblične teologije leta 1998. Leta 2000 je študiral svetopisemsko arheologijo na Studium Biblicum Franciscanum v Jeruzalemu. Od leta 1998 je bil asistent na ljubljanski teološki fakulteti, od leta 2001 pa profesor asistent na katedri za Sveto pismo in judovstvo ter od leta 2011 izredni profesor za svetopisemske vede in judovstvo.

Od leta 2006 je bil član duhovniškega sveta nadškofije metropolije Maribor in od leta 2011 član kolegija svetovalcev. Bil je tudi duhovnik pomočnik v župnijah Dravograd in Zreče ter v pastoralni enoti Slovenj Gradec in v župniji Šentilj.

Prejšnji celjski škof Stanislav Lipovšek je odstopil leta 2018, ko je dopolnil 75 let.

Čestitke Zoreta in Cvikla

Novemu škofu sta že čestitala ob slovenska nadškofa. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je poudaril, da se veseli njegovega duhovnega in strokovnega prispevka, s katerim bo obogatil delovanje Slovenske škofovske konference (SŠK) in Cerkve v Sloveniji. Mariborski nadškof Alojzij Cvikl pa je izpostavil Matjaževe bogate pastoralne izkušnje oz. večletno duhovno voditeljstvo in svetovanje mladim duhovnikom, so objavili na spletni strani SŠK.

Maksimilijan Matjaž je bil januarja letos gost oddaje Obzorja duha, ki si jo lahko ogledate spodaj.